Τα Εικαστικά

 

Βραβεία και έπαινοι διαγωνισμού φωτογραφιών για φωτογραφίες κτιρίων της Αιτωλοακαρνανίας

Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου, της Σπυριδούλας Πυρπυλή

 

Τρία βραβεία και 14 επαίνους απένειμε η «Monumenta» στις συμμετοχές του διαγωνισμού φωτογραφίας που προκήρυξε με θέμα «Κτίρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα»

Δυο κτίρια από την Αιτωλοακαρνανία απέσπασαν δυο επαίνους για την επικινδυνότητά τους, αλλά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Πρόκειται για τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας στο Αγρίνιο που φωτογράφισε η Σπυριδούλα Πυρπυλή και για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κρυονερίου που φωτογράφισε ο Βαγγέλης Πυρπυλής.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε ο Αχιλλέας Πλιάκος για τις φωτογραφίες με θέμα το Θειωρυχείο της Μήλου, το δεύτερο βραβείο πήρε ο Γιώργος Κυβερνήτης για τις φωτογραφίες με θέμα τον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό και το τρίτο βραβείο η Ελένη Ζωγραφίνη για τις φωτογραφίες με θέμα τις προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αναλυτικά οι έπαινοι που δόθηκαν στους φωτογράφους και τα κτίρια: Μάριο Άντρικ (Κονάκι του Δερβέναγα επί της εθνικής οδού Τρικάλων- Πύλης), Κυριακή Αρκουλή (Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο Κρήτης), Ευσταθία Ασημάκη (Πύργος Λεβίδη στο δήμο Παλλήνης), Ιωάννη Καλαμιώτη (εργοστάσιο «Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χαρτοποιίας» στο Αίγιο), Βασίλη Καϋμενάκη (Αλευροβιομηχανία SAMICA Ρόδου), Δανάη Κολιού (Στρατιωτικό Αρτοποιείο στο Γουδί), Αντιγόνη Κολοβέντζου (εργοστάσιο Κρόνος στην Ελευσίνα), Ιωάννη Λαχανή (οικία στην Παρακοπή Σύρου), Νικόλαο Νικολετάκη (Λιπάσματα Δραπετσώνας), Σπυριδούλα Πυρπυλή (Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου), Βαγγέλη Πυρπυλή (σιδηροδρομικός σταθμός Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας), Παναγιώτη Στεφανόπουλο (Βίλα Λεονταρίτη στον Πύργο Ηλείας), Χριστίνα Σωτηροπούλου (κτίριο ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους) και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας για τη νεοκλασική οικία στη Στυλίδα.

Tην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτέλεσαν η εικαστικός-φωτογράφος Γιάννα Ανδρεάδη, η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, ο φωτογράφος Στέργιος Καραβάτος και ο φωτογράφος Τζεφ Βάντερπουλ. Στο διαγωνισμό υπεβλήθησαν 325 συμμετοχές. Οι φωτογραφίες αφορούσαν σε 263 κτίρια κάθε χρήσης, διαφόρων χρονικών περιόδων του 19ου και 20ου αιώνα, στην πλειοψηφία τους σε μεγάλη εγκατάλειψη και κακή κατάσταση διατήρησης.

Στόχος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Monumenta, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο διαγωνισμός και η έκθεση φωτογραφίας που θα ακολουθήσει με όλες τις συμμετοχές να αναδείξουν τα αίτια της εγκατάλειψης και να ενεργοποιήσουν φορείς και πολίτες για τη διάσωση του αρχιτεκτονικού πλούτου. Πηγή Εφημ. Συνείδηση

 

 


 

Η


Αρχείο εικαστικών κειμένων & εκδηλώσεων

 

 

Έκθεση ζωγραφικής της Αγρινιώτισας Ευαγγελίας Τσώνη στο Μεσολόγγι

Έκθεση του Γ. Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων, στο Αιτωλικό

Μητροπολίτης Ιερόθεος: "Η ορθόδοξη και δυτική εικονογραφία"

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στο Αγρίνιο

Ανοιχτά Μαθήματα και Συζητήσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο

Η χορωδία του Πειραματικού  Μουσικού Σχολείου Αγρινίου στη Βιέννη

Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Έκθεση έργων των μαθητών του Εικαστικού εργαστηρίου Αγρινίου

Συνέδριο στα Παρακαμπύλια

Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί: Βασίλης Παπασάϊκας

Εκδηλώσεις για τους Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς

Το Μουσείο του Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρ. Καπράλου στην Αίγινα

Ιδρύεται κέντρο μελετών & σύγχρονης γλυπτικής..

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στο Μεσολόγγι

Ο Χρήστος Γαρουφαλής στην Γκαλερί "Αργώ"

Πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Προστασία   των Μεσαιωνικών κάστρων

Διαγωνισμός για το μνημείο μικρασιατών προσφύγων

Η παλιά δημοτική αγορά Αγρινίου θα γίνει πολιτιστικό κέντρο

Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της Βίβιαν Ρήκα - Σπυροπούλου