ΘΕΜΑΤΑ ΠAIΔΕΙΑΣ
 
 

....Επιτέλους ήρθε η ώρα να πάψουμε να είμαστε η πανεπιστημιακή αερογέφυρα μεταξύ Ιωαννίνων και Πατρών. Δικό μας είναι το πνευματικό περιβόλι με τόσους άξιους πνευματικούς ανθούς μαθητιώσας νεολαίας. Δικοί μας, ως εκ τούτου, πρέπει να είναι και οι πνευματικοί καρποί του. Δεν ζητάμε χάρη από την Πολιτεία. Ζητάμε τα ανταποδοτικά πνευματικά οφέλη που χρωστάει στην πόλη μας και στον Νομό μας.    

 
  
 
 
 

Το έτος 1904 ιδρύεται για πρώτη φορά και λειτουργεί Σχολαρχείο στον Άγιο Βλάσιο, έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας (σημερινής Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων Δήμου Αγρινίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας) και αποκτούν έτσι τη δυνατότητα οι απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής να συνεχίσουν σπουδές μέσης εκπαίδευσης στον ίδιο τους τον τόπο. Επρόκειτο για γεγονός μεγάλης πνευματικής και κοινωνικής σημασίας για τους κατοίκους του απόμερου και ορεινού Δήμου των Παρακαμπυλίων.   

 
  
 
 
 
 
Τρείς είναι οι Πανεπιστημιακές σχολές (ανεξάρτητα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) που ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα στο Αγρίνιο, με την προοπτική να δημιουργηθεί στο μέλλον αυτόνομο Πανεπιστήμιο, που αποτελεί παλαιό και επίμονο αίτημα των Αγρινιωτών και που με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή πρόκειται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει σύντομα, ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος,   
 
  
 
 
 
 
Οι ταραχές στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008 είναι μια σειρά πανελλαδικής εμβέλειας ταραχών που προκλήθηκαν έπειτα από το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από πυροβολισμούς ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση στο σημείο να λάβουν από μερίδα του τύπου και των πολιτικών κομμάτων το χαρακτηρισμό "εξέγερσης"  
 
  
 
 
 

Από  την  έναρξη  του  ακαδημαϊκού   έτους  2009-2010   παρατηρείται έλλειψη  διοικητικού   προσωπικού   όσον  αφορά   στην   λειτουργία της   γραμματείας , της  βιβλιοθήκης που είναι ανοιχτή αλλά δεν εξυπηρετεί φοιτητές  και  την απουσία  τεχνικού προσωπικού  όσον  αφορά  στα  εργαστήρια   υπολογιστών   και  την λειτουργιά   του   server   για   την    παροχή   internet.

 
  
 
 
 
 

Η ύπαρξη και σταθερότητα ενός ορισμένου τρόπου οργάνωσης των ενδοσχολικών σχέσεων προϋποθέτει ότι οι συμπεριφορές των μελών του μαθητικού συνόλου κινούνται μέσα σε ορισμένα, κοινωνικώς προσδιορισμένα, όρια. ‘Ετσι, στα πλαίσια ενός επιμέρους πεδίου κοινωνικών σχέσεων, όπως είναι το Σχολείο, καθιερώνονται ορισμένοι κοινωνικοί κανόνες  

 
  
 
 
 

Το αστυνομικό πνεύμα τού ελέγχου των πάντων διακατείχε το σύστημα παιδείας στην τριακονταετία 1936-1976. Οι καθηγητές ασκούν κοινωνικόν έλεγχο, μετατρεπόμενοι κυριολεκτικά σε ελεγκτικό αστυνομικού τύπου μηχανισμό: Παρακολουθούν στενά και επιτηρούν σε καθημερινή βάση την εξωσχολική ζωή των εφήβων μαθητών, -πολιτιστική, πολιτική, ιδεολογική-. Συνακόλουθα, και οι μαθητικοί κανονισμοί που επιβάλλουν, πρόθεση και σκοπό είχαν τη διαμόρφωση ενός ανθρώπου πριν απ’ όλα υποταγμένου, πειθήνιου, δίχως κριτική σκέψη, θρησκόληπτου . ενός πολίτη για τον οποίον ο πατριωτισμός ταυτίζεται με την άκριτη αποδοχή της οποιασδήποτε πολιτικής εξουσίας, εφόσον είναι εξουσία.   

 
  
 
 
 
Μαθητές Αγρινίου: ΚΑΠΝΟΣ  και ΚΑΠΝΕΡΓΑΣΙΑ..

ΚΑΠΝΟΣ. Αυτή η δουλειά πάει από γενιά σε γενιά. Και αυτό το έχω καταλάβει διότι από ότι μου   ’ χουν πει άρχισε από τους προπαππούδες μου, μετά απ’ τους παππούδες μου και τώρα ο μπαμπάς μου. Πιστεύω ότι ο μπαμπάς μου είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος γιατί όταν βάζει κάποιον στόχο τον πετυχαίνει. Και παραδειγματίζομαι και ’γω αλλά δεν προορίζομαι γι αυτή την εργασία.Τον καπνό τον μισώ πάρα πολύ γιατί μου έχει δώσει την εντύπωση της πολύ σκληρής δουλειάς και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει η σκληρή δουλειά , αλλά όχι αυτή η συγκεκριμένη δουλειά. Γι  αυτό ο πατέρας μου μας λέει με τον αδελφό μου ότι σε εμάς θα τα αφήσει όλα. Αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τη γενιά του καπνού. ι..  

 
  
 
 
Τα ζα του Μυριβήλη και τα ζα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου...

«Τα ζα», είναι ένα κείμενο το οποίο ανθολογείται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ΄ Γυμνασίου. Προέρχεται από το μυθιστόρημα: Η ζωή εν Τάφω (1931), του Στράτη Μυριβήλη. Tο μυθιστόρημα αυτό αναφέρεται στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται το αντιπροσωπευτικότερο ελληνικό αντιπολεμικό έργο. Χαίρομαι που «Η ζωή εν Τάφω» θα ζωντανέψει φέτος  στη μικρή οθόνη. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή που βασίζεται στο παγκοσμίου αναγνώρισης μυθιστόρημα του Μυριβήλη. Η σειρά θα προβάλλεται από την ΕΡΤ. ...  

 
   
 
 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δημοσθένη Γ. Γεωργοβασίλη


Κάθε πείραμα είναι μια προσπάθεια αναζήτησης των στοιχείων του καθαρού λόγου, όπως θα έλεγε ο KANT1, μέσα στο χώρο της δυνατής πράξης· με το πείραμα επιδιώκεται η επαλήθευση ή η απόρριψη υποθέσεων, οι οποίες ως τέτοιες ανήκουν στην περιοχή της φαντασίας. Επειδή λοιπόν ο σκοπός του πειράματος είναι διπλός, γι’ αυτό διατάσσονται οι έννοιες και τα αξιώματα της Λογικής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν κατά τη διεξαγωγή του πειράματος δύο όψεις: η θεωρητική και η των φαινομένων. Αν μετά την εκτέλεση του πειράματος διαπιστωθεί συμφωνία ανάμεσα στις αρχές της καθαρής νόησης και στα φαινόμενα της πραγματικότητας, τότε μπορεί να γίνει λόγος για επιτυχία του πειράματος...