Μνήμες και αναδρομές: 

Παλιές εφημερίδες του Αγρινίου

«Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», ήταν η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στο Αγρίνιο.

Περισσότερα...

 

 

Με τον ίδιο όμως τίτλο, «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», εκδόθηκε μεταγενέστερα (το 1884) στην Αθήνα άλλη εφημερίδα από τον υπομοίραρχο Φώτη Μαυρογόνατο ή Παπαδημητρίου με ειδήσεις από την Δυτική Στερεά Ελλάδα.

(βλέπετε απόσπασμα δημοσιεύματος της δεύτερης αυτής εφημερίδας εδώ...)

 

Ο Πολίτης:


«ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΝ»

είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας που εξέδωσε ο Γεωρ. Σταυρόπουλος το 1886 στο Αγρίνιο. Αρχισυντάκτης του ήταν ο Τηλέμαχος Κ. Μπέλλος, αδελφός του τότε δημάρχου Αγρινίου Μιχ. Μπέλλου. Πλούσια ύλη και δημοσιογραφική κάλυψη όλων των γεγονότων και μάλιστα όχι μόνο των τοπικών. Την ίδια χρονιά της εκδόσεως υπάρχει η είδηση για επιδημία ιλαράς που επέφερε πολλούς θανάτους στα μικρά παιδιά. Η εφημερίδα αυτή του Σταυρόπουλου άλλαξε στη συνέχεια το τίτλο της και με τον τίτλο «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» συνέχισε να εκδίδεται με τη συνεργασία του φοιτητή τότε της Νομικής Παν. Ζωγράφο και μετά το θάνατο του Σταυρόπουλου, από τον κληρονόμο του Γ. Βλαχόπουλο. Από το Μάϊο του 1894 τη διεύθυνση ανέλαβε ο Π. Ζωγράφος με το νέο τίτλο της «ΑΓΡΙΝΙΟ». Ο Ζωγράφος υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και η εφημερίδα του είχε ιδιαίτερο κύρος και καλούς συνεργάτες (οι ιατροί Ι. Θεοφανίδης,  Κ. Δημάδης, οι δικηγόροι Γ. Τσακανίκας και Ιωάννης Ακρίδας και άλλοι). Με τον ίδιο τίτλο («Παναιτώλκιον» εκδόθηκε μεταγενέστερα και έζησε για λίγο διάστημα άλλη εβδομαιδιαία εφημερίδα που εξέδωσε το 1907 ο Διον. Καραγιάννης με διευθυντή τον  Ι. Οικονομόπουλο και αργότερα τον Γ. Κουτσονίκα.


ΗΧΩ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,

ήταν η εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 1898 ο φοιτητής της Νομικής Γ. Πανταζής. Διατηρήθηκε μέχρι το 1905. Ο εκδότης της υπήρξε σθεναρός αγωνιστής της ελευθεροτυπίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επαρχιακή δημοσιογραφία.


Η "Νέα Εποχή"

Περισσότερα.....

Η εφημερίδα με τον τίτλο "Αγρίνιο", εκδόθηκε από τον σπουδαίο δημοσιογράφο του Αγρινίου Παναγιώτη Ζωγράφο σε συνέχεια της εφημερίδας "Πολίτης" από το 1894 και δώθε μέχρι περίπου το 1937 (στη φωτογραφία ένα από τα τελευταία φύλλα)

.

 

To Φως του Αγρινίου..

Πατώντας εδώ: Περισσότερο φως..


«ΤΡΙΧΩΝΙΑ». Ο Φώτης Μαυρογόνατος ή Παπαδημητρίου που εξέδιδε στην Αθήνα την ομότιτλη με την πρώτη εφημερίδα του Αγρινίου «Αχελώος», διακόπτοντας εκεί την έκδοση της εφημερίδας αυτή ήλθε, στο Αγρίνιο (κατάγονταν από τον Άγιο Βλάση) και εξέδωσε το 1885 την εφημερίδα «ΤΡΙΧΩΝΙΑ». Δεν υποστήριζε συγκεκριμένο κόμμα.  Εντύπωση προκαλεί ότι ζητούσε να ιδρυθεί Γυμνάσιο και Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο.

Τριχωνία

Άλλες Εφημερίδες

«ΑΙΤΩΛΙΑ». Το έτος 1980, ο παλαίμαχος και πρωτοπόρος στη δημοσιογραφία της περιοχής Γεώργιος Σταυρόπουλος μετέφερε  από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο την έδρα της εφημερίδας "Αιτωλία". Η εφημερίδα αυτή υποστήριζε τον Χαρ. Τρικούπη και είχε αρθογράφο τον δικηγόρο Τιμ. Τσαγκαράκη. Μια από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που αντλούνται από τα σωζόμενα  φύλλα της είναι η πληροφορία ότι το 1855 σημειώθηκαν στο Αγρίνιο πολλά θανατηφόρα κρούσματα χολέρας.


«ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ». Ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Θεόδωρος Χαβέλλας εξέδωσε το 1887 την εφημερίδα «ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ». Αρχικά τυπώνονταν στο Αγρίνιο, αργότερα τυπώνονταν στην Αθήνα. Ο Χαβέλλας ήταν γνώστης των τοπικών θεμάτων και λάτρης της αρχαίας γραμματείας. Αγωνίστηκε με την εφημερίδα του για την ίδρυση στο Αγρίνιο δημοσυντήρητου Γυμνασίου, δεδομένου ότι τότε υπήρχε ένα μόνο Γυμνάσιο για όλη την Αιτωλοακαρνανία στο Μεσολόγγι.


«ΤΡΙΧΩΝΙΑ», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας που εξέδωσε στο Αγρίνιο ο Ιωάν. Ρόκος το 1895. Αρθογράφος ο Ιω. Θεοφανίδης και συνεργάτες οι Κ. Δημάδης, Γ. Τσακανίκας, Μ. Κούκας, Δ. Χατζόπουλος και άλλοι. Η έκθεση έργων Ελληνικής Τέχνης που διοργάνωσε στο Αγρίνιο ο σύλλογος «Εργάνη Αθηνά*» το 1898, ήταν το κορυφαίο γεγονός τότε για το Αγρίνιο και προβάλλεται από τις στήλες της εφημερίδας αυτής.


«ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ». Η εφημερίδα αυτή (δεν έχει σχέση με την «Παναιτωλική», την σημερινή καθημερινή εφημερίδα του Αγρινίου), εκδόθηκε από τον Διον. Καραγιάννη το 1904, ως συνέχεια της αρχικώς εκδοθείσης με τον τίτλο «Αγρίνιο» (τίτλο που ανήκε σε άλλο εκδότη, τον Π. Ζωγράφο). Ήταν εβδομαδιαία. Διατηρήθηκε μέχρι του 1906. Αρθρογράφος της ήταν ο δικηγόρος Νικόλας Τζάνης.