Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

 

Αυτοκτονία - Απάντηση*

Οι δύο τραγικές αυτοκτονίες στην Καμαρούλα Αγρινίου (μάνας και κόρης) έδωσαν μια άλλη απάντηση στο φονικό του δεκαεπτάχρονου γιού και αδελφού τους, που διέπραξε πριν τρία σχεδόν χρόνια ένας κτηνοτρόφος των Καλυβίων. Ο οποίος αφαίρεσε την ζωή εκείνου του νέου (ταυτόχρονα με την ζωή άλλων τριών) γιατί του ...καταπατούσε το τριφύλλι του. Ο δολοφόνος αυτός που, όπως και πολλοί όμοιοί του, δεν λογαριάζουν  την ζωή μπροστά στα περιουσιακά τους συμφέροντα, χρειάζονταν πράγματι και μια άλλη απάντηση, πέραν δηλαδή εκείνης που του έδωσε η δικαιοσύνη, καταδικάζοντάς τον.

 

Μια απάντηση που μόνο το πάθος και το μεγαλείο της ζωής και της αγάπης μπορεί να δώσει. Της  αγάπης εκείνης που δεν γνωρίζει τους γλυκασμούς και τους υπολογισμούς των καθημερινών αγαπητικών διακηρύξεων ή ακόμη και των εμπιστευτικών  εξομολογήσεων. Όχι της εκπολιτισμένης και ευγενικής αγάπης των συμβατικών συναναστροφών, αλλά της  άμετρης με τα συνήθη κοινωνικά μέτρα και για τούτο απολίτιστης αγάπης.  Της άγριας βέβαια και ασυμβίβαστης αγάπης. Ούτε βέβαια της Θείας Χριστιανικής αγάπης, αφού κάθε αυτοκτονία (όπως η αυτοκτονία των δύο γυναικών) θυσιάζει στο βωμό της όχι μόνο αυτή την ζωή, αλλά, αμαρτωλά και ασυγχώρητα, και την άλλη.

 

Η απάντηση λοιπόν αυτή του(ς) δόθηκε από το δίδυμο των αυτοχειριασθεισών. Και δεν δόθηκε φυσικά με λόγια. Ο λόγος στην προκείμενη περίπτωση ήταν κυριολεκτικά αίμα και σάρκα. Ένας "λόγος σαρκωμένος" που εκτός από τον δολοφόνο έχει και πολλούς άλλους αποδέκτες. Όσων βέβαια τα αυτιά είναι ακόμα ανοικτά και μπορούν να ακούσουν. Ή όσων τα αυτιά δεν καλύπτονται από τον εμπορικό ορυμαγδό των παζαριών, όπου όλα έχουν ανταλλάξιμη χρηματική αξία.

 

Ας θυμηθούμε τον εκκλησιαστικό στίχο: "Οτι κραταιά ως θάνατος αγάπη, σκληρός ως άδης ζήλος".

                                                                                   Ο Αιτωλός

 


*Σημείωση: Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στην αυτοκτονία της μάνας και της αδελφής ενός από τα πέντε θύματα του τραγικού συμβάντος της 25/11/06 στην αγροτική περιοχή Στάικα του συνοικισμού Πλατάνου στα Καλύβια Αγρινίου (βλέπετε τη σχετική ειδησεογραφία σε παλαιότερη σελίδα μας εδώ.....)
Πατώντας ΕΔΩ: Το Βίντεο της μετάδοσης από την τηλεόραση της είδησης της αυτοκτονίας...

 


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».