Κυριακή, 07. Μαρτίου 2021

Επικαιρότητα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

Πρόκριμα  πολιτισμού  στ  αγνάντεμα της  ιστορίας

από τον   Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου 

 Σ

 τις 10 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 11.00  π.μ σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ  Πανεπιστημίου 52-54, Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία  η παρουσίαση του ιστορικού  βιβλίου του Νίκου  Μήτση   Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 1821 που εξέδωσε πρόσφατα ο Σύλλογός μας, αναφερόμενο αποκλειστικά σε Κωνωπινιώτες και Ξηρομερίτες  μαχητές κατά την περίοδο 1821 - 1829 έως και την αποκατάσταση του Ελληνικού κράτους.

        Την εκδήλωση  άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου  κ. Θεόδωρος Χολής καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, και  κατά τα καθιερωμένα  - για το καλό του χρόνου -  έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου να εκδώσει αυτό το βιβλίο καθώς και για την σημαντική ιστορική του αξία. 

        Χαιρετισμό απηύθυναν  ο   Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Πρόεδρος του Ρ/Σ  9.84  και  Αναπλ. Διοικητής νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός  κ. Αθανάσιος Καφέζας, ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο  Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου, ο οποίος μίλησε για την πορεία και το έργο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών καθώς και την ανάγκη γενικότερης  στήριξης του πολιτιστικού κινήματος . 

        Κεντρικοί  ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γυμνασιάρχης του 1ου Λυκείου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, συγγραφέας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης κ. Άρης  Μπιτσώρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του βιβλίου και την κοπιαστική προσπάθεια του συγγραφέα,  αναλύοντας περιεκτικά αλλά ουσιαστικά  όλες τις ενότητες , αναδεικνύοντας την ιστορική αλήθεια ενός ξεχασμένου τόπου, αγγίζοντας στην κυριολεξία το συναίσθημα  των ακροατών,  με το προσκλητήριο των νεκρών λησμονημένων Κωνωπινιωτών μαχητών, με την προτροπή του, για  ενός λεπτού σιγή που επικράτησε στην αίθουσα. 

        Στη συνέχεια το εκλεκτό μέλος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς  και ακάματος εργάτης του πολιτισμού  κ. Μπάμπης Τσελεπής  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα Νίκου Μήτση,  στο σπουδαίο συγγραφικό - λαογραφικό  έργο που επιτελεί, πλαταίνοντας με ευρηματικό τρόπο  το  ιστορικό περίγραμμα  της περιόδου 1821,  καθηλώνοντας  το ακροατήριο με την αστείρευτη ρητορική του δεινότητα. 

        Κατά την ομιλία του ο συγγραφέας κ. Νίκος Μήτσης   αφιέρωσε το βιβλίο στους Κωνωπινιώτες  και στους συμπατριώτες Ξηρομερίτες, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ως ένα φτωχό όμως ευλαβικό μνημόσυνο,  σ' αυτούς  τους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών  και λησμονήθηκαν στο διάβα της ιστορίας. 

        Την εκδήλωση συντόνισε με μοναδικό τρόπο ο Ξηρομερίτης δημοσιογράφος, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος  Σόμπολος.

          Μετά το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης, ακολούθησε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, τον Διοικητικό απολογισμό της οποίας έκανε η Αντιπρόεδρος  κα Βασιλική Φούρλη και τον Οικονομικό απολογισμό ο Ταμίας  κ.  Κωνσταντίνος Γεροχρήστος.

        Την εκδήλωσή μας τίμησαν: ο αιδεσιμότατος - χωριανός μας  Νεκτάριος Γερονικολός, ο  Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Πρόεδρος του Ρ/Σ  9.84  και  Αναπλ. Διοικητής νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός κ. Αθανάσιος Καφέζας, ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχίας Αθηνών και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ι.Κ.Α κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Πολιτευτής του Νομού μας κ. Μάκης Παράσχος, ο Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ και Πρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο  Αντιπρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Αθανάσιος Καψογιώργος, η Γραμματέας κα Χριστίνα Βρακατσέλη, ο ταμίας  κ. Στέφανος Σουφλέρης, οι πρώην Πρόεδροι της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  και νυν μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου κ.κ. Χρήστος Κλαδευτήρας και Παναγιώτης Χολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς κ. Χρήστος Γαζέτας και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Πρόεδρος των απανταχού Ρουμελιωτών κ. Αθανάσιος Τρίτσας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλυζίων, κ. Βασίλης Μουρκούσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Κοσμάς ο Αιτωλός κ. Κώστας Μπαλωμένος και ο Γραμματέας κ. Ελευθέριος Κεραμίδας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Χρήστος Ντέμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος  και η Γραμματέας κα Αλεξία Νούσια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυριωτών Αθήνας κ. Περικλής  Μωραϊτης και ο Ταμίας κ. Στράτος Παναγιώτης, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ. Φίλιππος Φαρμάκης, το μέλος της ΠΑΝΣΥ κ. Γιάννης Μουρτζιάπης, ο ταμίας του Συλλόγων Βόνιτσας κ. Φώτης Μπρούμος, ο Γραμματέας του Συλλόγου Ριγανιωτών Αθήνας κ. Πολύκαρπος Γραμμένος, ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου  Μπαμπίνης κ. Σπύρος Μπενέκος, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Μαγαζής Γεώργιος, ο συγγραφέας και μέλος της Αιτωλικής  Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Διονύσιος  Μπερερής, ο  συγγραφέας κ. Πάνος  Λαζαρόπουλος, ο συγγραφέας ποιητής κ. Πάνος Κοτίνος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Σπάρτου κ. Αχιλλέας Καβαλλάρης, οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Θανάσης Παπανικολάου και  Δημήτριος Καλτσούλας, η κα  Μίνα Γρανιτσιώτη - Μωραϊτη εκπροσωπώντας τον Βουλευτή του Νομού μας Θάνου Μωραϊτη, ο  εκδότης της εφημερίδας Αιτωλοακαρνανική κ. Χρυσόστομος Πατούλας.

        Επιστολές απέστειλαν χαιρετίζοντας την εκδήλωσή μας οι Βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Δημήτριος Σταμάτης και Σπήλιος  Λιβανός  και ο πρώην Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης.