Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Η ίδρυση Εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία (ακριβέστερα Πολιτικού και Ποινικού Εφετείου στο Αγρίνιο και Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι) σκάλωσε πάλι.  Παρά την πάροδο τριών περίπου ετών από τότε που το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την κυβέρνηση, η υπόσχεση του πρωθυπουργού για την ίδρυση δεν έγινε πραγματικότητα, διαψεύδοντας και πάλι τις σχετικές ελπίδες. Αντιθέτως μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έγγραψε Το Βήμα το όλο θέμα (δηλαδή Εφετεία και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης και αλλού) μετατράπηκε σε καυτή πατάτα και σε ωρολογιακή βόμβα από δύο κινήσεις του κ. Παπαληγούρα: η πρώτη ήταν η σύσταση τον Ιούλιο του 2004 νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Σ. Μοσχολέα και η δεύτερη η απόφασή του να ιδρυθεί μόνιμη έδρα Εφετείου στην Καλαμάτα, που, όπως υποστήριξε, ήταν προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης όμως υπήρξαν και αλλού, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρούσε ότι αυτές μπορούσαν να λυθούν πακέτο με το πόρισμα της υπό τον κ. Μοσχολέα επιτροπής, το οποίο, όπως διαβεβαίωνε επανειλημμένα τη Βουλή, θα ήταν έτοιμο την περασμένη άνοιξη. Πιστεύεται όμως ότι δεν λήφτηκαν σοβαρά ούτε  υπόψη του οι παραδοσιακές πιά αντιδράσεις των Μεσολογγιτών και οι  ιδιαιτερότητες της Κρήτης και τον έντονα φορτισμένο χαρακτήρα που έχει η υπόθεση του Εφετείου Χανίων. Στα Χανιά  η υπόθεση έχει προσλάβει διαστάσεις γοήτρου, ενώ έχουν αναμοχλευθεί και πάθη του παρελθόντος που φθάνουν ως εποχή της... Τουρκοκρατίας! Ολα τα επαναστατικά κινήματα για την απελευθέρωση του νησιού ξεκίνησαν από τα Χανιά, γι' αυτό και οι Τούρκοι μετέφεραν εδώ την πρωτεύουσα το 1866 είπε στο Βήμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δ. Ποντικάκης και συνεχίζει: Την περίοδο της χούντας όμως, επειδή εμείς δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς και τους ανθρώπους του, ο "υφυπουργός" Γεωργαλάς, για να μας τιμωρήσει, μετέφερε την έδρα της περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο. Από τότε ξεκίνησε η αποψίλωση της πόλης μας από όλες τις υπηρεσίες. Έτσι πλέον για όλα τα θέματα, από την Παιδεία ως τα σήματα των ξενοδοχείων, εμείς ταξιδεύουμε αδιαμαρτύρητα στο Ηράκλειο. Το Εφετείο Χανίων, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πριν από την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα, είναι η τελευταία υπηρεσία που μας έμεινε. Αν αποπειραθούν να το διαλύσουν, αυτό θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε καταστάσεις που όμοιές της δεν έχουν υπάρξει ξανά. Παράλληλα, στο Μεσολόγγι ασκούνται έντονες πιέσεις για την ματαίωση της ιδρύσεως, αφού ο μεν Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου έχει κηρύξει πολυήμερη αποχή των μελών του, ενώ η Δημοτική Αρχή της Ιερής πόλης οργανώνει συσκέψεις των φορέων και μεθοδεύει αντιδράσεις.

ΕΔΩ: Για το αίτημα της ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιου.....


ορκωμοσια και αναληψη καθηκοντων στη νομαρχια αιτωλοακαρναναιασ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2006, στο Μεσολόγγι, ορκίστηκε  ο νέος Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, καθώς και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλ/νίας. Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον των μητροπολιτών  Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου. Στην τελετή παρέστησαν βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων καθώς και πλήθους κόσμου. Στο μήνυμά του ο κ. Θύμιος Σώκος χαρακτήρισε  ως μεγαλείο δημοκρατίας την πολυπληθή παρουσία στην τελετή πολιτών και εκπροσώπων φορέων του νομού, γεγονός που όπως είπε - αποδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται ψηλά στην εκτίμησή τους, ως θεσμός υπεράσπισης και εκπροσώπησης των δικαιωμάτων τους. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμά μας, συνέχισε ο κ. Σώκος, διεκδικώντας και υποχρεώνοντας την κάθε κυβέρνηση σε αυτά που δικαιούνται ο νομός. Δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων. Είναι ζήτημα αποφασιστικότητας της βουλής του νομού Αιτωλ/νίας η υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας του, προκειμένου να αναγκάσει την πολιτεία να σκύψει με μεγαλύτερη στοργή απέναντί του. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραμείνουμε αδρανείς μπροστά στις εξελίξεις, που αφορούν ένα νομό ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία που έχει αναφορά στην μείωση του πληθυσμού, την ανεργία και την αγροτική παραγωγή. Θα εργασθούμε σκληρά, προκειμένου να βρεθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού της Αιτωλ/νίας. Αναφερόμενος δε ο νέος Νομάρχης Αιτωλ/νίας στην λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να ασκηθεί με αίσθημα ευθύνης και χρέους έναντι των πολιτών του νομού. Οι παρατάξεις σημείωσε, μπορεί μεν να έχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο κοινή πορεία και στρατηγική τους παραμένει η πρόοδος και ανάπτυξη του τόπου, την οποία οφείλουν να υπηρετήσουν. Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Σώκος απευθύνθηκε επίσης στους υπαλλήλους και στελέχη της Ν.Α. Αιτωλ/νίας, ζητώντας απόλυτη επαγγελματική επάρκεια και αυταπάρνηση στο υπηρεσιακό καθήκον, πέρα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα πλην αυτής που ορίζεται από τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών του νομού. Αμέσως μετά ο απερχόμενος Νομάρχης κ. Δημήτρης Σταμάτης αναφερόμενος στο μήνυμά του στο ρόλο που καλείται ο ίδιος καθώς και η παράταξή του μετά από οκτώ έτη θητείας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας να αναλάβει, τόνισε ότι αυτός θα έχει τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας, στην κατεύθυνση υποστήριξης των διεκδικήσεων του νομού, με την παράλληλη άσκηση εποικοδομητικής και έντιμης κριτικής. Ο κ. Σταμάτης κατέληξε ευχαριστώντας τους επί χρόνια συνεργάτες καθώς και στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την πολύτιμή βοήθεια στην διεκπεραίωση των καθηκόντων του ως Νομάρχης, συμπληρώνοντας ότι από κοινού οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου συνυπάρχουν στην νέα τετραετία με σαφή προορισμό την διαρκή υπόδειξη προς την κεντρική διοίκηση, των δικαιωμάτων εκείνων που θα εξασφαλίσουν μια αξιότερη θέση στην Αιτωλ/νία. 


Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 Ανέλαβε τα καθήκοντα από 1ης Ιανουαρίου του 2007 η νεοκλεγείσα δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο κ. Παύλο Μοσχολιό. Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου που έγινε την 7η Ιανουαρίου εκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γ. Γρίνος.  και αντιπρόεδρος ο κ. Ν. Καζαντζής, ενώ γραμματέας εκλέχτηκε η κ. Λαμπρινή Κολοβού. Μέλη της δημαρχιακής επιτροπής εκλέχτηκαν οι Σπύρος Πατσέας, Μαρία Γαλαζούλα, Θεόδωρος Λαδάς, Παν. Τομαράς, Νίκος Ρούσης και Βασίλης Νικάκης.  

Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι Κωνσταντίνα Κατσαρή, Θεόδωρος Λαδάς, Ευστάθιος Τσούκαλος και Μαρία Γαλαζούλα

βοηθοι νομαρχη

Ο νομάρχης κ. Σώκος ανεκοίνωσε τα ονόματα των βοηθών του (Αντινομαρχών) και τους τομείς ευθύνης ενός εκάστου ως εξής. Προγραμματισμού, Χρ. Πετρόπουλος. Νομαρχιακή επιτροπή διοίκησης, Αντώνης Γαλαζούλας. Πολιτισμού - Νεότητος, Σωτ. Σαξάμης Υγείας Πρόνοιας, Γιώργος Χριστογιάννης. Αγροτικής ανάπτυξης, Ιωάννης Ψαράκης. Βιομηχανίας Περιβάλλοντος, Δημοσθένης Καπώνης.


Πεθανε ο Π. Τομαρας

 Ο νεοεκλεγείς αντιδήμαρχος Αγρινίου Πάνος Τομαράς πέθανε αιφνιδίως την 14-1-2006.