ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΑ:

 

 


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΛΕΚΟΥ Κ.ΜΑΓΚΛΑΡΑ

(1927-1965)

«ΣΕΛΙΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ»

Εκδόσεις «Πάραλος » ,Αθήνα

 

     Στις 27 Μαίου 2015 ,στο Αγρίνιο, και στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία  η παρουσίαση  του βιβλίου με τίτλο «Σελίδες Ημερολογίων και Ποιήματα » του Αγρινιώτη ποιητή και στοχαστή, Αλέκου Κ. Μαγκλάρα , με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, και  διοργανωτές  την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου  και τις Εκδόσεις Αθηνών «Πάραλος » .

Το βιβλίο εκδόθηκε με την επιμέλεια και τη φροντίδα του αδελφού τού ποιητή, Βασιλείου Κ. Μαγκλάρα, συμβολαιογράφου ,ως ελάχιστη απόδοση  μνήμης και τιμής   προς τον θανόντα , που έφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 38 ετών .

Ο Αλέκος Κ. Μαγκλάρας ήταν το πρώτο παιδί του Κωνσταντίνου Μαγκλάρα, συμβολαιογράφου Αγρινίου  και της δασκάλας, Κατίνας Κάντζου. Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από νωρίς ασχολήθηκε με την ποίηση ,αλλά και με διάφορα είδη του πεζού λόγου (κριτική ,δοκίμιο ,ημερολόγια κ. α.) Μαθητής ακόμα του Γυμνασίου έγραφε στίχους και ήταν συνδρομητής σπουδαίων λογοτεχνικών περιοδικών ,γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον του για τα γράμματα ,τη λογοτεχνία ,τις ιδέες. Γνώριζε καλά τη Γαλλική γλώσσα .

Στη σύντομη ζωή του ο Αλέκος Μαγκλάρας υπήρξε ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος  με ουμανιστική παιδεία, πνευματικές ανησυχίες ,ευαισθησία, φιλοσοφική και  στοχαστική διάθεση ,όπως αποδεικνύεται μέσα από τα ποιήματα και τις ημερολογιακές καταγραφές ,που έχουν διασωθεί.

Για τη ζωή και το έργο του μίλησαν οι : Βασιλική Μαραγιάννη, συμβολαιογράφος, Γιώργος Μικέλλης ,φιλόλογος-θεατρολόγος, Μαρία Τσαμπάζη -Χαντζή, φιλόλογος και Φρίντα Κολοβού –Μήτσιου ,επίσης φιλόλογος .Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Παναγιώτης Δρέλλιας, εκπαιδευτικός - αρθρογράφος .

Η κα Βασιλική Μαραγιάννη αναφέρθηκε με λυρισμό και συναίσθημα στη βιογραφία του δημιουργού  με προβολή εικόνων από τη ζωή του καταλήγοντας ότι  : « Ο Αλέκος αγαπήθηκε πολύ από τους δικούς του ,αφού μόνο αυτός που αγαπιέται αξιώνεται να παραμείνει  φεγγοβόλος στο διαρκές παρόν. »

Ο κ. Γιώργος Μικέλλης , που ήταν και ο κύριος ομιλητής, με την τεκμηριωμένη  παρουσίασή του ανέδειξε, όχι μόνο την ποιητική φυσιογνωμία του Αλέκου Μαγκλάρα , αλλά και την ευστοχία των παρατηρήσεών του  στις ημερολογιακές του αναφορές , που δείχνουν έναν βαθιά σκεπτόμενο άνθρωπο, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Επεσήμανε τον εσωτερικό διάλογο που ανέπτυξε με συγγραφείς  που αγάπησε (Σολωμός, κυρίως ο Άγγελος Σικελιανός, Παλαμάς  και άλλοι .) ,από τους οποίους επηρεάστηκε στην πνευματική του πορεία .

Ακολούθησε η παρέμβαση της κας Μαρίας Τσαμπάζη –Χατζή που τελειώνοντας την ομιλία της  ανέφερε χαρακτηριστικά :

« Πέρα από τη μοναδική αξία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, χάσαμε νωρίς κι ένα σπουδαίο ποιητή . ΄Ενα στοχαστικό άνθρωπο, μια ευγενική φυσική παρουσία, όπως δείχνει η φωτογραφία του .Οι ποιητές , όμως, δεν χάνονται: « μας μιλούν μέσα από τους τάφους τους »,για να παραφράσω τη φράση του Τ. Σ. Έλιοτ για τους αγίους ».

Η παρουσίαση έκλεισε με την κα Φρίντα Κολοβού –Μήτσιου  που εστίασε την προσοχή της στις ημερολογιακές σημειώσεις (1948-1951), μέσα στις οποίες ο ποιητής εκφράζει με εξομολογητική διάθεση τον εσωτερικό του κόσμο ,την υπαρξιακή του αγωνία ,τις σκέψεις και τις προσδοκίες του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα –γραψίματα που ποιητή που περιέχονται στο βιβλίο που παρουσιάστηκε είναι αυτά που βρέθηκαν  και επιμελήθηκε ο αδελφός του, Βασίλης. ΄Αλλα πολλά δυστυχώς ,χάθηκαν.

Η αφιερωματική εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου τελείωσε με το μουσικό μέρος  της ,το οποίο παρουσίασαν οι καθηγήτριες μουσικής, κυρίες: Γεωργία Βουλγαράκη ( φλάουτο) και Αγγελική Δαλιάνη (πιάνο),  δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στη βραδιά. Ο κ Βασίλης Μαγκλάρας , παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε θερμά όλους τους ομιλητές : την Αντιδήμαρχο πολιτισμού, κα Μαρία Παπαγεωργίου -που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης- για το μεγάλο της ενδιαφέρον, τον Αντιδήμαρχο κ Νικόλαο Καζαντζή, που παρέστη ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου ,τις εκδόσεις «Πάραλος» για το καλαίσθητο βιβλίο ,τον συντονιστή κ Παναγιώτη Δρέλλια ,τις καθηγήτριες μουσικής , αλλά και όλους τους εκλεκτούς πολίτες του Αγρινίου, που γέμισαν  ασφυκτικά την αίθουσα του Παπαστρατείου ,τιμώντας με την παρουσία τους τον εκλιπόντα Αγρινιώτη ποιητή και στοχαστή.

Τέλος προσφέρθηκαν δώρα σε όλους τους ομιλητές ,τόσο από τους Αντιδημάρχους κα Μ .Παπαγεωργίου και κ  Ν. Καζαντζή,  όσο και από τα αδέλφια του ποιητή : Μαριάννα, Αρετή ( Ρένα ) και Βασίλη .

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ    (INDEX)

Δημοσθ. Γεωργοβασίλη: "Αλμπέρ Καμύ, ο φιλόσοφος της εξέγερσης"

Αλέκου Μαγκλάρα "Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα"

Ι. Παπαποστόλου: "Το Ιερόν του Θέρμου στην Αιτωλία"

Φλωρόπουλου: "Το τύμπανο" Νέο λογοτεχνικό περιοδικό

Πάνου Καπώνη: Πρόσωπα στην ομίχλη

Κώστα Μαραγιάννη: Το Αγρίνιο

Κώστα Νικολακόπουλου: Αντιστασιακά και άλλα θέματα

Μαρία Τσαμπάζη: "Νεκύσια" ποιήματα του Αλέκου Μαγκλάρα

Μεταξούλας Μανικάρου: "Γεννήθηκα στην Ντούτσαγα" του Θανάσης Παλιούρα

Αχελώος και τα χωριά περί τον Καμπύλον ποταμόν....

"Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"

Ο Δημήτρης  Μαρωνίτης  συνομιλεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Ποίησης

Στέφανου Ι. Δεληκωστόπουλου: "Δεκατρία ποιήματα"

«Από το ροζ έως το κόκκινο», το νέο της βιβλίο της Ακακίας Κορδόση

Ευθυμίου Ανδρικόπουλου: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Κ. Ξυγκά: Χοϊκές σπονδές σε ιερά χώματα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΩΤΜΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Ένα λησμονημένο μοναστήρι του 16ου αι. στην Τριχωνίδα...

Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας

Μαρίας Σκαβάρα: "Ιερά Μονή Φωτμού Αιτωλίας"

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ»

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας