ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

Mαρία Oρφaνουδάκη

Βιογραφικά:

Γεννήθηκε στο Γαβαλοχώρι στα Χανιά της Κρήτης και είναι κόρη της Πηνελόπης και του Γεωργίου Ορφανουδάκη –  Δημοδιδασκάλου και εγγονή του Ευσταθίου ΠΕΡΟΥΛΗ Βουλευτού του Ελευθερίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Έχει σπουδάσει στο. Ε.Σ.Κ Τ (Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών) στην Αθήνα και στην Academie de la Grande Chaumiere στο Παρίσι.

Το 1969 της απονέμεται δίπλωμα και μετάλλιο ζωγραφικής από την Haute Interanationale de Lutece στο Παρίσι.

Έχει ασχοληθεί και με την Ποίηση. Ποιήματα της έχει μεταφράσει η Κριστίν Νοτόν στη Γαλλική γλώσσα.

Το 1979 της απονέμεται χρυσό μετάλλιο και βραβείο από την Accademicod’ Europa.

Έχει δώσει τρεις διαλέξεις αντιπολεμικού χαρακτήρα με θέμα ‘’ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΚΙ’’ στο Δήμο Αθηναίων, Χανίων και στην Αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος – (Π) :

Στην Academic a Europe

Επίτιμο μέλος στην Haute Academie de Lutece του Παρισιού.

Στην Amnesty International.

Στη Διεθνή Γυναικεία Μορφωτική Ομοσπονδία.

Στην Academie Italia με χρυσό μετάλλιο.

Στο Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ιδρυτικό μέλος στην Πανελλήνια Εταιρία Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών.

Έργα της ακόμα υπάρχουν σε Πινακοθήκες δίπλα Σ’ εκείνα του Ρενουάρ, Ματίς, Πικάσο, Γκογκέν κ.α. Και όπως έχει επισημανθεί από τον Γκαλερίστα PAULPETRIDES στο Παρίσι (από τους μεγαλύτερους εκτιμητές Έργων Τέχνης ) τη θεωρεί ζωγράφο του μέλλοντος.

Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 28 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1971 δημιουργεί τον Οίκο Μόδας Υψηλής Ραπτικής M.O στην Αθήνα.

Το 1981 δημιουργεί στα Χανιά της Κρήτης το Εργαστήρι ΕΙΡΗΝΗΣ που αποτελεί και το επιστέγασμα των μέχρι σήμερα προσπαθειών της.

Από το 1989 ο απελπισμός της και η αγωνία της για έναν Kόσμο ΕΙΡΗΝΙΚΟ την οδήγησαν σε καινούριο τρόπο έκφρασης. Δημιουργεί βιντεοταινίες καθαρά αντιπολεμικού χαρακτήρα, όπου η σκηνοθεσία, το μοντάζ, το υλικό φωτογράφησης κλπ. εκτελούνται από την ίδια.

Το 1985 & 1989 κατεβαίνει υποψήφια στις Βουλευτικές εκλογές στο κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ν. Χανίων ΚΡΗΤΗΣ.

Από το 1991 έχει δική της εκπομπή, Κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου στην T.V. KΡΗΤΗ 1 στα Χανιά ΙΑΧΕΣ της ΜO και Τα ΘΕΛΩ της Μ.Ο. με υλικό μοντάζ, σκηνοθεσία κλπ. της ίδιας.

Το 2002 υποψήφια στις Νομαρχιακές εκλογές στα Χανιά ΚΡΗΤΗΣ.

Από το 1997 δημιουργεί Μουσικές Συνθέσεις και σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια υπάρχει αναζήτηση του ΘΕΟΥ και του ΑΝΘΡΩΠΟΥ μέσα σ’ έναν Κόσμο που έχει χαθεί το ΘΕΙΟ και το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ………

 

*****

Εκθέσεις στο Αγρίνιο:

H Μαρία Ορφανουδάκη, όντας νυμφευμένη με τον αξέχαστο και αδικοχαμένο Βασίλη Παπαδήμα έζησε μερικά χρόνια στο Αγρίνιο, όπου πραγματοποίησε δύο (απ΄όσο γνωρίζουμε) εκθέσεις της. Μία το 1966 και μια το 1969.

Για την πρώτη έκθεσή της δημοσιεύτηκε στην έντυπη τότε "Νέα Εποχή" η παρακάτω κριτική του Γιάννη Βλασόπουλου:  "Η ζωγράφος εκθέτει κυρίως προσωπογραφίες σε λάδι που τις χαρακτηρίζει μια ρωμαλέα εκφραστική διάθεση. Το ανθρώπινο τοπίο των προσωπογραφιών, αποτελεί μια εναλλασσόμενη σε τόνο καταγραφή, της πίκρας, του πόνου, της αγωνίας, του Ανθρώπου. Εύκολα προσέχει κανείς τα σοβαρά βασανισμένα πρόσωπα ηλικιωμένων μορφών καθώς επίσης την πίκρα που κι αυτή αυλακώνει νεανικές μορφές και τις προάγει σε ωριμότητα.
Αλλού ο πόνος γίνεται κραυγή διαμαρτυρίας ή απορίας. Γενικότερα ζοφερό κλίμα κυριαρχεί στο χρώμα και την μορφή με σπάνια Iντερμέδια τρυφερότητας και γλυκύτητας που θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει ενδεικτικά της άγρυπνης στα σύγχρονα προβλήματα ευαισθησίας της καλλιτέχνιδος…"

****

Σύνδεση με την ιστοσελίδα της:

 Μεταφέρεσθε πατώντας εδώ....

 

 αλλα προσωπα
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ...
Χρήστος  Καπράλος .....
Θόδωρος Παπαδημητρίου ....
Θύμιος Πανουργιάς ...
Γιώργος Σταθόπουλος...
Χρήστος Μποκόρος ...
Χρήστος Γαρουφαλής...
Ανδρέας Γεωργιάδης