Χοϊκές σπονδές σε ιερά χώματα

Tης Eλένης Xωρεάνθη

Κώστας Ξυγκάς - Νερομανιώτης: Χοϊκές Σπονδές (για το αρχαίο Φίστυο Αιτωλίας). Ποιητικές αφηγήσεις, εκδόσεις Ιβυκος, Αγρίνιο 2009.

«Ρωτάς», γράφει σε προσφιλές του πρόσωπο, «γιατί στοιχειώθηκα εδώ/ σε τούτη την κώχη, τη μικρή/ του αρχαίου Φίστυου (...) Η κάθε πέτρα εδώ μου ομιλεί/ με γλώσσα θεϊκή, ομηρική... ποιητική.../ Το κάθε δέντρο με γνωρίζει.../ Εδώ, λοιπόν, θα μείνω εσαεί/ αν φύγω και εγώ από εδώ/ η ταπεινή πατρίδα μου/ θα μείνει ακόμα πιο μικρή».

Λόγια απλά, μα ουσιαστικά ενός ανθρώπου ο οποίος γύρισε στη Νερομάνα του, στον τόπο του να μείνει εκεί, όπου το κάθε τι του είναι γνώριμο, αγαπημένο και του μιλάει με γλώσσα πανάρχαια μέσα από τα ιερά χώματα.

Συνεχίζει εδώ...

 

 

Μνήμες και αναδρομές:

Η αρχαία πόλη Φίστυο  

Βόρεια και κοντά στη  όχθη της λίμνης Τριχωνίδας, επάνω στο δρόμο Δογρής - Νερομάνας, σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Νερομάννα (παλαιό όνομα Σομπονίκος) και 1 χλμ. περίπου βορειοανατολικά της Δογρής, πάνω σε ένα λόφο ύψους 400 μ., με το τοπωνύμιο Παλιομονάστηρο, σώζονται τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης πόλης, πιθανόν του αρχαίου Φιστύου.

Η οχύρωση αυτή (πόλη με ακρόπολη) αναπτύσσεται γύρω από το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων (εξ’ ου και το τοπωνύμιο Παλιομονάστηρο), ενώ στην περιοχή της εκκλησίας υπάρχει και μία πηγή, γύρω από την οποία υπάρχουν επίσης αρχαίες λιθόπλινθοι. Η τοποθεσία απέχει από την ακρόπολη της Παραβόλας περίπου 5 χλμ. προς ανατολάς, ενώ βρίσκεται περίπου 9 χλμ. βορειοδυτικά της οχύρωσης του ιερού του Θέρμου.

Ερείπια αρχαίων κτιρίων και τάφοι έχουν βρεθεί μέσα στα όρια της οχύρωσης της πόλης. Αρχαίοι τάφοι έχουν βρεθεί και εξωτερικά (στα ΝΔ) της οχύρωσης. Ανατολικά (απόσταση 200 μ.) και εξωτερικά της οχύρωσης της πόλης, διακρίνονται τα υπολείμματα μίας κυκλικής σε κάτοψη, θολωτής και υπόγειας δεξαμενής. Έχει μέγιστη διάμετρο 4,50 μ. και είναι επιχρισμένη εσωτερικά με υδραυλικό κονίαμα.

 Σε απόσταση 2, 6 χλμ. Βόρεια της οχύρωσης της πόλης του αρχαίου Φιστύου και στα ΝΑ της θέσης Κρύο Νερό, βρισκόταν, όπως συμπεραίνεται από το περιεχόμενο των επιγραφών που βρέθηκαν εκεί, εντοιχισμένες στην παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το ιερό της Αφροδίτης Συρίας της εν Φιστύω ή της Φιστυίδος της έν Ιαρίδαις. Αποτελούσε ιερό της πόλης του Φιστύου, ενώ οι επιγραφές που βρέθηκαν εκεί, είναι κυρίως απελευθερωτικές (δούλων) και χρονολογούνται σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του 3ου και τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.


ΜΝΗΜΕΣ...
 

 

 

Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές