Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

Οι νέοι φεύγουν

Τα ευρήματα που έφερε στο φως η δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Αθήνας η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Κάπα Research» εμφανίζουν το 55% των νέων του νομού μας να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο διαβίωσης και ότι είναι έτοιμο να φύγει ώστε να διασφαλίσει αλλού επαγγελματικό μέλλον. Η άποψη μάλιστα αυτή είναι πολύ ισχυρότερη στο γυναικείο πληθυσμό και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Επισημαίνεται δε από τους ερωτηθέντες, πλην άλλων, η υποβάθμιση αγροτικού τομέα και έλλειψη σημαντικών επενδύσεων στο νομό.

Τα  ευρήματα αυτά πιθανώς να εξέπληξαν ορισμένους ή να τάραξαν τον εφησυχασμό άλλων. Αλλά θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενα. Και βεβαίως οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του νομού μας, που είναι, ως γνωστό, όχι μόνο από τους φτωχότερους σε παραγωγή, αλλά και  από τους πιο παραγκωνισμένους. Όμως παράλληλα, πρέπει να επισημάνει κανείς, σαν πιθανή εξήγηση των διαθέσεων της νεολαίας μας, την κυριαρχούσα παγκοσμίως τάση για εγκατάλειψη των αγροτικών ασχολιών και δραστηριοτήτων, την παρακμή της παραδοσιακής ατομικής αγροτικής επιχείρησης σε όφελος των εταιρικών – εμπορικών ή και βιομηχανικών  γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την διόγκωση των μεγάλων αστικών κέντρων, οι σειρήνες των οποίων περισσότερο παντός άλλου είναι φυσικό να βρίσκουν  ευήκοα τα ώτα των νέων.
                                                                                       
Ο Αιτωλός      14-7-2009

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».