Στις προηγούμενες (του 2006) δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αγρινίου οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αγρινίου σε κοινή συνέντευξη τύπου είχαν εκθέσει τις απόψεις τους εν όψει της επικειμένης τότε εκλογικής αναμετρήσεως Τι απάντησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Ν. Ρούσσης στους δημοσιογράφους του Αγρινίου:
Μπενέκος: Κύριε Ρούσση, σε πρόσφατη δήλωση σας είπατε, ότι συμφωνείτε με τη δέση της Υπουργού Παιδείας σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αγρινίου να γίνει Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εμμένετε στην αρχική σας δήλωση ή έχετε αλλάξει άποψη λόγω της διεκδίκησης του δημαρχιακού τόπου;
• Ρούσσης: Προφανώς δεν είχατε προσέξει καλά την απάντηση μου. Δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως την θέσατε. Σας ευχαριστώ όμως, γιατί δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε απόψε τη θέση μας πώς βλέπουμε το Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο το βλέπουμε σαν ταυτότητα της πόλης, σαν μοχλό ανάπτυξης της πόλης. Ανάπτυξης οικονομικής, ανάπτυξης πολιτιστικής. Από 'κει και πέρα ο στόχος μας είναι πάντοτε αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου και αυτό ζητάμε. Αν στην πορεία η Υπουργός είπε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και κάποια σχολή στο Μεσολόγγι, δεν το θεωρώ αυτό μείζον θέμα. Εγώ θέλω αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Το να μου δώσουν εμένα 7 σχολές και, αν στην πορεία αυτές οι σχολές, αυτό το Πανεπιστήμιο, θα είναι Βιώσιμο, θα έχει αξιόλογα τμήματα, αν στην πορεία δώσουμε και κάποιο τμήμα στο Μεσολόγγι, δεν είναι αυτή η ουσία της υποθέσεως για μένα. Εμμένω λοιπόν στο αυτόνομο πανεπιστήμιο Αγρινίου.
Κουμπαρούλης: Κ. Ρούσση σε πρόσφατη επίσκεψη σας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ τονίσατε ότι η παροχή καλής ποιότητας νερού αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Επισημάνατε επίσης κάποια προβλήματα στο διυλιστήριο, στο δίκτυο ύδρευσης γενικότερα και στο Βιολογικό καθαρισμό. Επίσης θα γνωρίζετε ότι πολλοί είναι αυτοί που στον Δήμο μας πίνουν εμφιαλωμένο νερό. θα ήθελα να μας πείτε, αν εκλεγείτε Δήμαρχος, τι θα κάνετε άμεσα για να εξασφαλίσετε την καλή ποιότητα νερού που θεωρείτε και προτεραιότητα σας και τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την ποιότητα του νερού;
• Ρούσσης: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Στο νερό υπάρχει πρόβλημα και, όταν λέμε υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα ποσότητας, ο κεντρικός αγωγός ξέρουν όλοι ότι έχει ένα χρόνο ζωής 30 - 35 χρόνια και βρίσκεται, αν δεν κάνω λάθος, στα 32 χρόνια. Πέραν αυτού είναι και μικρός σε εύρος. Το διυλιστήριο επίσης είναι διυλιστήριο άμμου, δεν είναι διυλιστήριο κροκίδωσης και καθίζησης. Δεν εξασφαλίζει την θολερότητα. Πέρυσι πίναμε αρκετό καιρό θολερό νερό. Όταν ο πολίτης πίνει θολερό νερό, Βάζει υποψίες και για άλλα πράγματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε λοιπόν ποιοτικό νερό, διαυγές. Μια απ' τις ποιότητες του νερού είναι η διαύγεια. Πρέπει να την εξασφαλίσουμε. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα πέραν αυτού. Πρόβλημα επάρκειας, πρόβλημα Βιολογικού καθαρισμού. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι φτιαγμένος για 60.000 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100.000 κατοίκους, θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Υπάρχει και το πρόβλημα, ότι μεγάλο ποσοστό του δικτύου, αν δεν κάνω λάθος πάνω από 35%, είναι αμυαντοσωλήνας. Ήρθε η ώρα, πρέπει κι αυτό να σχεδιαστεί, πρέπει να γίνει αντικατάσταση αυτού του δικτύου.
Μπαμπάνης: Κύριε Ρούσση, το έργο που προσφέρετε είναι κοινωνικό, ως γιατρός, και 8α ήθελα να ρωτήσω το εξής. Στο Αγρίνιο και σε άλλες περιοχές υπάρχουν οικογένειες που για τον α ή Β λόγο αδυνατούν να επιβιώσουν. Το ελληνικό κράτος δεν έκανε, δεν κάνει κι ούτε 8α κάνει ποτέ αυτό που πρέπει να κάνει. Εσείς, ως αυριανός Δήμαρχος, τι 8α κάνετε γι' αυτές τις οικογένειες, οι οποίες είναι πάρα πολλές; θα ήθελα και για τον "οδικό χάρτη" να μου πείτε δυο κουβέντες.
• Ρούσσης: Ναι, υπάρχει πρόβλημα με πολλές οικογένειες στο Αγρίνιο. Δεν μπορούν να επιβιώσουν, γιατί η τοπική οικονομία δεν πάει καλά. Σαν Δήμος τι μπορεί να κάνει; Αυτούς τους ανθρώπους να μην τους χαρατσώνει με δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους. Μπορεί σαν Δήμος να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Κι όταν είπαμε προηγουμένως για το Πανεπιστήμιο, θα κάνουμε αγώνες για το Πανεπιστήμιο. Όχι να στέλνουμε υπομνήματα. Να κάνουμε αγώνες, όπως έχουμε κάνει και για άλλα ζητήματα ή όπως γίνονται και για άλλα προβλήματα. Το Πανεπιστήμιο θα δώσει μια ώθηση στον τόπο μας. Δεύτερον, μπήκε προηγουμένως το θέμα του αγροτικού κόσμου. Δεν θα έπρεπε ο Δήμος να έχει ασχοληθεί; Δυο χρόνια συμπαρίσταται ο Δήμος στον αγώνα των αγροτών για την αποδέσμευση του καπνού. Παράλληλα ή και πριν απ' αυτό, δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την αναδιάρθρωση, δεν θα έπρεπε να συζητάμε με την ΕΑΣ, να συζητάμε με τους αγρότες τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Ο πρωτογενής πλούτος ήτανε στην περιοχή μας κι αυτός φεύγει. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και για πολλούς πολύ σοβαρό. Ο "οδικός χάρτης" είναι το πρόγραμμα μας. Όταν λέμε "οδικό χάρτη" το πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε, θα λέμε τι θα κάνουμε στην τετραετία. Πώς θα προχωρήσουμε. Πρώτη προτεραιότητα, δεύτερη προτεραιότητα, τρίτη προτεραιότητα, κλπ.
Μπακής: Κύριε Ρούσση πριν από μερικούς μήνες δημιουργήθηκε πανελλαδικά αλλά και τοπικά ένα τεράστιο ζήτημα με το περίφημο θέμα των αποσχίσεων κάποιων Δημοτικών Διαμερισμάτων από τους Δήμους. Την εποχή εκείνη εσείς ήσασταν Νομαρχιακός Σΰμβουλος και μάλιστα Αντινομάρχης. Ψηφίσατε το ψήφισμα της πλειοψηφίας που πρότεινε την απόσχιση του ΔΔ. Κατοχής από τον Βήμο Οινιαδών, του Δ.Δ. Ευηνοχωρίου και κατά παράδοξο τρόπο -γιατί είστε Αγρινιώτης - και του ΔΛ. του Αγίου Κωνσταντίνου. Παράλληλα, Βλέποντας το ψηφοδέλτιο σας, συναντάω δυο ονόματα τα οποία πρωτοστάτησαν στην λεγόμενη Κίνηση Κατοίκων Αγίου Κωνσταντίνου για την απόσχιση του Δ.Δ. αυτού από το Αγρίνιο. Αναφέρομαι στον κύριο Ψωμιάδη και στον κύριο Μαρνέζο. Σήμερα, που είστε υποψήφιος Δήμαρχος, επτά - οκτώ μήνες μετά από αυτή την ιστορία, εμμένετε στην υπογραφή σας και στην ψήφο σας στο Νομαρχιακό ΣυμΒούλιο και τι σηματοδοτεί η συμμετοχή του κύριου Ψωμιάδη και του κύριου Μαρνέζου στα ψηφοδέλτια σας; Αν αύριο δηλαδή η ψήφος των Αγρινιωτών σας εκλέξει, θα προτείνετε να αποσχιστεί ο Αγιος Κωνσταντίνος από το Αγρίνιο;
• Ρούσσης: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί αυτή η ερώτηση. Φαντάζομαι και ελπίζω, ότι ρωτάτε σαν δημοσιογράφος, θα πρέπει να ξέρετε, ότι δεν ψήφισα ψήφισμα. Το έχουμε αυτό διευκρινίσει. Ήμουν απών. θα πρέπει να ξέρετε, ότι αυτό το θέμα έχει λήξει. Με το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν υπάρχει θέμα απόσχισης, θέμα συνένωσης υπάρχει στους Δήμους. Και αυτό που έχω να παρατηρήσω, επειδή μου είπατε και για δυο ανθρώπους συνεργάτες μου, ο κόσμος του Αγίου Κωνσταντίνου - ως επί το πλείστον προσφυγικός - όλα αυτά τα 8 χρόνια δεν απέκτησε Δημοτική συνείδηση και δεν νομίζω ότι φταίει αυτός. Φταίει η Δημοτική Αρχή. Δεν τους έκανε να νιώσουν ότι είναι δημότες Αγρινίου. Το αν μερικοί επιμένανε και θέλανε την απόσχιση, ήτανε δικαίωμα τους. Αυτό το θέμα όμως έχει λήξει, δεν υφίσταται. Γι' αυτό είπα, ότι δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί η ερώτηση σας.
Κουτσονίκας: κ. Ρούσση, είμαστε ως γνωστόν μεγάλη πόλη το Αγρίνιο. Κάποτε έσφυζε από οικονομική ζωή χάρη στην καπνοκαλλιέργεια, στην επεξεργασία των καπνών και την εμπορία των εκλεκτών ελαίων. Σήμερα το Αγρίνιο πάσχει οικονομικά και το μόνο χρήμα που ανακυκλώνεται, είναι των υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των θαλασσοδανείων των τραπεζών. Οικονομικούς πόρους από μια καλή πηγή, όπως είναι ο τουρισμός, δεν έχουμε. Ούτε Ελληνες ούτε ξένοι πατάνε στο Αγρίνιο. Οταν με την θέληση του λαού αναλάβετε Δήμαρχος, τι σκέπτεστε να κάνετε για την τουριστική ανάπτυξη αυτής της πόλης, η οποία, ενώ είναι μεγάλη και όμορφη, την είπαν κάποιοι δημοσιογραφικοί κάλαμοι των Αθηνών "ασχημούλα του κάμπου" και κάποιο Αγγλικό μέσο ενημέρωσης έφθασε να πει πρόσφατα με κακεντρέχεια και θράσος χιλίων πιθήκων, ότι το μόνο που διαθέτει το Αγρίνιο είναι τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να φεύγουν απ' αυτό οι κάτοικοι του.
• Ρούσσης: Πράγματι, είναι απορίας άξιο, πώς τόσα χρόνια δεν μιλάει κανείς στο Αγρίνιο για τουρισμό. Γιατί άραγε; Πρέπει να έχουμε θάλασσα να μιλήσουμε για τουρισμό; Έχουμε ένα Αχελώο δίπλα, έχουμε μία Τριχωνίδα, έχουμε τόσα Βυζαντινά μνημεία. Τι έχουμε κάνει για να τα προβάλλουμε όλα αυτά; Ειπώθηκαν χίλια πράγματα για μουσεία. Ειπώθηκε για το αρχοντικό Σωχωρίτη. Δεκαεφτά χρόνια είναι το αρχοντικό Σωχωρίτη. Τι έχει γίνει με το αρχοντικό Σωχωρίτη; Τι ενέργειες γίνανε; Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας. Τι ενέργειες γίνανε; Έχουμε μεγάλο θησαυρό, έχει Βυζαντινό θησαυρό απεριόριστο ο Νομός μας. Και όμως αυτά τα πράγματα δεν τα έχουμε προβάλλει. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες, θα μου επιτρέψετε να πω και το άλλο. Μιλάμε για πολιτισμό, μιλάμε για Πνευματικό Κέντρο. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Το Πνευματικό Κέντρο δεν είναι απλώς να διοργανώνει εκδηλώσεις. Είναι να παράγει πολιτισμό σ' αυτόν τον τόπο.
Σβέρκας: κ. Ρούσση, η αναφορά σας στην απελευθέρωση της πόλης στις 14 του Σεπτέμβρη του 1944 από τα κατοχικά στρατεύματα, αιφνιδίασε ευχάριστα πολλούς συμπολίτες μας. Πιστεύετε ότι η πόλη μας θα πρέπει να βρει την ταυτότητα της μέσα απ' την ιστορία της και, αν ναι, ποιες είναι οι προτάσεις σας πάνω σ' αυτό το ζήτημα;
• Ρούσσης: Προ ημερών είχαμε αυτή την επέτειο. Και είναι πράγματι περίεργο, για να μην πω άλλο χαρακτηρισμό, πως όλες οι πόλεις γιορτάζουν την απελευθέρωση απ' τα κατοχικά στρατεύματα και στο Αγρίνιο ποτέ δεν έχει κάνει κάποια εκδήλωση επίσημα η Δημοτική Αρχή. θεώρησα χρέος μου να τοποθετηθώ πάνω σ' αυτό. Για εμάς, όπως έχουμε πει πολλές φορές, για την παράταξη μας, δεν υπάρχουν σύνορα. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε, όλοι οι Αγρινιώτες να δώσουμε στην πόλη μας την ταυτότητα, να δώσουμε στην πόλη μας τα σημεία αναφοράς. Εκεί δεν χωράει αποκλεισμός κανένας.
Φλωρόπουλος: κ. Ροΰσση, επιλέγω για σας την τελευταία μου ερώτηση να αφορά την νεολαία. Σ' έναν νέο άνθρωπο που θέλει να φύγει από την πόλη ή να μην επιστρέψει σ' αυτή αν έχει ήδη φύγει τι θα του λέγατε ως Δήμαρχος Αγρινίου για ν' αλλάξει την απόφαση του;
• Ρούσσης: κ. Φλωρόπουλε, πρέπει να ψάξουμε γιατί πρέπει να φύγει αυτός ο νέος. Γιατί δεν μένει σ' αυτή την πόλη και να πάρουμε να αναλογιστούμε που φταίξαμε, τι δεν κάναμε κι οδηγήσαμε αυτόν το νέο στο να θέλει να φύγει από την πόλη. Και να σας πω και κάτι άλλο. Βλέπουμε τους νέους να είναι απογοητευμένοι από την πόλη τους. Και στο δικό μου το ερωτηματολόγιο που έστειλα, όπως ξέρετε, και μοίρασα πόρτα - πόρτα, η συμμετοχή των νέων ήτανε πολύ μικρή, ελάχιστη. Οι νέοι λοιπόν έχουν απογοητευθεί, θέλουνε κάποιο όραμα να τους δώσεις. Σ' αυτή την πόλη, στην πόλη χωρίς ταυτότητα δεν μπορούν να μείνουνε. Στην πόλη χωρίς σημεία αναφοράς δεν μπορούν να μείνουνε. Ευτυχώς τώρα είναι υποχρεωτικά τα Δημοτικά Συμβούλια νέων, παλιότερα, είχε ειπωθεί, ότι θα λειτουργούσαν Συμβούλια νέων, να έχουν κι αυτοί τον ρόλο τους. Να κάνουν τις προτάσεις τους, να παρέμβουν. Αυτή τη στιγμή είναι η διαπίστωση ότι θέλουν να φύγουν. Πρέπει λοιπόν κάτι να γίνει για τους νέους. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Μπορεί να γίνε: ένα πολιτιστικό κέντρο για τους νέους. Μπορεί μέσα απ' τον πολιτισμό να αγαπήσουν την πόλη τους και να μείνουνε σ' αυτή την πόλη. Κυρίως θέλουνε δουλειά. Δεν μπορείς να λες καταπολεμάω την ανεργία και κάποια στιγμή να αρνείσαι σε 18 νέους, όποιοι και να 'ναι αυτοί οι νέοι, να έχουν ένα μεροκάματο έστω για ενάμισι χρόνο.
Κανής: Ο Υπουργός Εσωτερικών έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα αφορούσε τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δυο τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία: Υιοθέτηση της απλής αναλογικής, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις στο Δημοτικό ή Νομαρχιακό ΣυμΒούλιο. Δεύτερη τροπολογία: Καθιέρωση δυο ψηφοδελτίων, ένα ενιαίο για τους Δημάρχους και ένα ενιαίο για τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους. Οι λόγοι είναι προφανείς, θα σας έβρισκε σύμφωνους αυτή η τροπολογία; Ναι; Οχι; Και γιατί;
• Ρούσσης: Η απλή αναλογική είναι ένα πολύ δίκαιο εκλογικό σύστημα. Δεν ξέρω όμως αν θα έδινε λύσεις στη διοίκηση της πόλης. Σαν Βάση εμένα μου αρέσει, θα πρέπει να αναλογιστεί κανένας από 'κει και μετά τι γίνεται, θα μπορέσει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο ή θα αρχίσουνε τα παζαρέματα, τα ανταλλάγματα και όλα αυτά; Το δεύτερο ερώτημα που Βάλατε, δεν μου έχει περάσει ποτέ απ' το μυαλό. Δεν μπορώ να απαντήσω. Κάτι παρόμοιο γίνεται στον δικηγορικό σύλλογο νομίζω. Αξίζει να μελετηθεί πάντως. Δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν μου έχει περάσει ποτέ απ' το μυαλό.
Κανής: Οι υποψήφιοι 8α κάνουν την τοποθέτηση τους προκειμένου να εκφράσουν τις δέσεις και τις απόψεις τους επί των γενικότερων δεμάτων της πόλης και όπως αυτοί το καταλαβαίνουν.
• Ρούσσης: Καταρχήν να σας συγχαρώ κ. Κανή, τόσο εσάς, όσο και όλους τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν, τόσο για την πρωτοβουλία, όσο και για το επίπεδο το οποίο κρατήσατε την όλη συζήτηση. Ειλικρινά συγχαρητήρια. Πέραν αυτού, σε 2 βδομάδες έχουμε εκλογές. Χιλιοειπωμένο είναι, πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι οι εκλογές. Χιλιοειπωμένο είναι, ότι είναι ώρα ευθύνης των δημοτών. Και πράγματι, αυτοί θα πρέπει να κρίνουνε, να επανακρίνουνε, να αξιολογηθούνε και να αποφασίσουνε ποιους θέλουνε για δημοτικούς άρχοντες. Εμείς κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους, δεν υπάρχουνε σύνορα, δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, είμαστε απαραίτητοι όλοι, τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, δεν είναι παραταξιακά τα προβλήματα, είναι κοινά για όλο τον κόσμο. Όλοι μπορούμε να Βάλουμε ένα λιθαράκι γι' αυτή την πόλη. Εκεί θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν οι δημότες. Είναι ευχαριστημένοι μ' αυτή την πόλη που έχουν σήμερα; Είναι ευχαριστημένοι με το κυκλοφοριακό αλαλούμ; Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης το κυκλοφοριακό αλαλούμ. Είναι ευχαριστημένοι με την απώλεια της ταυτότητας της πόλης; Είναι ευχαριστημένοι με το Πάρκο, όπως είναι σήμερα; Και μια και λέω για Πάρκο, ειπώθηκε ότι υπάρχουνε μελέτες. Για το Πάρκο έχουν πληρωθεί δυο μελέτες. Τι έγινε από 'κει και μετά; Για το κυκλοφοριακό έχουν πληρωθεί δυο μελέτες. Και να πω και μια κουβέντα και για το πολυδιαφημιζόμενο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Έχω την εντύπωση ότι ξαναέχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο παλιότερα, δυο ή τρεις φορές, γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός και δεν ψηφίστηκε. Όλα μένουν τώρα που απέρχονται. Όλα τώρα. Η Λαχαναγορά που θα γίνει με το ΘΗΣΕΑΣ, τώρα που γίνονται οι εκλογές και θα έχουμε αλλαγή Δημοτικής Αρχής, γίνεται και ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Μα αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο Βήμα. Γίνονται τόσες χωροταξικές παρεμβάσεις. Κάποιος έκτισε το εργοστάσιο του. Κάποιος έχτισε την Βιοτεχνία του. Κάποιος χρυσοπλήρωσε ένα οικόπεδο. Τι θα του πούμε αυτού τώρα; Όχι, εδώ είναι αμιγής κατοικία, πάρτο και φύγε; Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει. Και είναι κρίμα, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και τον Καποδιστριακό νόμο και να έχουν γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Είναι κρίμα να έχει δίπλα η Νεάπολη ή να έχει δίπλα ο δήμος θεστιέων γενικό πολεοδομικό σχέδιο και το Αγρίνιο τώρα να συζητάει και να περηφανεύεται ότι τέλος πάντων φέρνει μια μελέτη. Μελέτη είναι, δεν είναι τίποτα. Εγώ, άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ.