Κείμενα  (Πρόσωπα και πράγματα):

O στοχασμός και ο λόγος:

Περιπέτειες μιας προτομής

Το Αγρίνιο και ο Κώστας Χατζόπουλος

Του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

A

Η προτομή 1

 

B

 Η προτομή 2

Η προτομή 3

Η προτομή 4 

Η προτομή 5

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αθήνας "Ελευθερία" την 26-5-1963.

Στις σκέψεις αυτές του αλησμόνητου Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου προστέθηκαν τα σχόλια της εφημερίδας μας και η αρκετά δηκτική επιστολή τότε του συνεργάτη μας κ. Δημοσθένη Γεωργοβασίλη που καταχωρούμε αμέσως κατωτέρω:

 

ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Τιμή» που κατάντησε ύβρις!

Εάν ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν διάβασε στην «Ελευθερία» της 20-5-1963 το άρθρον του Ι.Μ. Παναγιωτοπούλου «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ» (έγγραφον δια την προτομήν του Κώστα Χατζόπουλου), έχομεν το φύλλον και δυνάμεσα να του το δώσωμεν. Θα ιδεί με πόσην αγανάκτησιν και σκληράν ειρωνείαν ο εκλεκτός συγγραφεύς διεξέρχεται το θέμα. Και θα αντιληφθή, πιστεύομεν, ότι έχει πέρα για πέρα δίκαιο. Όπως έχει πέρα για πέρα δίκαιο και ο αποστολεύς της εν συνεχεία δημοσιευομένης επιστολής. Επί του θέματος αυτού ασχολείται και η δημοσιευομένη εις την «Ν.Ε» μελέτη «ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ». Εδώ ημείς αρκούμεθα να σημειώσουμε ότι εκ μέρους της εφημερίδος μας ετονίσθη επικαίρως τόσον ότι άλλος χώρος θα έπρεπε να προτιμηθεί δια την τοποθέτησιν της προτομής του Ποιητού όσον και ότι – μετά την τοποθέτησιν της προτομής – εις άλλο μέρος έπρεπε να κατασκευασθώσι αι δημοτικαί βεσπασιαναί, και εκ μέρους συνεργατών της, ανθρώπων του πνεύματος, ετονίσθησαν αι εσφαλμέναι (αυτόχρημα υβριστικαί) ενέργειαι της δημοτικής αρχής. Η ληφθείσα προχθές επιστολή είναι η ακόλουθος:

«Κύριε Διευθυντά!

Διαβάζοντας τις «Περιπέτειες προτομής», άρθρο του κ. Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου στην «Ελεθερία» της 25-5-63, ξαναθυμήθηκα όλα όσα γράφτηκαν για το θέμα αυτό, χωρίς να φέρουν μέχρι τώρα το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ύστερα κι απ’ αυτό ακόμα το ηχηρότατο ράπισμα,  που δίκαια έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου η επιφυλλίδα αυτή, η οργή που σπαράσσει την καρδιά του καθενός, που σέβεται τον τόπο του, φέρνει αμείλικτο το ερώτημα: Γιατί ο κ. Δήμαρχος και οι συν αυτώ επέτρεψαν να διασυρθεί στα μάτια όλης της Ελλάδας μια πόλη πάντα συμπαθής; Αλλά κι αν «πολιτική σκοπιμότης» άμβλυνε το αισθητήριο της οσφρήσεως και το συναίσθημα του Ωραίου των αρμοδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί οι πνευματικοί άνθρωποι της πόλης δεν πειθανάγκασαν τους ευαγείς ρέκτες περί τα αφοδευτηριακά του Δήμου και τα νεκροταφεία του να προβούν τάχιστα στην εξάλειψη αυτού του αποτροπιαστικού στίγματος;

Θα δικαιολογήσουν οι αναγνώστες της «Νέας Εποχής» αυτή την πικρία, αν διάβασαν ή μπορούσαν να διαβάσουν –και πρέπει να διαβαστεί από όλους – το άρθρο του κ. Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Δήμαρχος θα αντιληφτεί τότε ότι οι Αγρινιώτες δεν έχουν μόνο πεπτικό σωλήνα και ψήφο, αλλά έχουν και πνευμόνι, που διαρρηγνύεται από δίκαια οργή˙ έχουν και πνεύμα έτοιμο να στηλιτεύσει επώδυνα τέτοιες ατασθαλίες˙ γιατί έχουν και καρδιά να υπερηφανεύεται για τις πολιτισμικές δημιουργίες.

Με ιδιαίτερη τιμή

Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης"

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγρινίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», στο φύλλο της 2-6-1963)

 Kαι άλλα για την προτομή του Κ. Χατζόπουλου εδώ....

 

.


 
 

Κωσταντίνος Χατζόπουλος

Έρη Σταυροπούλου: Όψεις του γενεθλίου τόπου στη λογοτεχνία του Κ. Χατζόπουλου

Κ. Τριανταφυλλίδη: "Ο Κ. Χατζόπουλος και το πνεύμα της μουσικής"

Μάρκου Γκιόλια: "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος"

Σόνια Ιλίνσκαγια: Συμβολιστικές διαστάσεις στην ποίηση του Κ. Χατζόπουλου

Γιάννη Βλασόπουλου: "Κ. Χατζόπουλος,  ως δικηγόρος Αγρινίου"

 Όταν ο Μανώλης Καλομοίρης μελοποιεί Κωνσταντίνο Χατζόπουλο

Η προτομή

Ν. Γιαννιού: Ο Χατζόπουλος σοσιαλιστής

Για το αρχείο του Κ. Χατζόπουλου

Η κόρη του ποιητή, Σέντα Χατζοπούλου, γράφει για τον πατέρα της

Παναγιώτη Νούτσου: Η κοινωνιστική σκέψη του Κ. Χατζόπουλου