Πολιτιστικές οργανώσεις

ProedrosΗ ίδρυση του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», πριν από 26 χρόνια , από την Μαρία Τσούτσου, μητέρα του Γιώργου Τσούτσου, για νέους  με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, είναι ένα αυτόχθονο, κοινωνικό έργο ευαισθησίας και αγάπης για τους αδελφούς μας με την πληγωμένη νοημοσύνη.

Το εγχείρημα τολμηρό και μεγαλεπήβολο. Ωστόσο, κατάφερε με αγώνες να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες του νομού μας σε θέματα αναπηρίας, να μετατρέψει το στίγμα, την καχυποψία και τον αποκλεισμό σε αποδοχή, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.

Σήμερα στοχεύουμε στη διατήρηση της διακεκριμένης θέσης του στο ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Συνεχίζουμε τον προσωποκεντρικό μας προσανατολισμό με τη διασφάλιση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους με καινοτόμες προσεγγίσεις και τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, για ένα καλύτερο μέλλον.

Όραμά μας είναι η πίστη στις αρχές, στις αξίες, στα δικαιώματα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνανθρώπινη κοινωνία.

Με τη βοήθεια της Εκκλησίας, της Πολιτείας και της Κοινωνίας, σεβόμενοι το παρελθόν συνεχίζουμε αμείωτα τον αγώνα μας με ηθική, αξιοπιστία και ειλικρίνεια αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχει αλληλεγγύη, περίσσευμα αγάπης και ανθρωπιάς.

Διονυσία Σαμαντά Πρόεδρος Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»   


Tο εργαστήρι "Παναγία Ελεούσα"

 

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ιδρύθηκε το 1990, με την πρωτοβουλία της κας Μαρίας Τσούτσου, μητέρας παιδιού με νοητική υστέρηση και με τη βοήθεια ευαισθητοποιημένων πολιτών των πόλεων Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» παρέχει κατάρτιση, κοινωνική αποκατάσταση, συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη, συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες δια βίου εκπαίδευση και φροντίδα σε 125 άτομα εκπαιδεύσιμα και ασκήσιμα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, κινητικές, αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ελαφρές ψυχικές διαταραχές, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λ.π., άνω των 15 ετών από όλο το νομό Αιτωλ/νίας, που μετά τη φοίτησή τους στο ειδικό δημοτικό σχολείο, εκπαιδεύονται εντελώς δωρεάν. Επίσης παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και ιατρική στήριξη, εντελώς δωρεάν,σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νέου με νοητική υστέρηση και βοηθά στην ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των νέων μας.

Το κτίριο της Α΄ Εκπαιδευτικής Μονάδας (Έδρα) στο Μεσολόγγι παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κυρό Θεόκλητο.

Το 1991 λειτούργησε στο Αγρίνιο, η Πολιτιστική Λέσχη-Συμβουλευτικός Σταθμός με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εκπαιδευομένων αλλά και τη συμβουλευτική στήριξη των ιδίων και των οικογενειών τους.

Το 1995 λειτούργησε το Οικοτροφείο, δυναμικότητας 12 ατόμων για τους εκπαιδευόμενους που στερούνται γονεΐκής φροντίδας. Τον ίδιο χρόνο λειτούργησε στο Μεσολόγγι το εκθετήριο, στο οποίο διατίθενται στο ευρύ κοινό τα εργοτεχνήματα των εκπαιδευομένων μας.

Το 1998 λειτούργησε στο Αγρίνιο δεύτερο εκθετήριο για τον ίδιο σκοπό.

Το 2001 ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Αγρίνιο, η Β΄ Εκπαιδευτική Μονάδα. Η ανέγερσή της έγινε σε οικόπεδο που δώρισε στο Εργαστήρι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Χριστίνα Φίλου.

Το 2004 λειτούργησε στο Μεσολόγγι το Ναυταθλητικό- Περιβαλλοντικό Κέντρο, στο οποίο υλοποιούνται περιβαλλοντικά και κατασκηνωτικά προγράμματα.

Το 2004 επίσης συστάθηκε ο Σύλλογος «Φίλων, Γονέων, Κηδεμόνων και Εθελοντών» του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» με σκοπό τη στήριξη του έργου του Εργαστηρίου.

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο επαγγελματικής & κοινωνικής ένταξης (για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες) και συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας πιστοποιημένο από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης). Επίσης είναι πιστοποιημένο και από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.

Επίσης το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» έχει λάβει την πιστοποίηση άριστης πρακτικής (EQUASS Excellence), στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα (EPR) σε θέματα αποκατάστασης.

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στα πλαίσια της πολιτικής του για ολιστική προσέγγιση στο θέμα της νοητικής υστέρησης, παρέχει συνεχείς, ποιοτικές, σφαιρικές υπηρεσίες στους εκπαιδευομένους, βασιζόμενο στον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας. Βασική επιδίωξη είναι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια του ατόμου με νοητική υστέρηση και της οικογένειάς του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του απορρήτου των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς και με την προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων τους. Έτσι ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και επιτυγχάνεται η κοινωνική τους ένταξη.

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» έχει τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επίσης αρωγοί στο έργο του είναι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Το Κέντρο έχει τη γενική αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες του νομού, τους Φορείς καθώς και από μεγάλες προσωπικότητες της χώρας.

Πηγή: http://ergpanel.gr/