Ο Δεκέμβριος που συντάραξε την σύγχρονη Ελλάδα

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Φωτογραφία  του Δεκεμβρίου του 2008 στο Αγρίνιο (πλατεία Δημάδη)

  Οι ταραχές στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008 είναι μια σειρά πανελλαδικής εμβέλειας ταραχών που προκλήθηκαν έπειτα από το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από πυροβολισμούς ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση στο σημείο να λάβουν από μερίδα του τύπου και των πολιτικών κομμάτων το χαρακτηρισμό "εξέγερσης" 

        Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με την φύση και τα αίτιά τους. Ο θάνατος του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος, όπως το Αγρίνιο.

      Πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και τις επόμενες μέρες οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων.

     Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Αλλά και στο Αγρίνιο δεν ήταν λίγες οι καταστροφές ιδίως καταστημάτων Τραπεζών, των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ. Έγινε μάλιστα και μικρής διάρκειας κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου.

 

 
 

Σχολιασμοί:

Κρίση του συστήματος

.....Ο «τυφλός» αυτός χαρακτήρας της σύγχρονης λαϊκής αντιβίας προσδίδει σε αυτήν  ένα αμφίσημο χαρακτήρα. Από τη μια μεριά, ένα θετικό χαρακτήρα που εκφράζει τον λαϊκό αυθορμητισμό που στηρίζεται σε μια υποσυνείδητη έστω αντίληψη των συστημικών αιτίων της κρίσης και στρέφει την οργή των φορέων του  εναντίον των συμβόλων που την εκφράζουν. Από την άλλη μεριά, όμως, της προσδίδει ένα σαφώς αρνητικό χαρακτήρα γιατί ο ίδιος ο αυθορμητισμός αυτός, όταν δεν κινείται με κάποιο καθολικό πολιτικό πρόταγμα (δηλαδή μια στοιχειώδη ανάλυση των αιτίων της κρίσης και ένα έστω υποτυπώδη οραματισμό για την μορφή που πρέπει να πάρει μια εναλλακτική κοινωνία και την  στρατηγική που οδηγεί σε αυτήν) είναι αδιέξοδος και αναπόφευκτα οδηγεί σε συνεχή κατάπνιξη των εξεγέρσεων αυτών, με τη χρήση όλο και ωμότερης βίας, ενώ η πλειοψηφία θα παραμένει ελέγξιμη από τους επαγγελματίες πολιτικούς και καθηλωμένη στους καναπέδες της. Είναι επομένως επιτακτική πια ανάγκη η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος με βάση ένα νέο αντισυστημικό πρόταγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εναλλακτική πραγματικά άξια του ονόματος της δημοκρατία, μία Περιεκτική Δημοκρατία.....(Τάκης Φωτόπουλος στην Ελευθεροτυπία)

Τραύμα του κράτους δικαίου

....Χθες το πρωί περάσαμε από όσα κτίρια μπορούσαμε. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ευτυχώς, στις ζημιές της καταγράφει μερικά σπασμένα τζάμια, ένα αυτοκίνητο κι ένα δυο δέντρα από το αλσάκι που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της. Είναι ακόμα νωπή η δήλωση του ακαδημαϊκού και προέδρου του εφορευτικού της συμβουλίου στην «Κ», το περασμένο καλοκαίρι, ότι στο κτίριο δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης κι ότι ο εφιάλτης του είναι μία πυρκαγιά. Στην Ακαδημία Αθηνών προσπάθησαν να μπουν αλλά εμποδίστηκαν από τους φύλακες. Μόνο μερικά τζάμια σπασμένα είναι η ζημιά. Το Ροζ Κτίριο στέκει στη θέση του με εμφανή όμως τραύματα στο εξωτερικό του. Μια άλλη πληροφορία, μιλούσε για καταστροφή της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής (μια σημαντικής και σπουδαίας βιβλιοθήκης της Νομικής Επιστήμης) που στεγαζόταν στο κτίριο της οδού Ακαδημίας στη συμβολή με τη Σίνα. Το κτίριο έχει καταστραφεί εντελώς. Πόσα από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης διασώθηκαν είναι ακόμα άγνωστο. Τα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Και οι τελικές ζημιές για τα υπόλοιπα δεν έχουν καταγραφεί ακόμη. Σίγουρα όμως έχει πληγεί ο πολιτιστικός μας πολιτισμός, ένα ακόμα τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας..... ('Ολγα Σέλα, στην Καθημερινή)

Εδώ : Το σχόλιο του Αιτωλού ("Τι μας ανησυχεί")

 
 

 
 

Θέματα & Ρεπορταζ:


Χρόνια προβλήματα, επίκαιρα θέματα, αλλά και διαχρονικά χαρακτηριστικά της ζωής του Αγρινίου και της περιοχής ... 


Ο Δεκέμβριος του 2008 στο Αγρίνιο  
Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού
 
O  δυτικός σιδηροδρομικός άξονας
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και η Αιτωλοακαρνανία
Το Αρχοντικό Σωχωρίτη
Για ένα σύγχρονο Πολυχρηστικό και Διαχρονικό Μουσειακό Χώρο στο Αγρίνιο
Οι αρχαιότητες της Αιτωλοακαρνανίας
Οι σπάνιες αγελάδες της Αιτωλοακαρνανίας
Εκτροπή Αχελώου. Θέσεις και αντιθέσεις
Το Οδύσσειο θέατρο της Ποταμούλας
Μαθητικό καθηκοντολόγιο στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου
Αγωνία για το μέλλον της επαρχίας Ξηρομέρου
Πανεπιστημιακές σχολές Αγρινίου
Χαλκούνια το Πάσχα στο Αγρίνιο
Η Ιονία οδός
Το πλατυγιάλι
Ο παλαιός Άγιος Χριστόφορος πνίγεται
Οι Τσιγγάνοι του Αγρινίου
Χαλκούνια στην Παραβόλα
Εφετείο στο Αγρίνιο
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Παύλου Μοσχολιού..
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Ν. Ρούσση....
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Β. Νικάκη..
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Νικολόπουλου...
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Σωκ. Ζαραβίνα...
Η κτηνοτροφία και η τυροκομία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας
Συνέντευξη τύπου των Νομαρχών Αιτωλοακαρνανίας Πρέβεζας και Λευκάδος για το οδικό δίκτυο
 
 

 

 

Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές