Ειδήσεις

Μεγάλη επένδυση ετοιμάζεται στον Αστακό

Εικόνα που περιέχει ουρανός, υπαίθριος, βάρκα, ακτήΜεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Αστακού φιλοδοξεί να καταστήσει την περιοχή προορισμό υπερ-πλουσίων μέσω κατασκευής μίας εκ των μεγαλύτερων και υπερπολυτελών τουριστικών μαρινών για mega yachts στον κόσμο. Ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη επένδυση φέρνει τις τράπεζες – μετόχους και την κοινοπραξία των επενδυτών η πώληση οικοπέδου 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία «Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ», η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Σύμφωνα δε με το newmoney, πίσω απ’ τη μεγάλη επένδυση βρίσκεται το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment. Αυτό είναι που ουσιαστικά θα στηρίξει χρηματοδοτικά την κοινοπραξία, όπου εμφανίζονται να συμμετέχουν επίσης στελέχη της Archirodon και η Ελληνική A1 Yach Trade. Το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει, εκτός της μαρίνας, προέβλεπε την ανάπτυξη υπερπολυτελών κατοικιών και τουριστικών υποδομών, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχείο.

Η Mubadala, που εξελίσσεται σ’ έναν απ’ τους βασικούς ξένους επενδυτές στη χώρα μας, έχει ήδη έμμεση παρουσία στην περιοχή του Αστακού μιας και είναι μεταξύ των βασικών μετόχων της Avramar, του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda που έχει εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην εγγύς θαλάσσια περιοχή. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας, της Ελληνικής κυβέρνησης και της Avramar για μετεγκατάσταση ιχθυοτροφείων της τελευταίας που βρίσκονται κοντά στη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το mononews, οικονομικός παράγοντας που παρακολουθεί τις εξελίξεις διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής ακολουθεί ένα δοκιμασμένο οικονομικό μοντέλο και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το Πλατυγιάλι θα γίνει ένα μικρό Ελληνικό».

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, τα 108 στρέμματα είναι «ένα ακίνητο με σπουδαία σημασία στη στρατηγική θέση της ναυτιλιακής ζώνης και της βιομηχανικής περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Στα μειονεκτήματα της περιοχής είναι ότι δεν διαθέτει οδικό δίκτυο, αλλά στον γενικότερο σχεδιασμό θα προβλεφθεί η σύνδεσή της με το νέο δρόμο που συνδέει την Πάτρα με τα Ιωάννινα.

Βέβαια, προκειμένου όλα να προχωρήσουν βάσει σχεδιασμού, θα πρέπει να επέλθει και η τελική συμφωνία για τη μεταβίβαση της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ, που κατέχει την ακίνητη περιουσία, μεταξύ των μετόχων της Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και της Κοινοπραξίας των επενδυτών. Η Alpha Bank, που ελέγχει το 71% περίπου της εταιρείας, φέρεται να έχει ανάψει «πράσινο φως», ενώ απομένει η τελική έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει το 29%. Πηγές της τελευταίας, σύμφωνα πάντα με το newmoney, διαβεβαίωναν πως η τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη συμφωνία.

Πηγή: agriniovoice