Ειδήσεις

 

 Χάλκινο βραβείο  μελισσοκομικών προϊόντων σε επιχείρηση της ΣπολάϊταςΣτα πλαίσια 2ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest που διεξήχθη 3-4-5 Δεκεμβρίου 2021 η οικογενειακή επιχείρηση “THE HONEY HIVE - ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑ ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ” απέσπασε το Χάλκινο βραβείο  για τα μελισσοκομικά της προϊόντα.

 Ο Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας αποτελεί μέσο ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηρι-στικών του μελιού. Η διατήρηση αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού μελιού καθιστά σημαντική την οργανοληπτική αξιολόγηση του τελικού προϊόντος και των βασικών του χαρα-κτηριστικών.

Για τη διενέργεια του διαγωνισμού συστάθηκε ομάδα καταρτισμένων και έμπειρων γευσιγνωστών από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστο-τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την κα Χ. Τανανάκη για την αξιολόγηση του μελιού και των χαρακτηριστικών του.

Κατά τις γευστικές δοκιμές το κάθε δείγμα έφερε ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία του, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η αξιολόγηση αφορούσε το σύνολο των χαρακτηριστικών για κάθε κατηγορία.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η γνωριμία η ανάδειξη του καλύτερου μελιού ανά κατηγορία στην οποία ανήκει και η γνωριμία του καταναλωτικού και εμπορικού κοινού με τον πλούτο και την ποιότητα των ελληνικών μελιών.

Για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό ήταν απαραίτητο το Αναλυτικό Πιστοποιητικό Χημικής Ανάλυσης από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, εργαστήριο που να φέρει τον αριθμό παρτίδας του κάθε διαγωνιζόμενου δείγματος. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν Μελισσοκόμοι, Μελισσοκομικοί Σύλλογοι, Εταιρίες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν συμμετοχές από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Σύρος, Σίφνος, Ρόδος κα), την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Ικαρία, Λέσβο, Λήμνος), την Περιφέρεια Κρήτης από διάφορες περιοχές, την Ξάνθη, την Λάρισα αλλά και φυσικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 4 συμμετοχές εκ των οποίων οι 2 βραβεύτηκαν.

 Η μία εξ αυτών ήταν για το: Μέλι Άγριας Βελανιδιάς της Οικογενειακής Επιχείρησης Παραγωγής Βιολογικού Μελιού “THE HONEY HIVE ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑ-ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ” με έδρα τη Σπολάϊτα Αιτωλοακαρνανίας.

Αρωγός σε αυτή τη Δράση Ευρωπαϊκής Σημασίας που συμβάλει στην ενδυνάμωση του Έλληνα Παραγωγού και στην προσπάθεια προβολής των μελιών και προϊόντων των μελισσοκομικών προϊόντων ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε με δικό της περίπτερο στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μελιού .