ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ:

Ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου "ΟΡΦΕΑΣ"

Ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους του Αγρινίου

Για τους αρχαίους Έλληνες η μουσική είχε θεϊκή προέλευση, ήταν ένα δώρο του Απόλλωνα. Αργότερα στο πρόσωπο του Ορφέα, συναντάμε τις ικανότητες ενός μυημένου. Στον ήχο της λύρας του τα θηρία, τα δέντρα ακόμη και οι πέτρες πλησιάζουν για ν' απολαύσουν τους θεϊκούς ήχους. Τις λεπτομέρειες του μύθου του Ορφέα γνώριζαν φαίνεται πολύ καλά οι είκοσι εκλεκτοί συμπολίτες που υπογραφούν το τελευταίο καταστατικού του Ορφέα, τις 19-01-1950,  μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται μεταξύ και μας πληροφορούν καθημερινά και δια ζώσεις για την ιστορία  του αρχαιότερου Μουσικού Συλλόγου της πόλης του Αγρίνιου, όπως αυτή την καταγράφει και το πλούσιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό που διασώζεται, μια και τα παλαιότερα καταστατικά έχουν απολεσθεί.

Άρθρον 1ον : «Συνιστάται εν Αγρινίω, Σύλλογος υπό την επωνυμίαν "Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ", με σκοπό την συγκρότηση και συντήρησιν μουσικού ομίλου, την ίδρυσιν σχολών πνευστών κρουστών και εγχόρδων οργάνων, φωνητικής μουσικής και την εν γένει διάδοσιν της μουσικής..

Οι διατάξεις του καταστατικού τηρούνται πιστά και απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα, με την μόνη διαφορά ότι , το γιγάντωμα της Φιλαρμονικής είχε την αναπόφευκτη κατάληξη να περιέλθει το 1997 απ' ευθείας στον μεγάλο Δήμο του Αγρίνιου, για να συντηρηθεί και να αντέξει στο χρόνο και τις νέες συνθήκες. Μια άκρως ευτυχή κατάληξη αν κρίνει κανείς σήμερα από την μεγαλειώδη πορεία της Δημοτικής πλέον Φιλαρμονικής, υπό την διεύθυνση του πανάξιου μαέστρου Β. Κόνιδα, για την οποία πορεία όλη καμαρώνουν, ιδιαίτερα δε οι άνθρωποι του Ορφέα.

Ακόμη κα τα 64 χρόνια της νεότερης ιστορίας, είναι ένα σπουδαίο γεγονός για τα δεδομένα ενός πολιτιστικού συλλόγου 64 χρόνια πλούσιας και δημιουργικής προσφοράς σε πολλαπλά μουσικά πεδία με προεξάρχον αυτό της χορωδιακής τέχνης 64 χρόνια δημιουργικής, ενδιαφέρουσας, πολυεπίπεδης και εκλεκτικής παρουσίας και δράσης στα μουσικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης του Αγρίνιου και της ευρύτερης περιοχής, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Γιατί εκτός αυτών και οι αποκριάτικοι χοροί του Ορφέα έμειναν στην ιστορία και της συνείδησης των Αγρινιωτών.

Πέραν δε τούτου και μια αξιόλογη πανελλήνια φήμη με την παρουσία της χορωδία του Συλλόγου που αριθμεί 50 και πλέον μέλη και την διοργάνωση με άψογο τρόπο από το έτος 1999 μέχρι σήμερα της πασίγνωστης ετήσιας συνάντησης χορωδιών στο Αγρίνιο. Δέκα τρεις μέχρι σήμερα ανεπανάληπτες μοναδικές τέτοιες συναντήσεις στις οποίες παρελάσαν τα εκλεκτότερα χορωδιακά σχήματα της πατρίδας. Εκατό και πλέον μουσικές παρουσίες καταγράφει στο ενεργητικό της η χορωδία του Συλλόγου στα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία - Κύπρος - Γαλλία - Τουρκία - Ιταλία - Τσεχία - Ελβετία - Γερμανία - Ρωσία). Δέκα ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές καλλιτεχνικές εμπειρίες στο εξωτερικό με αποκορύφωμα αυτής της Αγίας Πετρούπολης. Σταθμοί στην ιστο¬ρία του συλλόγου και η κατάκτηση τεσσάρων τιμητικών διακρίσεων - βραβείων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Ο Ορφέας συνέδεσε το όνομα του με μεγάλη μαεστρία της μουσικής τέχνης που επί σειρά ετών διεύθυναν τα μουσικά του σχήματα Κούτνας - Κουρούκλης - Τσινιόλη - Βαφειάδης - Παπαδόπουλος - Δενάνδρος - Παπαδάκης. Ο κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημή- τρης Παπαποστόλου συνέδεσε άρρηκτα τ’ όνομα του με την πορεία της χορωδίας του Ορφέα αφού το 1974 την ανέλαβε, την ανασύστησε την αναδημιούργησε σε νέα πρότυπα και την διεύθυνε επί 16 χρόνια με λαμπρές επιδόσεις.

Πρόεδρος κατά σειρά ετών από το 1950 και εντεύθεν χρημάτισαν οι Δ. Σκαλτσάς - Κ. Χασουράκης - Μ. Ντζάνης - Δ. Πολύζος - Ν. Μουντζούρης - ο αξέχαστος εκδότης της "Νέας Εποχής" Π. Βλασσόπουλος και από το 1961 μέχρι το 2005 που ταξίδεψε στους τόπους της αθανασίας και της γαλήνης, ο γνωστός και στις πέτρες ακόμη του Αγρίνιου για την σπουδαία κοινωνική και ανθρωπιστική του δράση καπνέμπορος Θανάσης Ροντήρης ο επί 45 συνεχή χρόνια κατεύθυνε τις τύχες του συλλόγου με μεράκι και δύναμη ψυχής και την ανυπέρβλητη αγάπη του για το χορωδιακό τραγούδι. Πρόσφερε ανεξάντλητα την σπουδαία ηθική και υλική του στήριξη και συνέδεσε το όνομά του ως μοναδικός εμπνευστής και ηγέτης όλης αυτής της σπουδαίας πολιτισμικής προσπάθειας του τόπου. Την παρακαταθήκη του συνεχίζει αμείωτα η εξαίρετη σύζυγος του κα Νένα Ροντήρη.

Σήμερα το 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους κκ. Θ. Γαμβρούλη πρόεδρο, Ν. Ροντήρη Αντιπρόεδρο, Ε. Ιωάννου Γραμματέα, Κ. Πετρούλα Ταμία, Α. Τσιτσιμελή, Γ. Τζαμούρα, Λ. Μαυραντώνη, Μ. Ψηλού, Λ. Πετροπούλου, Ν. Ποσοτίδη, Α. Ασημακοπούλου, Σ. Κακαβούλα.

Μέσα από τις τάξεις του Ορφέα ξεπήδησαν παλαιότερα και δύο εξαίρετα κιθαριστικά σύνολα που έγραψαν και αυτά την δική τους ιστορία στα μουσικά δρώμενα της πόλης η "Αγρινιώτικη αρμονία" και η "Επιστροφή". Κάθε Πέμπτη στο κτίριο του Παλαιού Σταθμού του Τραίνου που ο Δήμος έχει παραχωρήσει οι πενήντα και πλέον χορωδοί μόχθου με τις πρόβες τους ν’ ανεβάσουν τον πήχη της μουσικής εκγύμνασης και κατάρτισης πάνω στα πολυσύνθετα, πολυφωνικά μυστικά της χορωδιακής τέχνης. Αρωγός στην προσπάθεια ο καταξιωμένος στον Ελλαδικό χώρο διακεκριμένος μαέστρος Βαλεντίνος Στεφάνωβ.

Η μόνη δόκιμη ευχή που ταιριάζει στον αιωνόβιο Ορφέα και πρέπει να τον συνοδεύει πάντα είναι...."να τα χιλιάσει..."

Θέμης Γαμβρούλης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Αγρινίου "Αλεξάρτητος Αιτωλοακαρνανίας"