Ειδήσεις

 

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις εορτασμού της 11ης Ιουνίου

Με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αγρινίου για την 11η Ιουνίου, επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Η κα. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε, σε ειδική τελετή, επίτιμη Δημότης Αγρινίου. 

Η Πρόεδρος αφίχθη στις 11:00 στη Μητρόπολη για τη Δοξολογία και έμπροσθεν του ναού την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Κατά την υποδοχή της πολύς κόσμος βρισκόταν στους δρόμους πέριξ της Μητρόπολης, τιμές απέδωσε άγημα του Πεζικού και η μπάντα του Στρατού ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο ενώ ήχησαν και οι καμπάνες. Στην οδό Τσικνιά εξάλλου παρατάχθηκαν σημαιοφόροι σχολείων.

Η Δοξολογία τελέστηκε ακολουθώντας τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται για την πανδημία και το «παρών» έδωσε συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, όπως βουλευτές, δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι παρατάξεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων. Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σπήλιος Λιβανός. Παρόντες  οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης ,Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φαρμάκης, ο Υποστράτηγος Λ. Γιοβάνης, οι Δήμαρχοι Κ. Λύρος, Σπ. Κωνσταντάρας, Γ. Κατσούλας, Γ. Αποστολάκης, Γ. Τριανταφυλλάκης,  Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και εκπρόσωποι φορέων και  συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ιστορικός Ανθή Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για τη δικαιοσύνη του παρόντος και για τη δικαιοσύνη των αιώνων, το προσκλητήριο των ηρώων, στη λαμπρή τούτη στιγμή: Γιωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, Αλεξάκης Βλαχόπουλος, Γιώτης Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Στάϊκος, Θοδωράκης Γρίβας, Γώγος Μπακόλας, Ανδρέας Ίσκος, Δημήτρης Μακρής,  Κώστας Σαδήμας, Σωτήρης Κοτζαμάνης, Πέτρος Ντόβας, Αναγνώστης Καραγιάννης. Όλοι αυτοί, τα μεγάλα πρόσωπα της Αρχής μας! Και έσμιξαν με τους άλλους Μεγάλους της Επανάστασης του 1821  και ακολούθησαν τη δημιουργική της πορεία.  Όλοι μαζί, μίλησαν με το καργιοφίλι και την ασημένια πάλα, εγείροντας σε διαρκή χρόνο, την ένταση μιας φλόγας, για Αρετή και Ελευθερία».

Αμέσως μετά, η κ. Κ. Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων διασχίζοντας την οδό Τσικνιά. Κατά μήκος της οδού είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

Στην πλατεία Μαρίας Δημάδη τελέστηκε επιμνημόσυνη  από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και  ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.                                                                                                                                                                                                                                 Πηγή: agrinionews:

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

  • 9.30 Έπαρση σημαίας στην πλατεία Δημοκρατίας.

  • 11.00 Επιμνημόσυνη Δέηση – Κατάθεση Στεφάνων από τις Αρχές στο Mνημείο 11ης Ιουνίου.

  • 18.00 Υποστολή σημαίας στην πλατεία Δημοκρατίας.

Απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον COVID 19 και γι’ αυτό ο Δήμος παρακαλεί να ενημερωθεί για την παρουσία στην εκδήλωση, στα τηλέφωνα 2641360400-403. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν μέχρι το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου (ημέρα Τετάρτη) στο τηλ. 6945894530 (τελετάρχης κ. Τσιάμης Χαράλαμπος).

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

  • 9.30 Έπαρση σημαίας στην πλατεία Μαρίας Δημάδη.

  • 10.50 Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Μητρόπολη Αγρινίου.

  • 10.55 Άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  • 11.00 Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την ιστορικό Ανθή Παπαθανασίου.

  • 11.30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Μαρίας Δημάδη από την Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  • 12.00 Τελετή Ανακήρυξης της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του Αγρινίου και επίδοση του κλειδιού της πόλης. Στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος).

  • 20.30 Πλατεία Δημοκρατίας. H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός» και το έργο «Επτά Ωδές από τον Ύμνο εις την Ελευθερία» του Νικολάου Μάντζαρου.

****