Μνήμες και αναδρομές: 

H βρύση του χωριού, άλλοτε και τώρα

Του Θανάση Γιαννακόπουλου

Η  βρύση τη 10ετία 1950


     Αμέσως μετά τον ανταρτoπόλεμο ο μακαρίτης  Θανάσης Βράχας, τότε πρόεδρος Ψιανών, o Aλ. Γιαννακόπουλος, ο Κ.  Γιαννακόπουλος και άλλοι με την προσωπική εργασία των κατοίκων  φρόντισαν τις κατεστραμένες από τον εμφύλιο βρύσες του χωριού. Η πιο φημισμένη και παλιά βρύση του χώριού ήταν η Λεύκα. Βρύση στο παλιοχώρι (πρώτο χωριό των Ψιανών). Με την βοήθεια όλων έγινε η βρύση μαζί με την γούρνα για συγκέντρωση και πότισμα των χωραφιών. Η βρύση ήταν από τα χρόνια του Γιαννάκη Γιολδάση ή Γιαννακάκη διατηρούνταν με ευλάβεια και ποτίζονταν άνθρωποι και τα  ζώα του χωριού. Ακόμη και θρησκευτικά έθιμα όπως της πτωτοχρονιάς κτλ, γινόνταν εις αυτή τη βρύση. Δίπλα της ήταν μια πανύψηλη Λεύκα. Δέντρο που επέζησε για πολλά χρόνια και έπεσε  πριν 20 περίπου χρόνια. Από εκεί παίρνονταν το νερό για τις θείες λειτουργίες, καθώς και για το ζύμωμα των λειτουργιών και μάλιστα στο δρόμο που μεταφέρονταν στο μαστραπά ή τσουκάλι ήταν άκριτα γιατί δεν μιλούσαν μεταξύ τους εκείνοι που το μετέφεραν.

Σήμερα 200 χρόνια από την πρώτη  βρύση και 80 μετά, από την πέτρινη βρύση έργο των μαστόρων του χωριού (η κούπα της βρύσης υπάρχει ακόμη) η βρύση σχεδόν δεν φαίνεται. Οι  προσπάθειες των κατοίκων και η αδιαφορία του τοπικού προέδρου καθώς και του Δημάρχου Καρπενησίου, αλλά και του πρώην περιφερειάρχη  άφησε μια εικόνα βρύσης που οι κάτοικοι του οικισμού την προσφέρουν ως δώρο ή ενθύμιον στους άρχοντες  που πέρασαν από εκεί. Δίνονται οι παλιές φωτογραφίες για να θυμούνται οι νέοι και να μαθαίνουν οι νέοι αν πράγματι άξιζαν την ψήφο τους βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχης. Είναι μια  απόδειξη των πολλών έργων που έκαναν στην περιοχή. Στην πρώτη φωτογραφία της βρύσης υπάρχει    μια κάτοικος,  (νύφη του Αλέξη Γιαννακόπουλου κόρη του Γιαννάκη Γιολδάση από  τη Μαρίνο Δομνίστας), και γεμίζει κάποιο καζάνι  και πάνω από τη βρύση η παραθύρα  για την τοποθέτηση μικρών βαρελιών  από τους γεωργούς  το πρωί ως το γιόμα. Που γύριζαν από τα χωράφι. Λοιπόν τελειώνω αφιερώντας αυτή την εικόνα στα ωραία έργα της πρωτεύουσας Καρπενησίου.

 

 Η βρύση όπως είναι σήμερα σήμερα (σημάδι των πολλών έργων  που έγιναν στην Ευρυτανία..). Διακρίνεται το πεζούλι που βοηθούσε τις γυναίκες να φορτωθούν τις γιομάτες βαρέλες. Τέτοιες βρύσες είχε υπόψη του και τα τραγουδιστής «καραγκούνα πάει  να πλύνει.. ή στη βρύση την  κρυόβρυση