ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 
 
 
Η Ιονία οδός, με συνολικό μήκος 460 χιλιόμετρα, με 20 ανισόπεδους κόμβους και σήραγγες συνολικού μήκους 5 χιλ., φιλοδοξεί να βγάλει από τη σημερινή απομόνωση τη Δυτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με δύο άλλα μεγάλα έργα: Τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και την υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου-Πρέβεζας.  Ο νέος αυτός αυτοκινητόδρομος θα συνδέσει τις πόλεις Καλαμάτα, Πύργο, Πάτρα, Ρίο, Αντίρριο, Αγρίνιο, Άρτα και Γιάννενα, ως την Κακαβιά,
 
   
 
 
 
 

ΤO «Πλατυγιάλι» είναι ένα φυσικό λιμάνι, παράπλευρα του κύριου λιμανιού του Αστακού. Η κατασκευή του λιμανιού άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με έναν τεράστιο για την εποχή προϋπολογισμό  και προοριζόταν για διαλυτήριο πλοίων απ’ όλον τον κόσμο. Μάλιστα, η κατασκευή του επισπεύσθηκε, για να «επωφεληθούμε» της τότε μεγάλης ναυτιλιακής κρίσεως, με αποτέλεσμα να ταφεί κάτω από τόνους μπετόν  ένας παλαιολιθικός οικισμός, ο οποίος είχε ημιαποκαλυφθεί. 

 
   
 
 
 

....Επιτέλους ήρθε η ώρα να πάψουμε να είμαστε η πανεπιστημιακή αερογέφυρα μεταξύ Ιωαννίνων και Πατρών. Δικό μας είναι το πνευματικό περιβόλι με τόσους άξιους πνευματικούς ανθούς μαθητιώσας νεολαίας. Δικοί μας, ως εκ τούτου, πρέπει να είναι και οι πνευματικοί καρποί του. Δεν ζητάμε χάρη από την Πολιτεία. Ζητάμε τα ανταποδοτικά πνευματικά οφέλη που χρωστάει στην πόλη μας και στον Νομό μας.    

 
   
 
 
 

O  δυτικός σιδηροδρομικός άξονας

Σε Αναλυτική Παρουσίαση του  Δυτικού Σιδηροδρομικού άξονα προέβη από την ιστοσελίδα του ο Ο.Σ.Ε. Όπως τονίζεται, μέσω του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα θα διευκολυνθούν οι μεταφορές μεταξύ δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία και Ελλάδα). Έτσι, η νέα σύνδεση θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ορισμένες αγορές της Ευρώπης, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα.

 
   
 
 
 
 

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό νομό και ειδικότερα ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή, ενώ επίσης έντονα αναπτυγμένη είναι η χοιροτροφία, όπως και η ιχθυοκαλλιέργεια..

 
   
 
 
 

Παράπλευρα έργα του δυτικού άξονα

Το μήκος του Δυτικού Άξονα που διασχίζει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας ανέρχεται σε 126 χιλιόμετρα από τα 186 χιλιόμετρα συνολικού μήκους του έργου. Παρά το γεγονός ότι τα 2/3 του συνολικού μήκους του έργου διασχίζουν τη γεωγραφική ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, οι προβλεπόμενοι κόμβοι είναι ελάχιστοι και δεν βρίσκονται σε σημεία ώστε να συνδέουν εύκολα τα διαθέσιμα του νομού με την Ιόνια Οδό .

 
   
 
 
 

Η αγροτική βιολογική παραγωγή στη Ρούμελη

Τα Ελληνικά βουνά είναι πανέμορφα. Κακοτράχαλα, απόκρυμνα και εντυπωσιακά. Μοναδική άγρια ομορφιά. Έχουν άγρια βλάστηση αφού φιλοξενούν πάνω από το 60 % των δασών της χώρας, χαράδρες με φαράγγια και βαθιές εδαφικές πτυχές, με συνεχείς υψομετρικές διαφορές, με ατίθασα νερά, με απαράμιλλης ομορφιάς οροπέδια, με ψηλοκρεμαστά χωριά πραγματικές αετοφωλιές, με φιδίσιους δρόμους, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα , με εκατοντάδες χιλιάδες όμορφες τοποθεσίες. Αυτά τα βουνά όπως περιγράφονται ανήκουν στη Ρούμελη, είναι οι ορεινές περιοχές της Ρούμελης

 
   
 
 
 

Αγωνία για το μέλλον της επαρχίας Ξηρομέρου

 

Μην ανησυχείς, Ξηρομερίτη αναγνώστη, δε θα μοιρολογήσω ούτε πάνω απ’ τις καπνόριζες, ούτε πάνω απ’ τα κουφάρια των φούρνων  Virginia. Το «εθνικό» προϊόν που σε μεγάλωσε σε σπούδασε, σε προίκιωσε έχει ταφεί. Τους επικήδειους τους άκουσες από πολιτικούς, τεχνοκράτες και λοιπούς παράγοντες. Έμεινε η σιωπή γι’ αυτό που έφυγε, η αμηχανία για αυτό που έρχεται.

 
 
   
 
 
  Ο Άγγελος Δεληβοριάς βαθμολογεί το Αγρίνιο

O Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος παραχώρησε πρόσφατα (21-1-2011) με την ευκαιρία ομιλίας του που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο, συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων» στην οποία διετύπωσε ενδιαφέρουσες και τολμηρές απόψεις.

 
   
 
 
 

Boutique Αγρίνιο;

«Marpessa hotel»: Νέα άφιξη που βάζει στον χάρτη την Αιτωλ/νία

Η Μαριάννα Πιστιόλα μας ξεναγεί στο «Marpessa», ένα ξεχωριστό boutique hotel που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου, ένα προσωπικό στοίχημα της ίδιας και του συζύγου της Κωνσταντίνου Πιστιόλα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Agrino, με στόχο την ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας. 

 
   
 
 
  Η δημογραφική εξέλιξη της επαρχίας Τριχωνίδος....  
   
 
   
 
Η αιγοτροφία στην Ευρυτανία και την ορεινή Αιτωλία....