ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


Στη φωτογραφία το κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο του οποίου η Ιστορική και Αρχαιολογική εταιρεία Αγρινίου ζητεί την μετατροπή για στέγαση ενός σύγχρονου Πολυχρηστικού και Διαχρονικού Μουσειακού Χώρου

Η Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με υπόμνημά της προς τον Υπουργό του Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη προβαίνει στη διατύπωση μιας ρηξικέλευθης πρότασης μετατροπής του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε σύγχρονο Πολυχρηστικό και Διαχρονικό Μουσειακό Χώρο.

Όπως εκθέτει στο υπόμνημά της αυτό, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, έχει χαρακτηριστεί ως "υπαίθριο Μουσείο". Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδει ουσιαστικά δύο πραγματικότητες. Η πρώτη είναι πως ο Νομός είναι γεμάτος από μνημεία, ερείπια ή ενδείξεις αρχαιολογικών χώρων, που καλύπτουν όλες τις περιόδους από την προϊστορική ως την μεταβυζαντινή και νεώτερη εποχή. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε εδώ πως η Αιτωλοακαρνανία υπήρξε το λίκνο δύο σημαντικότατων Κοινών, του Κοινού των Αιτωλών και του Κοινού των Ακαρνάνων, τα κέvτρα των οποίων, το Θέρμο και η Στράτος αντίστοιχα, αποτελούν τον πόλο έλξης ανασκαφέων, ερευνητών και επισκεπτών. Τα αρχαία θέατρα, οι πάμπολλες οχυρώσεις, οι υπερεκατό αρχαίες πόλεις και οικισμοί, τα σημαντικότατα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και  κάστρα είναι μόνο μερικά από τα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας μνημεία.

Η δεύτερη θλιβερή αυτή την φορά πραγματικότητα, που αποδίδεται από τον όρο υπαίθριο Μουσείο, είναι πως τα μνημεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πράγματι "υπαίθρια" εκτεθειμένα στις διαθέσεις του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των αρχαιοκαπήλων, συχνά χωρίς επιστημονική μέριμνα και κανονική φύλαξη.

Η  ίδρυση των Εφορειών Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι και την Ναύπακτο αντίστοιχα ναι μεν καλύπτει ένα κενό όμως ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για να επιτελέσουν το έργο τους.

Πιστεύουμε ότι η προσωπική σας δημόσια δέσμευση για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του κυρίαρχου ρόλου που πρέπει να έχει ο Πολιτισμός στην σύγχρονη Ελλάδα, σας δεσμεύει να σταθείτε με ενδιαφέρον στα ιδιαίτερα προβλήματα του ευρύτερου χώρου της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, ενός ενιαίου ιστορικά χώρου.

Η Ιστορική - Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, πιστεύει ότι μια απόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που χρήζει η περιοχή μας, θα είναι η προώθηση ενός Μεγάλου Έργου.

Ενός έργου που θα δώσει πνοή και θα τονίσει την συγκεκριμένη Ιστορική -Πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής είναι η Δημιουργία στο Αγρίνιο ενός νέου σύγχρονου Πολυχρηστικού και Διαχρονικού Μουσειακού Χώρου.

Ο χώρος αυτός είναι ήδη διαθέσιμος, αποτελεί από το 2002, περιουσία του ΥΠ.ΠΟ, και είναι οι κλασσικές Καπναποθήκες Αφών Παπαπέτρου, στο κέντρο του Αγρινίου, Δαπανήθηκαν από το ΥΠ.ΠΟ, για να αγοραστούν 3.300.000 Ευρώ. Οι Καπναποθήκες Αφών Παπαπέτρου αποτελούν ένα Αρχιτεκτονικό Κόσμημα για την Αιτωλοακαρνανία και διαθέτουν επάρκεια χώρων αναγκαίων για την λειτουργία ενός Πολυχρηστικού Μουσείου για την συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος. Πρόκειται για ένα κομψό τετραώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 6.343 τ.μ. και συνολικού ωφελίμου χώρου 4.757 τ.μ. συν 1500 τ.μ. ημιυπόγειων χώρων.

Η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο δικαιούνται την υλοποίηση αυτού του έργου γιατί

  • 1.      Πρόκειται για ένα έργο πνοής που διαχρονικά αναδεικνύει το ιστορικό-πολιτιστικό πρόσωπο της περιοχής

  • 2.      Αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονεκτήματα ενός οικονομικού, πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου όπως είναι το Αγρίνιο των 100.000 κατοίκων.

  • 3.      Στο Αγρίνιο υπάρχει η δυναμική και η υπόσχεση της Κυβέρνησης για αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, όπου ήδη λειτουργεί Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου.

  • 4.      Μια αξιόλογη υποδομή που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 3.300.000 Ευρώ, αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο συνδέοντας την πρόσφατη οικονομική και κοινωνική ιστορία μας (καπνός) με το παρελθόν αυτού του τόπου.

  • 5.      Κάθε μέρα καθυστέρησης στην ανακαίνιση και συντήρηση του κτηρίου μετά από λίγο θα συνεπάγεται μη αντιστρέψιμες βλάβες και φθορές αφού τα φέροντα στοιχεία της οικοδομής είναι η λιθοδομή με τεχνικές και υλικά των αρχών του προηγούμενου αιώνα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, Κύριε Υπουργέ, εμείς ως Ιστορική - Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, πιστεύουμε ότι θα λάβετε άμεσα την απόφαση αξιοποίησης των κλασσικών Καπναποθηκών των Αφών Παπαπέτρου, δημιουργώντας σε αυτό ένα σύγχρονο Πολυχρηστικό Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο. Είμαστε στην διάθεσή σας για να συνδράμουμε το έργο αυτό προσφέροντας την εμπειρία μας, το στελεχικό δυναμικό μας και την κοινωνική υποστήριξη που είναι χρήσιμη για την επιτυχία του. 

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

                Γεν. Γραμματέας                                                   Πρόεδρος

           Δημήτριος Παπατρέχας                                       Νικόλαος Σκιαδάς

Στη ανωτέρω φωτογραφία Η πύλη εισόδου των καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο


ΘΕΜΑΤΑ & ΡΕΠΟΡΤΑΖ:


Χρόνια προβλήματα, επίκαιρα θέματα, αλλά και διαχρονικά χαρακτηριστικά της ζωής του Αγρινίου και της περιοχής ... 


 

Διαβάστε επίσης:


Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές