ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΑ:

Οι στίχοι της Ανήλιαγης

(ποιητική συλλογή της Χρυσούλας Σπυρέλη)

 

Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα η ποιητική συλλογή της Χρυσούλας Σπυρέλη με τον εμβληματικό τίτλο «Οι στίχοι της Ανήλιαγης», που αναφέρεται στο μύθο του Ανήλιαγου, του πρωτότοκου γιού του βασιλιά,  που ζούσε στο κάστρο του Τρίκαρδου στην Αιτωλοακαρνανία, τον οποίο οι Νεράιδες τον είχαν καταραστεί να ζει χωρίς να μπορεί να αντικρίσει το φως του ήλιου, γιατί αλλιώς θα πέθαινε. Κάθε βράδυ όμως, όταν ήλιος έδυε, αυτός έβγαινε απ’ το παλάτι του, με τ’ άσπρο άλογό του και πήγαινε ν’ ανταμώσει την αγαπημένη του αρχόντισσα, την κυρά Ρήνη (Ειρήνη). Γύριζε όμως πριν ξημερώσει. Αυτή η συνήθεια του αγαπημένου της δεν της άρεσε. Διέταξε λοιπόν τους έμπιστους υπηρέτες της και σφάξανε όλα τα κοκόρια της περιοχής.  Κι όταν ήρθε το επόμενο βράδυ και ο Ανήλιαγος πήγε, όπως συνήθιζε, στην κυρά Ρήνη με το άλογο του και πέρασε τη νυχτιά μαζί της. Αλλά κανένα κοκόρι δεν λάλησε για να προαναγγείλει την αυγή. Κι έτσι ξεχάστηκε λίγο περισσότερο ο Ανήλιαγος. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και καβάλησε το άλογό του. Έφυγε τρέχοντας  σαν αστραπή για να προλάβει. Λίγο πριν φτάσει στο κάστρο του, τον βρήκαν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου στην πλάτη, ξεπέζεψε και μαρμάρωσε εκεί για πάντα, πλάι στο ποτάμι του κάστρου του, θαμπωμένος από τη λάμψη του ήλιου.

 

Χαρακτηρίσαμε παραπάνω εμβληματικό τον τίτλο της συλλογής της Σπυρέλη όχι μόνο γιατί αναφέρεται  στον λίγο ή πολύ γνωστό τοπικό μύθο, αλλά ιδιαίτερα γιατί ο μύθος αυτός εμποτίζει, ως συνεκτικός δεσμός, όλα σχεδόν τα ποιήματα της συλλογής. Και τα εμποτίζει όχι ως δραματικό σκηνικό υπό οντολογική διερεύνηση και αξιολόγηση,  αλλά ως αιώνιο συγκρουσιακό βίωμα ζωής και θανάτου, ως όρο και όριο της ζωής. Διεκδικώντας έτσι, με τους στίχους της συλλογής αυτής, την ανάδειξή τους ως έργων τέχνης και την μέσω αυτών αισθητική συγκίνηση και παραμυθία,  αντίδοτα της σκληρής πραγματικότητας. Γιατί τόσο ο μύθος όσο και οι στίχοι της Σπυρέλη, υπηρετώντας την απόλυτη αγάπη, καταφάσκουν όχι στο θάνατο, αλλά στη ζωή.

 

Η Χρυσούλα Σπυρέλη είναι γνωστή στο ευρύ κοινό του νομού μας όχι μόνο ως φιλόλογος και συγγραφέας πολλών μελετών αλλά και ως ποιήτρια. Με την νέα έκδοση των ποιημάτων της τολμά ένα ακόμα βήμα προς τον ελεύθερο στίχο, χωρίς βέβαια να διακόπτει εντελώς το δεσμό της με την παραδοσιακή (και δημοτική) μορφή της ποίησης, ακολουθώντας στον τομέα αυτό τον ελληνικό τρόπο του ελεύθερου στίχου, που δίδαξαν, ως πρωτοπόροι, ο Γ. Σεφέρης, ο Οδ. Ελύτης, ο Εγγονόπουλος και άλλοι. Έτσι διασώζει, ανέπαφο θα λέγαμε,  το αίσθημα που αναβλύζει υπόρρητα από τον εσωτερικό ρυθμό του ελληνικού λόγου των στίχων της. 

Γιάννης Π. Βλασόπουλος

.


 

Άλλες εκδόσεις

 

Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ό αιώνα

(Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός)

 

Στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε  την 30-3-2019 η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα – Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός» (εκδόσεις Παρασκήνιο). Την εκδήλωση παρακολούθησε πυκνό ακροατήριο.

Ο  Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος  και την ανάγκη επανεκκίνησης της συλλογικής μνήμης που οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα  πόνημα που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ιστορίας του καπνού στην περιοχή μας. Με αξιόπιστη προσέγγιση  αναδεικνύει τη σημασία του ερευνώντας ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Ακολουθεί τη διαδρομή από την χρυσή εποχή του ελληνικού καπνού  και τις ευεργεσίες των καπνεμπόρων έως τους κοινωνικούς αγώνες και τις καπνεργατικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα εστιάζει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης αισθητικής όπως αυτή  εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών. Η αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων μας υπενθυμίζει ότι «η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη,  αλλά φώτιση για την ψυχή».

Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν  ο κ. Βασίλης Πατρώνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  και το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Ιορδάνης Ψημμένος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια.

Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στην κ.  Κωνσταντίνα Μπάδα ενώ οι υπόλοιποι συγγραφείς οι: Έλλη Λεμονίδου, Σπύρος Χουλιάρας, Βασίλης Πατρώνης, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Χρήστος Τσαρούχης και Βούλα Σκαμνέλου.

****

To σχόλιο του Αιτωλού:

Οι καπνεργάτριες του Αγρινίου και ο πολιτισμός

 

 

Πριν μερικές ημέρες στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ό αιώνα»  την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, συμπολίτης μας κυρία Κωνσταντίνα Μπάδα. Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, τόσο από άποψη αξιοσύνης των εισηγητών (Β. Πατρώνης κ.α.), όσο και των θεμάτων που αναπτύχθηκαν. Μεταξύ αυτών σημειώσαμε τις γόνιμες σκέψεις που διατυπώθηκαν από την κ. Κωνσταντίνα Μπάδα. Έθιγαν, με καίριες επισημάνσεις, την συμβολή του καπνεργατικού κινήματος στο πολιτισμό. Οι σκέψεις αυτές δεν συνάπτονται μόνο με την έννοια του πολιτισμού, που μπορεί να οριστεί ως ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, ο οποίος εκφράζει συγκεκριμένα νοήματα και αξίες όχι μόνο στις τέχνες και στην παιδεία, αλλά και στους θεσμούς και στην καθημερινή συμπεριφορά. Συνάπτονται και με την αντίληψη της προόδου και της εξελίξεως μιας κοινωνίας, έστω και στη μικρή κλίμακα της κοινωνίας του Αγρινίου, στο κέντρο της οικονομικής δραστηριότητος της οποίας, τον περασμένο τουλάχιστον αιώνα, ήταν η παραγωγή και η επεξεργασία του καπνού. Και αυτό γιατί με την  εγκατάσταση στην περιοχή του Αγρινίου, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μεγάλου αριθμού προσφύγων, αφ ενός μεν, εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε ο πληθυσμός της πόλης,  αφ ετέρου δε, μπήκε στην παραγωγή και ιδιαίτερα στην επεξεργασία του καπνού το γυναικείο φύλο σε βαθμό πρωτόγνωρο για την πόλη. Μπήκε δηλαδή η Γυναίκα στο τομέα της εξωοικιακής οικονομικής δραστηριότητος με όλες τις από το λόγο αυτό συνέπειες.  Η μεταβολή αυτή δεν είναι αμελητέα. Είναι σύστοιχη, έστω σε μικρότερη κλίμακα,  με τις μεγάλες μεταβολές που σημειώθηκαν παγκοσμίως κατά την διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, όταν η απουσία αλλά και οι μεγάλες απώλειες  του στρατευμένου ανδρικού πληθυσμού, ώθησαν τον εναπομείναντα γυναικείο πληθυσμό στην εξωοικιακή οικονομική δραστηριότητα ιδίως στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Δηλαδή στην ευρύτερη συμμετοχή του στις ποικίλες παραγωγικές διαδικασίες. Η εξ αυτού του λόγου επελθούσα μεταβολή συνέβαλε στην πληρέστερη αξιοποίηση του «ασθενούς» φύλου και στην ανάδειξη της  ισοτιμίας του, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες που είναι σήμερα ιστορικά ορατές. Ορατές όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο τοπικό επίπεδο της πόλης μας με την μέχρι σήμερα εξέλιξή του σε πληθυσμιακή και πολιτιστική ανάπτυξη.

I.Π.B

 

Ειρήνης Τριανταφύλλου, ΚΑΤΙΝΑ ΧΑΝΤΖΑΡΑ (1912-1944): δοκιμή ιστορικής βιογραφίας με προφορικές μαρτυρίες

Βιβλιοκρισία του δρ Ιωάννου Γ. Νεραντζή

 

 

  Η Ειρήνη Τριανταφύλλου, με το προσφάτως (2018) εκδομένο ιστορικό δοκίμιό της, ΚΑΤΙΝΑ ΧΑΤΖΑΡΑ (1912-1944): Δοκιμή ιστορικής βιογραφίας με προφορικές μαρτυρίες, (από τις «Εκδοσεις γράμμα»), είναι τροποντινά η λαμπαδηφόρος ανάμματος τής φλογώδους ιστορικής εστίας πόλεως Αγρινίου, που στο Μεσοπόλεμο (1922-1940) και στον Πόλεμο (1940-1944) μοσχοβολάει αγρινιώτικο χαρμάνι «τσεμπέλι» και «μυρωδάτο» καπνό που ψιλοκόβεται στο χαβάνι τής κοινωνικής ιστορίας καπνούπολης Αγρινίου, μιάς πόλης όχι με ένα μόνον "σήμα κατετεθέν", αλλά με τρία! : «Μικρή Μόσχα», «Μικρό Παρίσι», «Άγιον Αγρίνιον». Πόλη «χαρμάνι» δηλαδή. Πώς άλλωστε; αφού καπνούπολη είναι. Το πιο φημισμένο «μυρωδάτο χαρμάνι καπνού παράγει».

      Μα και το πιό «μυρωδάτο χαρμάνι κοινωνικών αγώνων» αυτή η ίδια πόλη το ψιλοκόβει σε ιστορικές ίνες που σφιχτοδένουν το σφυρί και το δρεπάνι στους κοινωνικούς αγώνες τής εργατιάς και της αγροτιάς τής πόλης Αγρινίου σε όλον τον εικοστόν αιώνα, «εν ειρήνη» και «εν πολέμω»: «Εν ειρήνη» αγώνες για το δίκαιο τού εργάτη και τού αγρότη σε μια πόλη που στο Μεσοπόλεμο (1922-1940), στον Πόλεμο (1940-1944), στον ''Εμφύλιο'' (1944-1949), και καθ' όλον το δεύτερο μισό τού εικοστού αιώνα, στο θρόνο της κάθονται μεταπράτες μεγαλοαστοί, καπνέμποροι, καπνομεσίτες, εμπορομεσάζοντες, κρατικοδίαιτοι αξιωματούχοι και μεγαλόσχημοι ρασοφόροι, με «υποπὀδιον τών ποδών αυτών» τα λαϊκά στρώματα, μικροαστικά, εργατικά, αγροτικά, προλεταριακά, που το αίμα τους και ο ιδρώτας τους μεταστοιχειώνεται σε χρυσές λίρες στα σεντούκια τών κλειδοκρατόρων τής πόλης τού Αγρινίου. Αν κοιτάξουμε με ορθάνοιχτα τα μάτια μας την κοινωνική ιστορία πόλεως Αγρινίου στον εικοστόν αιώνα, προσβλέπουμε εις το να αποκτήσουμε ιστορική συνείδηση για τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές παλινδρομήσεις στη λεωφόρο τής Ιστορίας ολόκληρης της Ελλάδας ως τις μέρες μας· παλινδρομήσεις που δεν επέτρεψαν την σταθεροποίηση τής επιδιωκόμενης από την άρχουσα αστική τάξη αστικής δομής εντός τών πλαισίων τού Καπιταλιστικού Τρόπου Παραγωγής (Κ.Τ.Π.) με σκλάβους στα δεσμά τους εργάτες και αγρότες στον εικοστόν αιώνα, και με τον επιστημονικό ανθό τής πατρίδας μας μεταναστευμένον φερέοικο στην Ευρώπη και Αμερική να δίνει εκεί καρπούς, στον εικοστόν πρώτον αιώνα, και όχι στη μάνα-γή Ελλάδα που έθρεψε τους ανθούς. Νέοι ΘΕΣΜΟΙ γάρ, που διαιωνίζουν την ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με εθελόδουλους. (Βλέπε διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία) . Συνέχεια του άρθρου εδώ:...
 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ    (INDEX)

Οι στίχοι της ανήλιαγης, η ποιητική συλλογή της Χρυσούλας Σπυρέλη

Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ό αιώνα

Δημήτρη Στεργίου: Το βιβλίο "Ακροβασία" του Κώστα Τριανταφυλλίδη

Ι. Νεραντζή: Το βιβλίο της Ειρήνης Τριανταφύλλου για την Κατίνα Χαντζάρα

Χρυσούλα Γεωργούση: "6 ιστορίες ολόκληρες και μιά μισή"

Π. Κοντονάσιου: Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα

Κώστα Κακαβιά: "Στα άκρα... της βιτρίνας"

Φρίντα Μήτσιου: "Γαμήλιος εσπερινός"

Βασίλη Παπασάϊκα: Μικρές συντάξεις και σχέδια

Αριστοτέλης, 2.400 χρόνια σκέψης

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εν ριπή οφθαλμού» του Βασίλη Μ. Κομπορόζου

Λέσχη Μοσχονά: To Ημερολόγιο του Παντ. Κατσακιώρη

To συγγραφικό έργο του Γεωρ. Γεωργάκη

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο επισκέπτης του Χειμώνα" της Κατερίνας Λιβιτσάνου - Ντάνου

«Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» Παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Τσελεπή

arrowsubcategoryΙωάννης Νεραντζής: Συμβολή στην βιβλιογραφία της Αιτωλ/νίας

Μαρία Αγγέλη: Η καπνούπολη του Αγρινίου στα αφηγήματα του Θανάση Παλιούρα

Σάννυ Χαίγκμαν: "Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο"

Δημοσθ. Γεωργοβασίλη: "Αλμπέρ Καμύ, ο φιλόσοφος της εξέγερσης"

Αλέκου Μαγκλάρα "Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα"

Ι. Παπαποστόλου: "Το Ιερόν του Θέρμου στην Αιτωλία"

Φλωρόπουλου: "Το τύμπανο" Νέο λογοτεχνικό περιοδικό

Πάνου Καπώνη: Πρόσωπα στην ομίχλη

Κώστα Μαραγιάννη: Το Αγρίνιο

Κώστα Νικολακόπουλου: Αντιστασιακά και άλλα θέματα

Μαρία Τσαμπάζη: "Νεκύσια" ποιήματα του Αλέκου Μαγκλάρα

Μεταξούλας Μανικάρου: "Γεννήθηκα στην Ντούτσαγα" του Θανάσης Παλιούρα

Αχελώος και τα χωριά περί τον Καμπύλον ποταμόν....

"Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"

Ο Δημήτρης  Μαρωνίτης  συνομιλεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Ποίησης

Στέφανου Ι. Δεληκωστόπουλου: "Δεκατρία ποιήματα"

«Από το ροζ έως το κόκκινο», το νέο της βιβλίο της Ακακίας Κορδόση

Ευθυμίου Ανδρικόπουλου: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Κ. Ξυγκά: Χοϊκές σπονδές σε ιερά χώματα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΩΤΜΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Ένα λησμονημένο μοναστήρι του 16ου αι. στην Τριχωνίδα...

Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας

K.Τριανταφυλλίδη: Γερ. Παπατρέχα: ¨Ποιμενικά Ξυλόγλυπτα Ξηρομέρου"

Μαρίας Σκαβάρα: "Ιερά Μονή Φωτμού Αιτωλίας"

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ»

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας