ΣΤΕΒΙΑ: γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ


Με αφορμή το βιβλίο του Γεωπόνου Παύλου Καπόγλου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε , το οποίο αναφέρεται στο φυτό Στέβια, παρουσιάζουμε μια έγκυρη αναφορά στις ιδιότητες και στο τρόπο καλλιέργειας του φυτού αυτού που ήδη έχει προταθεί σαν μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. 

Η ΣΤΕΒΙΑ ( Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας.

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της. 

Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης,  300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει  θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικέςαντιοξειδωτικέςαντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά  και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.                              

Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και  στην αντιμετώπιση διαφόρων  διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία,  ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Για όλους αυτούς τους λόγους  η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών( όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από  την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.   

Συνακόλουθα για τους ίδιους λόγους η Στέβια απασχολεί όλο τον Αγροτικό κόσμο και τους επιστημονικούς  Γεωπονικούς κύκλους και αναδεικνύεται σε μια νέα δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και προβάλλει  σαν μια  εναλλακτική καλλιέργεια κυρίως του Καπνού, των Ζαχαρότευτλων, του Βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών με μεγάλες διεθνείς προοπτικές ζήτησης και κατανάλωσης.

 Πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, προετοιμάζονται πυρετωδώς, αφενός για την επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας και αφετέρου για τη δημιουργία εμπορικής και βιομηχανικής υποδομής για τη μεταποίηση της Στέβιας, για να καλύψουν την αναπόφευκτα αναμενόμενη αλματώδη αύξηση της διεθνούς ζήτησης των προϊόντων της Στέβιας.

Η Στέβια με όλο το κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας της, αναμένεται να δώσει μια νέα ευκαιρία για  αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδημάτων.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο, που εκδίδεται στην Ελλάδα για τη επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας και έρχεται να καλύψει το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και το έντονο ενδιαφέρον του Γεωπονικού, του Αγροτικού και του Καταναλωτικού αναγνωστικού Κοινού για τη Στέβια.

Στο παρόν πρώτο βιβλίο για την “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  της ΣΤΕΒΙΑΣ” δίνονται  έγκυρες πληροφορίες:

1.     Για τα βοτανικά χαρακτηριστικά της Στέβιας,

2.     Για τις κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του φυτού.

3.      Παρέχονται οδηγίες για την επιχειρηματική καλλιέργεια της είτε για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, είτε για την παραγωγή φύλλων.

4.      Αναλύονται  τα οικονομικά στοιχεία                                               

  • α) του κόστους καλλιέργειας,                                                                              

  • β) των στρεμματικών αποδόσεων,                                                                 

  • γ) του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος και                                               

  • δ) του αναμενόμενου καθαρού κέρδους.

5.      Γίνεται σύγκριση του Γεωργικού Εισοδήματος της Στέβιας και άλλων  ανταγωνιστικών καλλιεργειών της Ελλάδας ( καπνά, τεύτλα, βαμβάκι και αραβόσιτο) με εμφανή την υπεροχή της.

6.     Εξετάζονται οι δυνατότητες ευδοκίμησης της Στέβιας και οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της στην Ελλάδα.

7.      Δίνονται πληροφορίες για τη χημική σύσταση της και για τη βιομηχανική μεταποίηση της για την παραγωγή των Γλυκαντικών ουσιών της.

8.      Αναφέρονται οι διεθνείς συνθήκες αγοράς των γλυκαντικών ουσιών, κυρίως της Ζάχαρης, της Ασπαρτάμης και της Στέβιας και η δυναμική εμφάνιση της Στέβιας στο χώρο των γλυκαντικών ουσιών.

9.     Τονίζεται  η εμπορική σημασία της Στέβιας και η ευκαιρία, που προσφέρει για την ανάπτυξη της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διερεύνηση  των διεθνών προοπτικών επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας, αλλά κυρίως των προοπτικών της καλλιέργειας της στην Ελλάδα.

Το βιβλίο είναι ένας χρήσιμο βοήθημα για κάθε Γεωπόνο και επαγγελματία Αγρότη, που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Στέβιας.

Το βιβλίο περιέχει περισσότερες από 80 φωτογραφίες  και περισσότερους  από 20 πίνακες και γραφήματα.

Διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση και εκτενή βιβλιογραφία.

Στον Επίλογο του βιβλίου αναφέρονται προτάσεις οργάνωσης της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανικής μεταποίησης της Στέβιας για την επιτυχή αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει σήμερα η Στέβια για την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ελληνικής Γεωργίας και Βιομηχανίας.

Η Στέβια προσφέρει σήμερα  μια ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη, που πρόσφερε παλιότερα η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης, για την δημιουργία απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με τη Στέβια θα βρείτε στην ιστοσελίδα  http://stevia-gr.blogspot.com

Για πληροφορίες και παραγγελίες βιβλίων μπορείτε να απευθύνεστε στο συγγραφέα.

Συγγραφέας:

Παύλος Μ. Καπόγλου                                               

 Γεωπόνος Α.Π.Θ.                                                                    

Τηλ. 6944 932 985

Email: pkapoglu@otenet.gr

 

 

 
 

Θέματα & Ρεπορτάζ


Χρόνια προβλήματα, επίκαιρα θέματα, αλλά και διαχρονικά χαρακτηριστικά της ζωής του Αγρινίου και της περιοχής ... 


Ο Δεκέμβριος του 2008 στο Αγρίνιο
Το Αρχοντικό Σωχωρίτη
Για ένα σύγχρονο Πολυχρηστικό και Διαχρονικό Μουσειακό Χώρο στο Αγρίνιο
Οι αρχαιότητες της Αιτωλοακαρνανίας
Οι σπάνιες αγελάδες της Αιτωλοακαρνανίας
Εκτροπή Αχελώου. Θέσεις και αντιθέσεις
Το Οδύσσειο θέατρο της Ποταμούλας
Μαθητικό καθηκοντολόγιο στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου
Αγωνία για το μέλλον της επαρχίας Ξηρομέρου
Πανεπιστημιακές σχολές Αγρινίου
Χαλκούνια το Πάσχα στο Αγρίνιο
Η Ιονία οδός
Το πλατυγιάλι
Ο παλαιός Άγιος Χριστόφορος πνίγεται
Οι Τσιγγάνοι του Αγρινίου
Χαλκούνια στην Παραβόλα
Εφετείο στο Αγρίνιο
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Παύλου Μοσχολιού..
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Ν. Ρούσση....
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Β. Νικάκη..
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Νικολόπουλου...
Οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου Σωκ. Ζαραβίνα...
Η κτηνοτροφία και η τυροκομία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας
Συνέντευξη τύπου των Νομαρχών Αιτωλοακαρνανίας Πρέβεζας και Λευκάδος για το οδικό δίκτυο
O  δυτικός σιδηροδρομικός άξονας
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και η Αιτωλοακαρνανία
 

 
 
 
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές