Πολιτιστικές οργανώσεις

Tο κέντρο λόγου και τέχνης "Διέξοδος"

Η "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", χώρος πολιτισμού στη Δυτική Ελλάδα, με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, ενώ παράλληλα συνοδοιπορεί με τις ιστορικές μνήμες και τον πολιτισμό του τόπου.

Στην πορεία της μέσα στο χρόνο απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία και η παρουσία της συνδυάστηκε με την διατήρηση της πνευματικής κληρονομιάς και την προαγωγή των γραμμάτων και των τεχνών.

Η "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στεγάζεται στο ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ΕΞΟΔΟ στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Έχει στην κατοχή της μία μόνιμη μουσειακού χαρακτήρα συλλογή που περιλαμβάνει ιστορικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, αρχαία αντικείμενα, παλαιοχριστιανικά επιστήλια ναών, σπάνια έγγραφα καθώς και χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, που προέρχονται από την Πινακοθήκη της. Παράλληλα πραγματοποιεί πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Tο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" που λειτουργεί ως κοινωφελής ιδιωτικός πολιτιστικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του δωρητή και δημιουργού της, Νίκου Κορδόση, ο οποίος έχει αναλάβει έκτοτε και τις δαπάνες συντήρησεώς της καθώς και την διεύρυνση και εμπλουτισμό της μουσειακής συλλογής της και των έργων της πινακοθήκης.

Πηγή: www.diexodos.com.grO ιδρυτής της "Διεξόδου" Νίκος Κορδόσης

N.  ΚορδόσηςO ιδρυτής και η «ψυχή» της διεξόδου, ο Νίκος Κορδόσης, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Τέλειωσε το Λύκειο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1974 έλαβε το πτυχίο του. Συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπουδές Πολιτικών επιστημών. Πραγματοποίησε επίσης επί μία 2ετία σπουδές Δημοσίων Σχέσεων, Δημοσιότητος και Επικοινωνίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος σε Αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε επίσης εκδότης και διευθυντής του μηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού "Μίλτος Μαλακάσης" για μία τριετία. Είναι δικηγόρος "παρ' Αρείω Πάγω" ανήκει δε στην κατηγορία των μαχόμενων δικηγόρων ασκώντας το λειτούργημά του ως Ποινικολόγος στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στον Δικηγορικό Σύλλογο του οποίου είναι γραμμένος από το 1975. Στο δεύτερο έτος των πανεπιστημιακών του σπουδών το 1970, ίδρυσε τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Σπουδαστών του οποίου υπήρξε και Πρόεδρος.

Το 1978 ίδρυσε τον εκπολιτιστικό σύλλογο "Βυρώνεια" διοργανώνοντας κάθε χρόνο σε όλη την διάρκεια της ζωής του συλλόγου εβδομαδιαίες Γιορτές Ποίησης και Τέχνης - σπάνιες για την εποχή - αφιερωμένες στον Λόρδο Βύρωνα. Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε και συμμετείχε ενεργά σε πάσης φύσεως κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα του Μεσολογγίου και της περιοχής όπως π.χ. με τον Ερυθρό Σταυρό, τον Σύλλογο "Οι φίλοι του Ραδιοφώνου", τον Σύλλογο Αιμοδοτών, την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, τον Σύλλογο "Οι φίλοι της μουσικής Διονύσιος Σολωμός", την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, την "Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος", το Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου, την Κινηματογραφική λέσχη κ.λ.π. συλλόγους, ιδρύματα και φορείς στους οποίους διετέλεσε Πρόεδρος ή διοικητικό μέλος όπως και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας. Επί 15ετία κατείχε την άμισθη τιμητική θέση του Νομικού Συμβούλου της Ιερής Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του "ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ" και αντιπρόεδρος του "ΘΕΟΚΛΗΤΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ". Είναι επίσης μέλος, χορηγός ή υποστηρικτής διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως των "Γιατρών χωρίς σύνορα", της GREENPEACE, της UNICEF, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μουσείου Φρυσίρα, της Ελληνικής Εταιρείας Γλωσσικής Κληρονομιάς και τέλος της ACTION AID της οποίας είναι ανάδοχος παιδιού στην Κεντρική Αφρική.

Το 1998 αγόρασε το εγκαταλελειμμένο από το κράτος και έτοιμο να καταρρεύσει ιστορικό σπίτι του Γενικού αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ΕΞΟΔΟ στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα δηλαδή ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που στη συνέχεια με δικές του δαπάνες το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε Κέντρο Λόγου και Τέχνης δίδοντάς του την επωνυμία "ΔΙΕΞΟΔΟΣ". Έκτοτε χρηματοδοτεί και διευθύνει το Κέντρο διοργανώνοντας σ’ αυτό εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, σεμινάρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λ.π. εκδηλώσεις Γραμμάτων και Πολιτισμού. Παράλληλα παρεχώρησε στο Κέντρο την συλλογή του που την απαρτίζουν αντικείμενα από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τις μέρες μας καθώς και πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, ιστορικά κειμήλια, πολιτικά και στρατιωτικά έγγραφα και παλαιές εικόνες.

Έχει τιμηθεί από κρατικούς, δημοτικούς και κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις με διάφορες διακρίσεις μεταξύ των οποίων κορυφαία θέση γι' αυτόν κατέχει το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ που ομόφωνα του απονεμήθηκε για την μεγάλη του προσφορά στην διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης και της περιοχής.