Ειδήσεις

 

Δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας για το θέμα του Πανεπιστημίου Αγρινίου

 

 Mετά την προ αρκετών ημερών με πρωτοβουλίου του δημάρχου Αγρινίου σύσκεψη παραγόντων που ασχολήθηκε με τον θέμα του Πανεπιστημίου Αγρινίου και την επακολουθήσασα ερώτηση του βουλευτή Γ. Βαρεμένου στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη δραστηριοποίηση στο ίδιο θέμα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.

Το Επιμελητήριο,  εξέδωσε  κατά την 1η/2021 συνεδρίασή του, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, δρυμή ψήφισμά στο οποίο, εκτίθενται τα εξής:

«Είναι γνωστή σε όλους μας η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική πολιτεία οικοδομεί και γκρεμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας, υπακούοντας όχι μόνο στους σχεδιασμούς που η ίδια δρομολογεί, αλλά και στα συμφέροντα του ακαδημαϊκού λόμπυ των Πατρών, το οποίο χρόνια τώρα επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε παρένθετη μητέρα της ανάπτυξής του.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον στο νόμο της Αιτωλοακαρνανίας και στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο ζει, θα έλεγε κανείς ισχυρές και ασυντόνιστες υπαρξιακές μεταβολές, οι οποίες αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής κατά τα συμφέροντα ενός ακαδημαϊκού και όχι μόνο λόμπυ, με επιπόλαιο και καταχρηστικό τρόπο.

Και το ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και οι Πανεπιστημιακές σήμερα σχολές του Πανεπιστημίου των Πατρών, που λειτουργούν στις παραπάνω πόλεις του νομού ιδρύθηκαν, καταργήθηκαν ή και μεταλλάχτηκαν με γονατογραφήματα".

Kατόπιν τούτων, όπως ανακοινώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 οι Πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Τσιχριτζής (Αιτωλοακαρνανίας), Πλάτωνας Μαρλαφέκας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Ηλείας). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές  κ.κ. Διονύσης Μαντζαβίνος και Δημήτρης Σκούρας.

Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και έγινε σε άριστο κλίμα. Αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος και μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και το φλέγον θέμα των Τμημάτων που εδρεύουν στις περιοχές τους.

Στους Προέδρους των τριών Επιμελητηρίων εκφράστηκε η βούληση των Πρυτανικών Αρχών να συνεχιστεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται σήμερα.

Οι τρεις Πρόεδροι των Επιμελητηρίων προσκάλεσαν τον Πρύτανη κ. Μπούρα να λάβει μέρος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζοντας το πλήρες σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

*******