Ειδήσεις

 

 

Η Συνοδική Επιτροπή εισηγείται παραπομπή για απειθαρχία, θεολογική πλάνη και διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας κ.κ. Κοσμά:

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ελεγχθούν οι Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς για « απειθαρχία και την έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος» αναφορικά με τη στάση τους την περίοδο του Πάσχα και την παράβαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ειδικά η απόφαση τους για τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως άλλη ώρα από αυτή που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Εκκλησία.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος στις 11-12 Μαΐου που απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών για τους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου στο ageliaforos.com, η Συνοδική Επιτροπή,  προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Αρχιερέων και εισηγείται , μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, απειθαρχία, θεολογική πλάνη και ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

 Τακτικά μέλη της  Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων είναι οι  Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός , Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ,  Άρτης κ. Καλλίνικος ,Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος  και οι Βλάσιος Φειδάς, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α, και Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.

*******