Ο Λόγος

Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης & ερμηνείας

Άριστοτέλους «Ηθικά Νικομάχεια»

Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου | 16 Φεβρουάριου 2019

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων ενοτήτων από την πραγματεία του Αριστοτέλη που φέρει τον τίτλο «Ηθικά Νικομάχεια».

Στα «Ηθικά Νικομάχεια» ο φιλόσοφος αναπτύσσει με μεθοδικότητα την ηθική θεωρία του, η οποία αποτέλεσε μία ιδιοφυή συγκεφαλαίωση των ηθικών συλλήψεων του ελληνικού πολιτισμού, καθοριστική για τις μετέπειτα μελέτες στον τομέα της ηθικής θεωρίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν επιλεγμένες ενότητες του έργου, με τρόπο που προσδοκά να αναδείξει τα ζητήματα που ανακινούνται στο κείμενο και τη συλλογιστική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.

Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική μελέτη και να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ερμηνεία της αριστοτελικής ηθικής.

Ένας δεύτερος στόχος μας είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.

«περί δε της ευδαιμονίας, τι εστίν, αμφισβητούσι

και ουχ ομοίως οι πολλοί τοις σοφοίς αποδιδόασιν.»

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από 16:00 έως 19:00 μ.μ., με εισηγητές τους κυρίους Παύλο Κόντο και Χάρη Ταμπάκη

Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και μαθητές της γ' γενικού λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί με οδηγό το συγκεκριμένο κείμενο.

 

Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμανία), και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερωτημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας που θέτει η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική. Αναφορικά με την αριστοτελική ηθική, το έργο του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (Παν/κες Εκδόσεις Κρήτης, 2018)· (επιμ.) Evil in Aristotle (Cambridge University Press, 2018)· Aristotle’s Moral Realism Re-considered (Routledge, 2013)· (επιμ.) Gadamer et les Grecs (Vrin, 2005)· L’action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France, 2002)· Η αριστοτελική ηθική ως οντολογία (Κριτική, 2000).

 

Ο Χάρης Ταμπάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2018-2019), ενώ παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει διατελέσει υπότροφος εξωτερικού του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος Α. Λεβέντη. Η διδακτορική του διατριβή έχει τιμηθεί με το Καυταντζόγλειο Βραβείο που απονέμεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και με το βραβείο καλύτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής ετών 2015 και 2016, το οποίο απονέμεται από το φιλοσοφικό περιοδικό «Κριτικά» και το Ίδρυμα Ι. Σ. Νιάρχου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των χρονικών εννοιών, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφία. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά επιστημονικά έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων. 

Παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Τριανταφύλλου για την Κατίνα Χατζάρα

Εκδήλωσ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ειρήνης Δ. Τριανταφύλλου «Κατίνα Χαντζάρα (1912 – 1944) Ζωή πέρα από τη Σιωπή» διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου και τις  εκδόσεις «γράμμα» με επιτυχία στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στις 19.00.  Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιάννης Τριάντης, Δημοσιογράφος, Απόστολος Βετσόπουλος, δρ. ιστορίας – ΣΕΕ – ΠΕ.Κ..Σ. Δυτ. Ελλάδας και Χρυσούλα Σπυρέλη, δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες διάβασαν οι ηθοποιοί : Γιούλη Μαρούση, Βάσια Βλάχου, Τόνια Σκιαδά.  Την όλη εκδήλωση συντόνισε  ο Ιωάννης Νεραντζής, δρ Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Περισσότερα για την Κατίνα Χατζάρα....

-Ι. Νεραντζή: Το βιβλίο της Ειρήνης Τριανταφύλλου για την Κατίνα Χαντζάρα....

 

 

 

 

 


 

Ημερίδα στο Παπαστράτειο Μέγαρο με θέμα: «Αιτωλία η Γη των Προγόνων μας – Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

Ο Ροταριανός Όμιλος Αγρινίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της 64ης Επετείου από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το Σάββατο 12-1-2019 ημερίδα στο Παπαστράτειο Μέγαρο με θέμα «Αιτωλία, η Γη των Προγόνων μας – Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον». Στην ημερίδα συμμετείχε τιμητικά η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου και ομιλητές ήταν ο Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βιτάτου, η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δρ. Φωτεινή Σαράντη, οι Αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δρ. Βασιλική Τσαντήλα και Γιώργος Σταμάτης, ο Αρχιτέκτονας και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού αναστηλωτής Ι.Μ. Προδρόμου Ανάληψης Θέρμου, Πρόεδρος Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου Αντώνης Βασιλόπουλος και ο Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Πατρώνης. Το κλείσιμο της ημερίδα έκανε ο Νίκος Σουμέλης με «Σκέψεις για το μέλλον».


Εκδήλωση για το βιβλίο της Χρυσούλας Γεωργούση "6 ιστορίες ολόκληρες και μια μισή..."

 

Την  Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 7 μμ στην αίθουσα του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσιάστηκε ενώπιον πλήθους ακροατών, το νέο βιβλίο της Χρυσούλας Γεωργούση «6 ιστορίες ολόκληρες και μία μισή…». Πρόκειται για μια νέα συλλογή διηγημάτων της γνωστής συγγραφέως, στις εκδόσεις Πασχέντη. Το βιβλίο παρουσίασαν, με κριτικές επισημάνσεις, η  Βασιλική Μαραγιάννη, συμβολαιογράφος και η Χρυσούλα Σπυρέλη, φιλόλογος και διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την όλη  εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Κανής. Αποσπάσματα από τα διηγήματα ανέγνωσε  η Χριστίνα Βιτζέντζου.
Εκδήλωση για τον Δημήτριο Χατζόπουλο - Μποέμ

Ο Φιλολογικός – Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου διοργάνωσαν με επιτυχία το Σάββατο  9 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 9 μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου εκδήλωση για τον Δημήτριο Χατζόπουλο-Μποέμ (1872-1936).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

1. Χαιρετισμός της Προέδρου του Ομίλου «Κ. Χατζόπουλος» κ. Βασιλικής Κ. Μαραγιάννη.

2. Ομιλία της Καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Έρης Σταυροπούλου για το Δημήτριο Χατζόπουλο.

3. Παρουσίαση μονολόγων, βασισμένων στα διηγήματα του Δημητρίου Χατζόπουλου: «Άνοιξη» – «Η ζωντοχήρα» – «Η κουκουβάγια».

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Κακαβιά
 

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/4/2017 το απόγευμα, στο κτίριο της π. Τράπεζας της Ελλάδος, η παρουσίαση του βιβλίου "Στα άκρα… της βιτρίνας", του Κώστα Κακαβιά, που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου Μαρία άνοιξε την εκδήλωση η οποία , μίλησε για τον συντοπίτη μας κ. Κ. Κακαβιά και τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και διεισδυτική ματιά, πολυσχιδής και πολυγραφότατος. Όσον αφορά το βιβλίο του, τόνισε, πως είναι ένα πληροφοριακό απόκτημα για όλους μας. Του ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο, πάντα να εμπνέεται και να μείνει δραστήριος ως άνθρωπος.

Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν οι : κ.Μαίρη Τσαμάκη, Φιλόλογος, η οποία αναφέρθηκε στη σχέση που έχει το βιβλίο με την κοινωνιολογία και την λογοτεχνική αξία.

Στη συνέχεια η κ. Βασιλική Κ. Μαραγιάννη, Συμβολαιογράφος, μίλησε για τα συναισθήματα των ηρώων του βιβλίου.

Τέλος η κ. Ελένη Μπρούτα, Φιλόλογος, διεισδύοντας στο βιβλίο ανέλυσε εμπεριστατωμένα την ψυχολογία των προσώπων.

Η Ηθοποιός - Σκηνοθέτης κ. Γιούλη Μαρούση, απέδωσε αποσπάσματα του βιβλίου .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: κ. Φωτάκης Βασίλης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τ. Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Βαινάς Γιάννης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ.Χειμώνας Κων/νος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Τσιχριτζής Παναγιώτης, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου, κ. Χρυσικοπούλου Μαίρη, η Επίτιμη Πρόεδρος του Εργαστηρίου ΄΄Παναγία Ελεούσα΄΄ κ.Τσούτσου Μαρία, η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου κ. Μακρή Ανθούλα, και πλήθος κόσμου. 

 

Άλλες εκδόσεις

-"Οι στίχοι της ανήλιαγης", η ποιητική συλλογή της Χρυσούλας Σπυρέλη

-Ι. Νεραντζή: Το βιβλίο της Ειρήνης Τριανταφύλλου για την Κατίνα Χαντζάρα

Χρυσούλα Γεωργούση: "6 ιστορίες ολόκληρες και μιά μισή"

Π. Κοντονάσιου: Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα

Κώστα Κακαβιά: "Στα άκρα... της βιτρίνας"

Φρίντα Μήτσιου: "Γαμήλιος εσπερινός"

Βασίλη Παπασάϊκα: Μικρές συντάξεις και σχέδια

-Αριστοτέλης, 2.400 χρόνια σκέψης

-Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εν ριπή οφθαλμού» του Βασίλη Μ. Κομπορόζου

-Λέσχη Μοσχονά: To Ημερολόγιο του Παντ. Κατσακιώρη

-To συγγραφικό έργο του Γεωρ. Γεωργάκη

-Παρουσίαση του βιβλίου "Ο επισκέπτης του Χειμώνα" της Κατερίνας Λιβιτσάνου - Ντάνου

-«Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» Παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Τσελεπή

arrowsubcategoryΙωάννης Νεραντζής: Συμβολή στην βιβλιογραφία της Αιτωλ/νίας

Μαρία Αγγέλη: Η καπνούπολη του Αγρινίου στα αφηγήματα του Θανάση Παλιούρα

Σάννυ Χαίγκμαν: "Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο"

Δημοσθ. Γεωργοβασίλη: "Αλμπέρ Καμύ, ο φιλόσοφος της εξέγερσης"

Αλέκου Μαγκλάρα "Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα"

Ι. Παπαποστόλου: "Το Ιερόν του Θέρμου στην Αιτωλία"

Φλωρόπουλου: "Το τύμπανο" Νέο λογοτεχνικό περιοδικό

Πάνου Καπώνη: Πρόσωπα στην ομίχλη

Κώστα Μαραγιάννη: Το Αγρίνιο

Κώστα Νικολακόπουλου: Αντιστασιακά και άλλα θέματα

Μαρία Τσαμπάζη: "Νεκύσια" ποιήματα του Αλέκου Μαγκλάρα

Μεταξούλας Μανικάρου: "Γεννήθηκα στην Ντούτσαγα" του Θανάσης Παλιούρα

Αχελώος και τα χωριά περί τον Καμπύλον ποταμόν....

"Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"

Ο Δημήτρης  Μαρωνίτης  συνομιλεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Ποίησης

Στέφανου Ι. Δεληκωστόπουλου: "Δεκατρία ποιήματα"

«Από το ροζ έως το κόκκινο», το νέο της βιβλίο της Ακακίας Κορδόση

Ευθυμίου Ανδρικόπουλου: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Κ. Ξυγκά: Χοϊκές σπονδές σε ιερά χώματα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΩΤΜΟΥ,  Ένα λησμονημένο μοναστήρι του 16ου αι. στην Τριχωνίδα...

Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας

K.Τριανταφυλλίδη: Γερ. Παπατρέχα: ¨Ποιμενικά Ξυλόγλυπτα Ξηρομέρου"

Μαρίας Σκαβάρα: "Ιερά Μονή Φωτμού Αιτωλίας"

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ»

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"

Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας