Ειδήσεις

 

Η δημοτική αρχή πραγματοποίησε ευρεία διαβούλευση για το θέμα των Πανεπιστημιακών σχολών Αγρινίου

Κατατέθηκε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στο Αγρίνιο για την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία σημαίνει αρχή ανακατατάξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας με αρνητικό πρόσημο για την πόλη. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την 19η Φεβρουαρίου 21 ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, οι βουλευτές του νομού Κ. Καραγκούνης, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης και Δ. Κωνσταντόπουλος, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του καθηγητή προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Προκόπιου Θεοδωρίδη, ο οποίος ήταν και μέλος της Επιτροπής, που κατάρτισε το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου στην εισήγησή του κάνοντας μια ανάδρομή στην υπόθεση αυτή σχολίασε ότι το προτεινόμενο σχέδιο επιφέρει αλλαγές παντού εκτός από την Πάτρα…

«Το Δεκέμβριο του 2019 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και της πρώην Πρυτάνεως είχαμε τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Τμήματος στην Πάτρα. Μάλιστα με ψήφισμα που κατατέθηκε ζητήσαμε «την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος. Τέλος, την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο» είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «Μόλις έναν χρόνο μετά έχουμε την αίσθηση ότι η Πρυτανεία μας εμπαίζει και ότι γινόμαστε αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι αν, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι τόσο αναξιόπιστη που να καταρρίπτει ακόμη και την δική της πρόταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, με τη στάση τους, διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική συγκεντρωτισμού. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο».

«Είμαστε θυμωμένοι από αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η νέα Πρυτανική Αρχή επιχειρεί να ανατρέψει το νόμο Γαβρόγλου, με το οποίο είχε συμφωνήσει το Πανεπιστήμιο». «Είναι τόσο αναξιόπιστοι οι ακαδημαϊκοί μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί εχθρικά απέναντι στο Αγρίνιο επαναφέροντας τη λυσσαλέα του προσπάθεια να μεταφέρει Τμήματα στην Πάτρα».

Ο Γ. Παπαναστασίου κατέληξε σημειώνοντας ότι «με τον εμπαιγμό να συνεχίζεται θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν «παίζουμε» είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ένα ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας».

Ως κακόγουστο και προσβλητικό σήριαλ χαρακτήρισε την υπόθεση Πανεπιστήμιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωση και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενισχύσει τα περιφερειακά Τμήματα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν θα ιδρυθεί με ψηφίσματα, αλλά «χρειάζεται δουλειά και αγώνας». Ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιφύλαξή της για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι οικονομοτεχνικά δεδομένα με βάση και τα οικονομικά της χώρας.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, την 23-2-2021 κατατέθηκε ερώτηση από τους  βουλευτές της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Καραγκούνη και Μάριο Σαλμά προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προβλεπόμενη από την Πρυτανεία Πατρών συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

*******