Ειδήσεις

 

Απεβίωσε ο μητροπολίτης Αιτωλ/νίας Κοσμάς

Απεβίωσε την 3-1-2022 σε ηλικία 76 ετών ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο μητροπολίτης που ήταν από τους φανατικούς αντιεμβολιαστές της Εκκλησίας νοσηλευόταν επί 25 ημέρες στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

Η στάση του στο θέμα της πανδημίας, δηλαδή η άρνησή του να εμβολιαστεί και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, αποδείχτηκε μοιραία. Σημειώνεται πως στις 18 Νοεμβρίου ο μητροπολίτης είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Αρχικά εμφάνιζε ήπια συμπτώματα αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Εκείνος, όμως, αρνούνταν την ιατρική περίθαλψη. Τελικά την 1η Δεκεμβρίου εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου. Άμεσα, δε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πεθάνει από κορωνοϊό και η αδελφή του. Ο Κοσμάς είχε εκλεγεί μητροπολίτης το 2005. Από το 1974 που είχε χειροτονηθεί πρεσβύτερος στο Αγρίνιο είχε υπηρετήσει ως ιεροκήρυκας της μητρόπολης Αιτωλίας αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα.

Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί την 4-1-22 στις 3 το μεσημέρι στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, «με την ακριβή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού», όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος. Η ταφή του, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στη μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Τοποτηρητής της χηρευούσης μητρόπολης ορίστηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην εξόδιο ακολουθία.