Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2016

Επικαιρότητα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΓΕΝΙΚΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Μ εγάλος θόρυβος αντιδράσεων ξέσπασε κατά της απομάκρυνσης του  επικεφαλής της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου στην Αιτωλοακαρνανία διότι... προστάτευσε την περιουσία του κράτους και το εθνικό πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η άνευ προηγουμένου απόφαση του υπ. Οικονομικών προκάλεσε την οργή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, φορέων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα πεντακόσια και πλέον αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή. Η ανέγερση αυθαίρετων κατοικιών στις περί τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου περιοχές έχει ενταθεί την τελευταία εικοσαετία. Εσχάτως, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, το μέσο είναι οι λεγόμενες πελάδες (φωτογραφία), δηλαδή οι ξύλινες υπερυψωμένες κατοικίες που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής. Ολες οι βίλες που ανεγείρονται αυθαίρετα σε δημόσιες εκτάσεις παρουσιάζονται ως παραδοσιακές πελάδες, ισχυρίζεται ο Ναπολέων Παπαδάτος, επικεφαλής του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νεοχωρίου Οινιαδών. Μάλιστα οι αυθαιρετούχοι έχουν συστήσει δύο συλλόγους και ασκούν από ό,τι φαίνεται πίεση στους πολιτικούς της περιοχής.  Πριν από 20 μήνες, επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου στην Αιτωλοακαρνανία τοποθετήθηκε ο κ. Δημ. Ντάουλας. Από τη θέση του, αύξησε κατά 150% τα πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης του αιγιαλού της λιμνοθάλασσας, ενώ εξέδωσε 82 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων (49 απεστάλησαν στη νομαρχία, καθώς αφορούν περιοχές της χερσαίας ζώνης και 33 στην περιφέρεια για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό). Παρά την έντονη δράση του, το υπ. Οικονομικών αποφάσισε να τον απομακρύνει, μεταθέτοντάς τον σε άλλη υπηρεσία, υποκύπτοντας προφανώς στις πιέσεις των αυθαιρετούντων. Ανάλογη τύχη είχε και η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών στην Πάτρα κ. Γεωργακοπούλου, στην οποία αφαίρεσαν την αρμοδιότητα της Αιτωλοακαρνανίας όταν στράφηκε ενάντια στους καταπατητές, καταγγέλλει   ο κ. Ντάουλας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα δέχομαι απειλές για τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου. Εξέδωσα δεκάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις περιοχές Τουρλίδας και νήσου Τουρλίδας, Διόνης, Λούρου και Ρεμπακίου, αλλά κανένα δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Και τελικά πληροφορήθηκα ότι μετακινούμαι στην ΔΟΥ Αγρινίου. Η είδηση προκάλεσε την οργή φορέων της περιοχής. Πραγματικά λυπάμαι πολύ, ο κ. Ντάουλας έκανε πολύ καλή δουλειά, εκτιμάει ο κ. Ρακιτζής. Η απομάκρυνσή του δημιουργεί πολλά ερωτήματα, δ'ηλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή ο νομάρχης Αιτ/νίας, κ. Θύμιος Σώκος. Ο κ. Ντάουλας έκανε σωστά τη δουλειά του, προσθέτει ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, κ. Ι. Καλαβρουζιώτης.


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ 

Ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή, υποδέχθηκε και φιλοξένησε στο Μεσολόγγι το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.  Οι απόδημοι από Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ιλλινόις, Πανσυλβάνια, Μίτσιγκαν, Μέριλαντ και Νότια Καρολίνα βρέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και επισκέφθηκαν το Θέρμο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, στα πλαίσια της περιήγησης τους σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.    Στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν τους η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, ο Αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος καλωσόρισε τους ομογενείς ως εξής:

 Κυρίες και Κύριοι,  Σας καλωσορίζω στην Αιτωλοακαρνανία, στη δυτική άκρη της Ρουμελιώτικης γης, στον πανέμορφο Νομό μας.  Σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα, στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, την Πόλη σύμβολο της ελεύθερης φρόνησης και του αγώνα για υψηλά ιδανικά μέχρι εσχάτων.  Η περιοχή που σας φιλοξενεί είναι προικισμένη από τον Δημιουργό με ανυπέρβλητες περιβαλλοντικές αξίες: έχει να δείξει τρία μεγάλα ποτάμια, εννέα λίμνες, μία τεράστια λιμνοθάλασσα, ορεινούς όγκους εξαιρετικής ομορφιάς και γόνιμες πεδιάδες.  Η ιστορία της χάνεται στις απαρχές της μυθολογίας με τα κατορθώματα των ημιθέων, τα καμώματα των κενταύρων και τα επιτεύγματα των Κυβερνητών των πόλεων-κρατών της. Παρήγαγε Πολιτικό Πολιτισμό δημιουργώντας το κοινό των Αιτωλών με κέντρο το Ιερό του Θέρμου, αντίστοιχο των Δελφών. Έχει να δείξει πάμπολλα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, απ την Κεκροπία ως την Βελβίνα και απ την  Πλευρώνα και τις Οινιάδες μέχρι το ΄Αλταρ του Διός στο Στράτο. Η Βυζαντινή Παναξιώτισσα και τα κάστρα της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας δεν υπολείπονται άλλων μνημείων της ίδιας περιόδου. Οι ιστορικοί μας τόποι, με κορυφαίο αυτόν της εξόδου του Μεσολογγίου, μας φέρνουν στο σήμερα. Στο σήμερα των δυνατοτήτων, στο σήμερα της ανάπτυξης πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία είναι πολλά και ποικίλα.Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνει ένα καθοριστικό μέγεθος την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ένα μέγεθος το οποίο επικάθεται στις υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες υποδομές, αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους και συνεργάζεται με τα αναπτυγμένα παραγωγικά συστήματα για να πάει την περιοχή μπροστά.Πολύ πιο μπροστά απ ό,τι οι τεχνοκρατικοί δείκτες της ανάπτυξης δείχνουν σήμερα. Κυρίες και κύριοι, πολλοί από εσάς -στον τομέα της καινοτομίας- μπορείτε να βοηθήσετε.  Σχεδιάζουμε μία τέτοια διαβούλευση.  Σας εύχομαι καλή διαμονή, σας εύχομαι να απολαύσετε τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες του τόπου μας και να μην αμελήσετε να περιλάβετε στο πρόγραμμά σας επισκέψεις σε χώρους όπου εκδηλώνονται λαϊκά δρώμενα. Καλώς ήλθατε. Καλά να περάσετε.

   Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ και Καναδά κ. Βασίλης Κότσαλος δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την επίσκεψη ευχαριστώντας ταυτόχρονα για την θερμή φιλοξενία.  Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας χάρισε στους απόδημους ειδικές εκδόσεις για να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του Νομού.   Στην υποδοχή των ομογενών ήταν ακόμη η κ. Έφη Στεργίου- Λαχανά Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιάννης Κόντος.