Στις προηγούμενες (του 2006) δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αγρινίου οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αγρινίου σε κοινή συνέντευξη τύπου είχαν εκθέσει τις απόψεις τους εν όψει της επικειμένης τότε εκλογικής αναμετρήσεως Τι απάντησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Πάνος Νικολόπουλος στους δημοσιογράφους του Αγρινίου:
Μπακής: Κύριε Νικολόπουλε, απ' ό,τι διαβάζω στην καρτέλα που έχετε μπροστά σας, ο συνδυασμός σας λέγεται "Ενωτική Αυτοδιοικητικη Κίνηση". Διαβάζοντας σήμερα τον συνδυασμό σας σε μία τοπική εφημερίδα, είδα, ότι καταρχήν οι δέσεις είναι ελλιπείς. Σας ρωτώ λοιπόν ποιες κοινωνικές δυνάμεις συμβολίζουν οι λέξεις "Ενωτική" της καρτέλας και το όνομα του συνδυασμού σας και ποιες πολιτικές δυνάμεις και αν αυτές οι δυνάμεις συνιστούν μια "Ενωτική Αυτοδιοικητικη Κίνηση" για το Αγρίνιο.
• Νικολόπουλος: Καταρχήν δεν φταίμε εμείς αν ορισμένοι συνάδελφοι σας, είτε επίτηδες, είτε εξεπίτηδες, δεν δημοσίευσαν σωστά το Δελτίο Τύπο, το οποίο στείλαμε σε όλο τον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό του Αγρινίου. Πρώτον, δεν βάζει αριθμημένα τα ονόματα των υποψηφίων, παραλείπει το όνομα του υποψηφίου Κώστα Παπαχρήστου - σκοπίμως λέω εγώ - και, δεύτερον, δε βάζει τα ονοματεπώνυμα τοπικών συμβούλων στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Κωνσταντίνου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να απολογηθώ γι' αυτήν την προκλητική ενέργεια.
Κουτσονίκας: Κ. Νικολόπουλε, είναι γνωστό! οι αγώνες σας ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και όχι μόνο για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Οι Μεσολογγίτες συνάδελφοι σας ζητούν το Εφετείο να γίνει στο Μεσολόγγι, επειδή είναι πρωτεύουσα του Νομού. Υπήρξε επί των ημερών σας ως Προέδρου κάποια συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των δυο Συλλόγων ή όχι; Η κοινή γνώμη 8α ήθελε να πληροφορηθεί γιατί το Εφετείο πάει από αναβολή σε αναβολή. Ποια είναι η πληροφόρηση σας επί του προκειμένου;
• Νικολόπουλος: Όσο είχα την ευθύνη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, πράγματι, μέσα σ' όλα τα προβλήματα τα τοπικά, τα οποία απασχόλησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο, ήταν και το θέμα του Εφετείου. Είναι φυσικό, αυτό το θέμα να με απασχολήσει περισσότερο, διότι είμαστε και καθ' ύλην αρμόδιος φορέας. Την περίοδο εκείνη ο Σύλλογος έδειξε μια ιδιαίτερη προσπάθεια, μια γενικότερη θεώρηση του ζητήματος χωρίς τοπικισμούς, χωρίς συντεχνιασμούς, όμως φρακάρισε αυτή η ιστορία και από τοπικούς παράγοντες και από πολιτικούς ανώτερους παράγοντες και από κυβερνήσεις. Με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου δεν έχω καμία, ούτε είχα ποτέ καμία αντιπαλότητα ή διαφωνία. Ο καθένας δικαιούται να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υπάρχουν κυβερνήσεις, οι οποίες είναι αρμόδιες να λύνουν τα προβλήματα. Επομένως το υπόλοιπο σκέλος της ερώτησης σας πρέπει να το απευθύνετε στους χθεσινούς και τους σημερινούς κυβερνήτες.
Σβέρκας: Κύριε Νικολόπουλε, το κόμμα που σας στηρίζει, είναι το μόνο κόμμα που έχει πάρει ανοιχτή δέση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Πιστεύουμε ότι και η δική σας δέση 8α είναι η ίδια. θα θέλαμε να μας πείτε γιατί είστε αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελώου, αλλά και ποιες ενέργειες θεωρείτε λάθος από πλευράς της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και ποιες θα είναι οι Βικές σας προτάσεις και διεκδικήσεις πάνω σ' αυτό το θέμα.
• Νικολόπουλος: Καταρχήν δεν με στηρίζει μόνο ένα κόμμα. Η Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση και η υποψηφιότητα μου ως επικεφαλής για τον Δήμο Αγρινίου στηρίζεται απ' τον Συνασπισμό, την ΑΚΟΑ, την ΚΕΔΑ και την ΚΟΕ. Επίσης και από ανένταχτους αριστερούς. Όλοι εμείς, όλες αυτές οι δυνάμεις, έχουμε κοινή θέση. Όχι στην εκτροπή του Αχελώου. Είμαστε οι μόνες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουμε σαφή θέση. Από πάνω έως κάτω. Από την ηγεσία μέχρι το τελευταίο μέλος και οπαδό. Και η Κίνηση η Δημοτική η δική μας έχει την ίδια θέση. Όχι στην εκτροπή του Αχελώου. Όχι διότι θέλουμε να οικειοποιηθούμε εμείς τα νερά του Αχελώου, όπως άφησε να εννοηθεί προηγουμένως ο φίλτατος συνάδελφος ο κύριος Νικάκης. Αλλά διότι συντελείται ένα έγκλημα κατά της φύσης, ανατρέπεται έτι περαιτέρω και μάλιστα κατά τρόπο που δεν είναι δυνατόν να επανορθωθεί το οικιστικό περιβάλλον, θα ανατραπεί το μικροκλίμα της περιοχής, θα επέλθουν διάφορες άλλες ανακατατάξεις και επιπλέον θα μειωθεί το νερό, το οποίο κατεβαίνει απ' τον Αχελώο σήμερα, μετά τα τρία φράγματα, με δεδομένα τα τρία φράγματα και αυτό θα έχει συνέπειες και στο Δέλτα του ποταμού. Εμείς είμαστε αντίθετοι, διότι πλέον αυτά τα έργα προέρχονται από την εποχή της μεγάλης αυτοκρατορίας της ΣοΒιετικής Ένωσης, όπου κυριαρχούσαν τα μεγάλα έργα. Τότε ήρθαν από 'κει επιστήμονες ειδικοί και έφεραν και στην Ελλάδα αυτή την αντίληψη για τα μεγάλα έργα επί Ανδρέα Παπανδρέου. Το έργο αυτό εκτελέστηκε και από Ν.Δ. και από ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη και του ΚΚΕ. Είμαστε αντίθετοι επιπλέον διότι οι μεγάλες καλλιέργειες τύπου βαμβακιού πλέον δεν επιτρέπονται να γίνονται και πρέπει να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες.
Φλωρόπουλος: Κύριε Νικολόπουλε, έχει διαπιστωθεί ότι τα Τοπικά ΣυμΒούλια δεν λειτουργούν, θα ήθελα να μας πείτε, τι πιστεύετε για τον θεσμό του "Καποδίστρια" και τι θα κάνατε ως Δήμαρχος μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δημοτικών Διαμερισμάτων και να ανασάνουν οι κάτοικοι τους.
• Νικολόπουλος: Είναι γνωστό, ότι τα Τοπικά Συμβούλια υπό το καθεστώς του "Καποδίστρια" - και νωρίτερα - έχουν υποβαθμιστεί. Παλαιότερα οι λαϊκές συνελεύσεις που είχαν θεσμοθετηθεί, δεν λειτούργησαν ποτέ στο Δήμο Αγρινίου. Ευθύνη έχουν αυτοί οι οποίοι κυβέρνησαν το Δήμο Αγρινίου. Δεύτερον, όσον αφορά την σημερινή κατάσταση των Τοπικών Συμβουλίων, θεωρώ, ότι δεν έχουν αρμοδιότητες. Βέβαια εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να τροποποιήσουμε το νομοθετικό καθεστώς, θα το παλέψουμε, αλλά σε ό,τι μας αφορά, αν οι συμπολίτες μας αναθέσουν ρόλο Δημοτικής Αρχής, να ξέρετε ότι θα σεβαστούμε τα Τοπικά ΣυμΒούλια και ό,τι αποφάσεις πάρουν, θα εκτελούνται απ' την Δημοτική Αρχή. Δεν θα υπάρχει μεσάζων σύμβουλος μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Τοπικού ΣυμΒουλίου, όπως συμβαίνει σήμερα, θα υπάρχει πλήρης αποδοχή των αποφάσεων του Τοπικού ΣυμΒουλίου για τοπικά ζητήματα και τοπικά έργα.
Μπενέκος: κ. Νικολόπουλε, είδαμε εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή μας να φυγαδεύεται νύχτα το τρένο απ' τον νομό και απ' την πόλη μας. Δεν είδαμε καμία αντίρρηση. Καμία αντίδραση. Εσείς τι πιστεύετε; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται ή ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η φυγή του τρένου προς άλλη κατεύθυνση και ακόμη δεν γίνεται λόγος στο να επανέλθει πάλι το τρένο στο Αγρίνιο και στο Νομό;
• Νικολόπουλος: Είναι ένα ειδικότερο ζήτημα, το οποίο πρέπει να το δούμε και αυτό καθαυτό, αλλά και σε συνδυασμό με την γενικότερη οδική και συγκοινωνιακή ανάπτυξη της περιοχής μας. Τρένο δεν υπάρχει από τότε που ήμουνα εγώ παιδάκι. Δεν είναι χθεσινό. Έκανε μια προσπάθεια ο κ. Βερελής, κάποιοι τακτοποίησαν κάποια δις για να το φτιάξουν, τώρα σταμάτησε κι από ό,τι θυμάμαι φτιάχτηκαν ράγες για ένα τρένο, το οποίο θα μας πήγαινε βόλτα αναψυχής από 'δω ως την Καλυδώνα. Και θα έβαζε από εκεί ένα καραβάκι για να μας πάει Βολτούλα μέχρι την Πάτρα. Αυτό δεν είναι τρένο για να εξυπηρετήσει ανάγκες της περιοχής. Βλέπω μάλιστα και μια θέση της Δ.Α.Σ. του κ. Νικάκη, είδα σε μια τοπική εφημερίδα, υιοθετεί και η Δ.Α.Σ. την άποψη Βερελή, γιατί ήταν του κυρίου Βερελή αυτή η άποψη και αυτός την υλοποίησε. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη. Ότι πρέπει να σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης και ο συγκοινωνιακός χάρτης της περιοχής, όλης της Δυτικής Ελλάδας και στα πλαίσια αυτά πρέπει να ιδρυθεί και το τρένο. Είναι λάθος να θεωρούμε το 2006 ότι θα εξασφαλίσουμε τρένο σε 60 - 70 πόντους πλάτος ράγες. Πρέπει να το δούμε έτσι κι όχι Αγρίνιο -Καλυδώνα, θα το δούμε ολόκληρο που θα ξεκινάει απ' την Καλαμάτα και θα φτάνει στην Δυτική Ευρώπη.
Κουμπαρούλης: κ. Νικολόπουλε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας είναι η ανεργία. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση πρόσληψη ατόμων με διάφορες παρεμβάσεις όπως ο ΟΑΕΔ, προγράμματα, κλπ ή στην ενίσχυση κινήτρων ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα;
• Νικολόπουλος: Μέχρι στιγμής που μιλάμε, η Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε τα προγράμματα αυτά τα ευρωπαϊκά, μέσω του ΟΑΕΔ να προσλαμβάνει διάφορους υπαλλήλους, όπως κάνει και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό δεν λύνει ζητήματα ανεργίας της περιοχής. Είναι γνωστό, ότι στην περιοχή μας κατά επίσημες μετρήσεις είναι 25% η ανεργία. Τώρα, με την καπνοκαλλιέργεια και την αποδιάρθρωση της παραγωγής έχει ανεβεί κατά την άποψη μου, επομένως πρέπει η Δημοτική Αρχή να λάΒει δραστικότερα μέτρα. Στο επίπεδο της δικής της ευθύνης και αρμοδιότητας, πιστεύω, ότι πρέπει να δρομολογήσει - και έχει καθυστερήσει - το Βιομηχανικό πάρκο, όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν επιχειρήσεις και Βιομηχανικές του δευτερογενή τομέα για να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη και την κάλυψη της ανεργίας. Επίσης δεν έχει φτιάξει ένα γραφείο για τους αγρότες μας ο Δήμος Αγρινίου. Έχουμε τόσους αγρότες, δεν έχουν φτιάξει ένα γραφείο να τους ενημερώνει ποια είναι τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά. Εμείς, λοιπόν, θα κατευθυνθούμε προς αυτό και προς νέες καλλιέργειες αναδιάρθρωσης της παραγωγής στον Βαθμό που ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη να το κάνει. Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια τέτοια κατεύθυνση, μια τέτοια διέξοδο, για να συμβάλλουμε στην επίλυση της ανεργίας και θα πιέζουμε - Βεβαίως σε γενικότερο πολιτικό πλαίσιο - την κεντρική εξουσία για να λύσει τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, τα οποία δημιουργούν αυτό το πρόβλημα της ανεργίας.
Μπαμπάνης: Πριν δυο χρόνια μιλούσα με έναν απλό πυροσβέστη, όταν γίνανε στο κέντρο του Αγρινίου οι πεζοδρομήσεις και όλα αυτά. Και μου είπε το εξής, ότι: Στην οδό Παπαστράτου, αν πιάσει φωτιά, το Πυροσβεστικό όχημα δεν μπορεί να επέμβει λόγω της στενότητας του δρόμου και κυρίως των στροφών. Οπως αντιλαμβάνεστε, το ερώτημα μου αφορά το κυκλοφοριακό.
• Νικολόπουλος: Το κυκλοφοριακό είναι ένα απ' τα σοβαρότερα, αν όχι το σοβαρότερο πρόβλημα της πόλης. Τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης που ορίζεται μεταξύ Γοργοποτάμου και Άγιο Δημήτριο, Αγιο Γεώργιο και Πάρκο, νομίζω, ότι είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα. Σήμερα για να έρθω εδώ σ' αυτή τη συνέντευξη - που έβρεχε κιόλας - από το πάρκινγκ στην οδό Κέντρου μέχρι εδώ έκανα 25 λεπτά με το αυτοκίνητο μου. Όλοι οι δρόμοι είναι φρακαρισμένοι. Όταν ρωτήσετε την Δημοτική Αρχή, θα σας πει να μην παίρνουμε αυτοκίνητα, ενώ αυτοί τα παίρνουν πρώτοι. Κι αν την ημέρα των εκλογών Βρέχει, όπως σήμερα, πώς θα πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν; θα τους πούμε να μην ψηφίσουνε; Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, διότι - κατά την άποψη μας - εκπονήθηκε μια μελέτη, στην οποία δεν αφέθηκαν οι επιστήμονες ελεύθεροι να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη και εναλλακτικές λύσεις, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι επικύρωσε ειλλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο, το οποίο ταλαιπωρεί χρήστες της οδού και της πόλης. Το πρώτο που εμείς θα κάνουμε, αν γίνουμε Δημοτική Αρχή με την ψήφο των πολιτών, θα είναι δυο πράγματα: Πρώτον, απ' την αρχή νέα κυκλοφοριακή μελέτη σε συνεργασία με τους φορείς και με τους αρμόδιους επιστήμονες. Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των δρόμων, όπου δεΝ δημιουργήθηκαν τετελεσμένα γεγονότα και καταστάσεις. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται δυο επαγγελματίες στην πόλη του Αγρινίου. Οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι για όλους τους πολίτες.
Κανής: Ο Υπουργός Εσωτερικών έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα αφορούσε τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δυο τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία: Υιοθέτηση της απλής αναλογικής, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις στο Δημοτικό ή Νομαρχιακό ΣυμΒούλιο. Δεύτερη τροπολογία: Καθιέρωση δυο ψηφοδελτίων, ένα ενιαίο για τους Δημάρχους και ένα ενιαίο για τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους. Οι λόγοι είναι προφανείς, θα σας έβρισκε σύμφωνους αυτή η τροπολογία; Ναι; Οχι; Και γιατί;
• Νικολόπουλος: Εμείς, για λόγους αρχής, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Τα δυο κόμματα του δικομματισμού και οι εκπρόσωποι τους και στην Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ της νοθευμένης αναλογικής. Τώρα εισάγετε και εσείς ερώτηση για πλειοψηφικό. Γιατί το δεύτερο ερώτημα σας είναι το πλειοψηφικό. Η άποψη μας είναι η εζής. Απλή αναλογική για τους συμβούλους, απλή, ανόθευτη και με υπόλοιπα και άμεσπ εκλογή του Δημάρχου. Αυτό θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Γιατί αυτές τις συναλλαγές τις οποίες φοβάται ο κύριος Ρούσσης φοβούνται πολλοί και το ζέρετε και το ζέρουμε, ότι γίνεται σήμερα στα δυο μεγάλα κόμματα. Δεν είναι ωραίο να κρύβουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα θα χτυπηθεί, όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνει με βάση αρχές, ιδεολογίες, προτάσεις πολιτικές και όχι σε Βάση προσώπων ποιος θα γίνει Δήμαρχος, ποιος θα γίνει αντιδήμαρχος, σήμερα εγώ, αύριο εσύ και βλέπουμε. 25 χρόνια στο δήμο Αγρινίου οι ίδιοι άνθρωποι κυβερνάνε. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ακριβώς γίνονται οι συμφωνίες αυτές, όχι μπροστά στον κόσμο, αλλά πίσω απ' τον κόσμο. Και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για τις θέσεις μετά. Αν σ' αυτά προσθέσετε και το παραδάκι, θα έχετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης. Απλή αναλογική λοιπόν για τους Δημοτικούς ΣυμΒούλους, χωρίς περιορισμούς, ανόθευτη αναλογική συν για τους Δημάρχους άμεση αναλογική. Γιατί; Για να έχει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση - για να μιλήσω επιστημονικά - και αυξημένο πολιτικό κύρος.
Κανής: Οι υποψήφιοι 8α κάνουν την τοποθέτηση τους προκειμένου να εκφράσουν τις δέσεις και τις απόψεις τους επί των γενικότερων δεμάτων της πόλης και όπως αυτοί το καταλαβαίνουν.
• Νικολόπουλος: Κι εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω, όχι για τυπικούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς. Ελπίζω όμως αυτή η συζήτηση να μεταφερθεί και στον Τύπο που εκδίδουν οι κατά πάντα αξιόλογοι εκδότες και δημοσιογράφοι, θα είναι και για αυτούς ένα τεστ αξιοπιστίας απέναντι στον πολίτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή μας παρακολουθεί ζωντανά. Συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε μια τέτοια συζήτηση. Άκουσα τον κ. Μοσχολιό να μιλάει λες και γεννήθηκε χτες στην Αυτοδιοίκηση. Λες και δεν άσκησε εξουσία τοπική μέχρι σήμερα, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμου, είτε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όταν ήμουνα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, το Νομαρχιακό ΣυμΒούλιο που έθεσα το θέμα του Εφετείου, δεν πήρε θέση, ούτε καν θέλησε να το συζητήσει. Γιατί; Σήμερα που ο κ. Μοσχολιός είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου, είναι υπέρ του Εφετείου στο Αγρίνιο φυσικά. Έτσι είπε και ο κ. Σώκος χτες. Αλλά σήμερα που είναι υποψήφιος Νομάρχης, είναι υπέρ του Εφετείου στο Νομό. Και ο κ. Σώκος χτες ήταν υπέρ του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Αρνούνται να γίνει έστω και μια σχολούλα π.χ. στο Θέρμο. Όμως σήμερα; Υπέρ. Ας γίνει και ακτινωτό. Με συγχωρείτε. Είναι σοβαρή πολιτική θέση αυτή; θα εξακολουθήσει ο δημότης του Αγρινίου να εμπιστεύεται τις τύχες του σε τέτοιες πολιτικές; Εμείς έχουμε σαφείς απόψεις. Είπα προηγουμένως για το κυκλοφοριακό. Είπα προηγουμένως για την ανεργία και ό,τι άλλο ρωτήθηκε. Δεν είμαστε ευκαιριακοί, ούτε στην πόλη ούτε στην πολιτική. Εμείς έχουμε σαφείς απόψεις, λέμε στον κόσμο το πρόγραμμα μας και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται, γιατί φταίνε δυο παράγοντες. Ο ένας παράγοντας είναι η κεντρική εξουσία, η οποία δεν θέλει να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή μας και το έχει αποδείξει τα τελευταία 30 - 40 χρόνια. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι η εξαρτημένη Αυτοδιοίκηση απ' τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό δεν ακούσατε ποτέ και κανέναν να καταφερθεί εναντίον της κυβέρνησης τους. Όλοι καταφέρονται εναντίον της άλλης κυβέρνησης. Αυτά τα πράγματα πρέπει κάποτε ο πολίτης του Αγρινίου να τα συνειδητοποιήσει, ότι είναι η αιτία που δεν λύνονται προβλήματα. Αν συνειδητοποιήσει αυτό το πρόβλημα και ξεφύγει απ' τον κομματισμό και την εξάρτηση, ξεφύγει απ' την πίεση του ρουσφετιού και της ανάγκης, τότε θα μπορέσει να δει και λύση στα προβλήματα του. Εμείς, εάν οι πολίτες που μας ακούν, θεωρούν, ότι έχουμε κάτι να πούμε και κάτι να προσφέρουμε σ' αυτή την πόλη, να μας τιμήσουν ανάλογα με την άποψη τους και την διάθεση τους. Σε κάθε περίπτωση, είτε εκλεγούμε, είτε δεν εκλεγούμε, θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μ' αυτά τα προβλήματα. Γιατί εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Είμαστε απλοί άνθρωποι. Δεν γεννηθήκαμε για να κυβερνάμε. Ούτε να εξουσιάζουμε. Γεννηθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων ως όντα κοινωνικά και πολιτικά να ασχολούμαστε με τα προβλήματα μας. Αυτή είναι η αντίληψη της Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης και γι' αυτό δεν την προβάλλουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης του τόπου.