NIKH XΑΛΚΙΑΔΑΚΗ:

H Νίκη Χαλκιαδάκη

Βιογραφικό σημείωμα

  Η Νίκη Χαλκιαδάκη,  που πήρε το πρώτο βραβείο στο πρόσφατο (2011) ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο φιλολογικός όμιλος Αγρινίου "Κ. Χατζόπουλος",  κατάγεται από την Κρήτη. Γεννήθηκε το 1980 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εισήχθη με υποτροφία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Κατέχει τον τίτλο «Artist of the year» επί δύο συναπτά έτη: 2009 και 2010, στην κατηγορία Ποίηση από τον Διεθνή Διαγωνισμό «Inter Artia». Σύντομα, αρκετά αδημοσίευτα ποιήματά της  θα φιλοξενηθούν στις σελίδες του γαλλικού περιοδικού Action Poètique. Η πρώτη ποιητική της συλλογή φέρει τον τίτλο: «ο Έρωτας του Pied de Coq».Δημιούργησε το «Dolls», μια θεατρική performance, βασισμένη στους   στίχους αυτής  της συλλογής. Το μουσικό συγκρότημα “khaki naive” που δρα στο Αμβούργο μελοποίησε ποιήματά της, που θα κυκλοφορήσουν στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά.


 

 Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ποιητικού διαγωνισμού φιλολογικού συλλόγου Αγρινίου "Κ. Χατζόπουλος" 2011

(χρηματικό έπαθλο 800  ευρώ,  αθλοθέτις: Μάρθα Χατζοπούλου-Λαχανά,  αδελφή  του  Πάνου  Χατζόπουλoυ)  

 

Γραμματική αναπηρία ασύντακτων εραστών

                 

              

Παρηγορώ φωτογραφίες για να ζω

φτιάχνω φράσεις με κατηγορούμενα

έχω το ουσιαστικόν απεμπολήσει

και ψάχνω ρήματα διαθέσεως φτηνής

σχεδόν παθητικής

κρύβω αφιερώσεις σε  λεξικά

ανωμάλων: ήμαρτον [έως και] τεθνήκαμεν

 

Προστακτικά επιβάλλομαι σε

επιφωνήματα και  θαυμαστικά

-πόσο θαυμαστικά αλήθεια ήταν-

τότε που αποσιωπητικά δεν άφηνες , θυμάσαι;

 

Πέρασαν ποιητικά αίτια από τότε τόσα

σέρνομαι επιρρηματικά στον χρόνο

τη δωρική σου ανάμνηση παλεύω να ξεχάσω

 

Αποκλήρωσα τα διστακτικά μου ερωτηματικά

περιφραστικά αντικατέστησα το σ’ αγαπώ

τριγυρνώ κάθε βράδυ στις  δευτερεύουσες

πίνω, ξεφτιλίζομαι, πέφτω σε κόμματα

πώς ν’ αντικρίσω πες μου

τις πρωτόκλιτες θηλές μου;

 ασυναίρετος εσύ

κι ο πόνος αμετάβατος


 

Κριτικός Σχολιασμός  (Γράφει ο Παν. Δρέλλιας)

«Δωρική ανάμνηση αμετάβατου πόνου» θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτού του ξεχωριστού ποιήματος της Νίκης Χαλκιαδάκη, που κέρδισε την 1η θέση ανάμεσα στους 360  διαγωνισθέντες.

Με αδιαμφισβήτητη τεχνική αρτιότητα, βασισμένη σε ευρηματικούς και περίτεχνους γλωσσικούς χειρισμούς, ανέσυρε από τα άσβεστα πεδία της μνήμης συναισθηματικές ρωγμές, ψυχικά ρήγματα, ερειπωμένα  βλέμματα, υπαρξιακές ερημιές.

Πικρή νηφαλιότητα, σπαραχτική διάθεση, απελπισμένη υπερηφάνεια ιχνηλατούν ρομαντικά το θεματικό τοπίο  αυτής της ποιητικής σύνθεσης της

Νίκης Χαλκιαδάκη, που αποχωρίζεται ονειρικές-οριακές  στιγμές του βίου, χωρίς μελοδραματικές  εκρήξεις, αλλά με μια ρεαλιστική    αποδοχή  υψηλής ποιητικής ατμόσφαιρας,  αισθητικά στοιχεία που δικαιώνουν το εμπνευσμένο αυτό επίτευγμα, το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ του πρόσφατου Ποιητικού Διαγωνισμού του Ομίλου μας.