ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
 
 
Το θέατρο ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ, έμπνευση του συγγραφέα Β. Ιωακείμ, κτίστηκε στο μερίδιό του από την πατρική περιουσία. Βρίσκεται στην περιοχή Χαίρωμα της Ποταμούλας σ’ ένα υπέροχο τοπίο όπου απέναντι από τους θεατές δεσπόζει το όρος Παναιτωλικό. Το κτήμα που ανήκει  αποκλειστικά στην Πολιτιστική Εταιρεία Θέατρο Οδύσσειον είναι 7.800 τ.μ. Έχουν ολοκληρωθεί 5 σειρές καθισμάτων με 11 μέτρα διάμετρο και είναι χωρητικότητας 300 θεατών.
 
  
 
 
  Το "Αρχοντικό Σωχωρίτη"
 
Το λεγόμενο "Αρχοντικό Σωχωρίτη" που βρίσκεται στην οδό Κακαβιά 9 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του. Ήδη προηγουμένως από το 1979 είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής.
 
  
 
 
  Εφετείο στο Αγρίνιο

Το πρόβλημα που οι διαμορφωμένες μετά και από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο συνθήκες έθεταν, είχε σχέση με τη ταχεία μεταβολή, αφ ενός μεν, των ισχυουσών μέχρι τότε κοινωνικών συνθηκών, δηλαδή την μετακίνηση μεγάλων μαζών αγροτικού πληθυσμού από τις ορεινές περιοχές  προς στα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού και ιδιαίτερα στο Αγρίνιο και την σταδιακή αστικοποίησή του και, αφ ετέρου, με τις οικονομικές σχέσεις που διαμόρφωσε και επέβαλε η αστικοποίηση αυτή, στο πλαίσιο μάλιστα της ένταξης της χώρας στις λεγόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες.  

 
  
 
 
   Τα χαλκούνια στο Αγρίνιο
 
Κάθε χρόνο, η Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα στο Αγρίνιο είναι συνδεδεμένο με το κάψιμο χαλκουνιών. Το βράδυ μετά τον Επιτάφιο της κάθε ενορίας, οι «χαλκουνάδες» θα κατέβουν στους δρόμους του Αγρινίου για να σμίξουν στην κεντρική πλατεία και να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο! Λέγεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του, όπως και πολλά άλλα στην Ελλάδα στον καιρό της Τουρκοκρατίας. Τα πράγματα δεν είναι διευκρινισμένα.  
 
  
 
 
  Για ένα σύγχρονο πολυχρηστικό και διαχρονικό Μουσειακό χώρο στο Αγρίνιο

Η Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με υπόμνημά της προς τον Υπουργό του Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη προβαίνει στη διατύπωση μιας ρηξικέλευθης πρότασης μετατροπής του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε σύγχρονο Πολυχρηστικό και Διαχρονικό Μουσειακό Χώρο. Όπως εκθέτει στο υπόμνημά της αυτό, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, έχει χαρακτηριστεί ως "υπαίθριο Μουσείο"

 
  
 
 
  Οι Τσιγγάνοι του Αγρινίου

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι τσιγγάνοι που κατοικούν στην περιοχή του Αγρινίου αριθμούν 200 οικογένειες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε (7) εmά γειτονιές - καταυλισμούς και διάσπαρτα σε κάποιες άλλες περιοχές. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες οικογένειες τσιγγάνων που ζουν μέσα στην πόλη του Αγρινίου σε μισθωμένα σπίτια ή διαμερίσματα. Οι γειτονιές των τσιγγάνων βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγρινίου και είναι οι εξής: Εθνικό Στάδιο, Νέες Εργατικές Κατοικίες, ΑηΒασιλιώτικα, οδός Ίμβρου- Ρω, Ορυζόμυλοι Πιστιόλα, Τεχνικές Σχολές Σταδίου, Εθνική οδός, Σφαγεία, Κατσαμπέικα, Οδός Κρήτης, οδός Μεγάλης Χώρας, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, οδός Κόκκαλη- Νοσοκομείο και Πάρκο.

 
  
 
 
  Οι Ελληνόβλαχοι  και οι Καραγκούνιδες της Ακαρνανίας

Οι κάτοικοι της Παλαιομάνινας είναι απόγονοι ενός λατινόφωνου πληθυσμού που στην τρέχουσα γλώσσα ονομάζονται Βλάχοι (ονομασία που χρησιμοποιούν κυρίως οι Σλάβοι). Οι ίδιοι όμως κάτοικοι χρησιμοποιούν για τους εαυτούς τους την ονομασία "Ριμένοι" με χαρακτηριστική προφορά του "ρο" που θεωρείται σύμφωνα με έρευνα του Α. Κουκούδη ότι προσδιορίζει μια ιδιαίτερη ομάδα Βλάχων, τους Αρβανιτόβλαχους ή Αρβαντόβλαχους.

 
 
 
 Οι Παλαιστίνιοι του Αγρινίου

Κατά τη δεκαετία του ’70 έφτασαν στην χώρα μας οι πρώτοι Παλαιστίνιοι και Άραβες ως φοιτητές. Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά, υπάρχουν 30 οικογένειες Παλαιστινίων στο Αγρίνιο και μάλιστα σε λίγο καιρό θα συσταθεί και τυπικά η Παλαιστινιακή Παροικία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την πόλη του Αγρινίου.

 
  
 
 
  ΜαρίαΑγγέλη: Ο καπνός και ο κόσμος του καπνού
Eισήγηση της Μ. Αγγέλη στην Ημερίδα που έγινε με στόχο τη δημιουργία Μουσείου Καπνού στο Αγρίνιο. Η Ημερίδα είχε θέμα: «Η σημασία του καπνού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Αγρινίου. Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας – προοπτικές αξιοποίησης» .Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.00 π.μ. στο χώρο του ΤΕΕ. Την Ημερίδα συνδιοργάνωσε η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.