Πρόσωπα (Πολιτικοί)
Πολιτικοί

Ιωάννης Καποδίστριας

Παναγιώτης Δαγκλής

Ιωάννης Νικολίτσας

Νικόλαος Στράτος

Ανδρέας Νικ. Στράτος

Στυλιανός Χούτας

Γεώργιος Σερπάνος

Αθανάσιος Παπαθανάσης

Γεώργιος Σταμάτης

Γεώργιος Ν. Παπαϊωάννου

Χρήστος Βερελής

Μάριος Σαλμάς

Βασίλειος Μαγγίνας

Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας

Γεώργιος Ι. Ξυνόπουλος

Σε άλλες σελίδες μας: Καλλιτέχνες,  Λογοτέχνες,  Ήρωες & αγωνιστές,  Μουσικοί & Ηθοποιοί,

Παναγιώτης Γ. Δαγκλής

 O στρατηγός και πολιτικός Παναγιώτης Γεωρ. Δαγκλής   Σουλιώτικης  καταγωγής, γιός του αγωνιστή της επαναστάσεως του 1821 Γεωργίου Δαγκλής, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1853 και πέθανε στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου το 1924. Εισήλθε στη σχολή των ευελπίδων και πρώτευσε στις σπουδές του. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο πυροβολικό και ήταν ο εφευρέτης του πυροβόλου όπλου Σνάιντερ- Δαγκλή.

Υπηρέτησε σε ηγετικές θέσεις στο στρατό κατά τη διάρκεια του Ελλληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και των βαλκανικών πολέμων. Υπήρξε πρώτος Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου της "Ηπειρωτικής Εταιρείας", που ιδρύθηκε στα Γιάννενα και συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ηπείρου, ενώ είχε την ευθύνη του στρατιωτικού σκέλους του εξωθεσμικού μακεδονικού κομιτάτου των Αθηνών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης. Το 1914 άφησε το στρατό και εισήλθε στην πολιτική, προσχωρώντας στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1915. Έγινε Υπουργός των Στρατιωτικών και υποστήριξε τον Βενιζέλο κατά τη διένεξή του με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο το 1916, συμμετέχοντας με τον Παύλο Κουντουριώτη στην τριανδρία της "προσωρινής κυβέρνησης της εθνικής άμυνας".

Το 1921 ο Δαγκλής διαδέχτηκε τον Βενιζέλο στην προεδρία του κόμματος των Φιλελευθέρων, μετά την εκλογική ήττα του τελευταίου στις εκλογές του 1920.  Κατά την διάρκεια του εθνικού διχασμού το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε σε εκδήλωση αποδοκιμασίας την διαγραφή του από τα μητρώα του Δήμου, αλλά μεταγενέστερα η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.

 

 (στη φωτογραφία στο πρώτο πλάνο, ο Π. Δαγκλής δίπλα στον Βενιζέλο),