Ειδήσεις

 

Ο Δήμος Πατρέων αρνείται να υπογράψει το σύμφωνο έλευσης του υγρού φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

 

Απαντώντας σε έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του στις 21/05/2020 προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, θέτει θέμα ασφάλειας και προσθέτει πως η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει μέσω αγωγού, για να καταλήξει στο ότι “δεν θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας”.

    Το Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά 13 εμπλεκόμενους φορείς για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσε για την άρνηση του Δήμου Πατρέων να υπογράψει το Σύμφωνο.

     «Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Προχωράμε στη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι μπορεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να μην ικανοποιεί στο έπακρο τη Δυτική Ελλάδα είναι όμως ένας δρόμος να βγει η περιοχή από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ παραμένει ως διεκδίκηση η επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου για την ολοκλήρωση του έργου.

       Στην επιστολή του Δημάρχου Πατρέων στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

         Κύριε Περιφερειάρχη,

        Ως δημοτική αρχή της Πάτρας, υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον αυτή γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος.

       Στην επιστολή σας, αναφέρετε ότι με την παρέμβαση που προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας, «θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων αυτών, αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αστικούς ιστούς αυτών, να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για τις οικιακές και επαγγελματικές τους ανάγκες αντίστοιχα»

       Η αλήθεια όμως είναι ότι στις συνθήκες που ζούμε δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη των λαϊκών αναγκών με φυσικό αέριο, καθώς το κεφάλαιο και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του, καθορίζουν τις προτεραιότητες για το τι και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας. Αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι για τα τεράστια προβλήματα της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

   

     Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει τεράστιες ανεκμετάλλευτες ενεργειακές πηγές, υπάρχει τεχνογνωσία, κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, η ενεργειακή φτώχεια αφορά την πλειοψηφία του λαού μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ενέργεια είναι εμπόρευμα, γιατί εδώ και χρόνια προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, που την κάνει πιο ακριβή και σε αυτά προστίθεται και η υψηλή κρατική φορολόγηση

      Με τον τρόπο που προτείνετε για την παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν δίνετε λύση για την άρση της ενεργειακής φτώχειας και της ανασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται μελετώντας το παράδειγμα της Αττικής, όπου υπάρχουν ήδη μεγάλα δίκτυα διανομής και το 70% του φυσικού αερίου αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 20% στη βιομηχανία και μόλις το 10% για οικιακή χρήση.

    Η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει μέσω αγωγού, δεν μπορεί να μεταφέρεται οδικά με βυτιοφόρα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η οδική μεταφορά, μέσα μάλιστα από δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων των τριών πόλεων (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο), καθώς και των περιοχών διέλευσης.

*********