Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ;

Στις καλένδες φαίνεται  ότι παραπέμπεται τόσο η ίδρυση Εφετείου, όσο  και η δημιουργία του 4ου τμήματος της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου.  

Το πρώτο, δηλαδή η ματαίωση της ιδρύσεως Εφετείου στο Αγρίνιο, προκύπτει από το πνεύμα της συναντήσεως της Διοικήσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου με τον Υπουργό της Δικαιοσύνης. 

Το δεύτερο, δηλαδή η ματαίωση της δημιουργίας 4ου τμήματος Πανεπιστημιακής σχολής, προκύπτει μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (15-5-05), αλλά, κυρίως, από την κατηγορηματική άρνηση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας, κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Θ. Σώκο, στις 15-5-05. Ο κ. Ταλιαδούρος απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης της 4ης Σχολής, ενώ δήλωσε, ότι θα  δοθούν τα 178 στρέμματα του παλιού αεροδρομίου Αγρινίου. Για εμπαιγμό της κυβέρνησης κάνουν λόγο, σε σχετική Ερώτησή τους, προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας οι τρεις Αιτωλοακαρνάνες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ  Χρήστος Βερελής, Θάνος Μωραΐτης και Ανδρέας Μακρυπίδης. 

       Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν στην Ερώτησή τους, ότι η Υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί, προσωπικά, στην συνάντησή της 16ης Μαΐου 2005 (στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι Βουλευτές του Νομού καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) ότι θα προχωρήσει η ίδρυση εντός του 2006 του Τμήματος Κλιματολογίας, Οικολογίας και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης. Αυτό, αναφέρονταν, μάλιστα, σε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου που εξεδόθη την ίδια μέρα.  

        Οι τρεις Αιτωλοακαρνάνες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά τη νέα άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει το εν λόγω Τμήμα στα  νέα Τμήματα, που θα λειτουργήσουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, από την επόμενη χρονιά, σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν, πως η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στους Αιτωλοακαρνάνες και  υπονομεύει την προσπάθεια για ένα Αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, η δήθεν ευαισθησία και οι δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή  παρέμειναν έωλες στα προεκλογικά μπαλκόνια. Η πραγματικότητα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ δεν συμπεριλάμβαναν τελικά την Αιτωλοακαρνανία. Το Υπουργείο χρυσώνει το χάπι της απόρριψης, απλά, με την επιβεβαίωση της απόφασης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα 178 στρέμματα του παλιού Αεροδρόμιου Αγρινίου.  


επιτυχια στην εκθεση

 H μεγάλη προσέλευση επισκεπτών καθώς και οι άριστες εντυπώσεις από το περίπτερο του Αγρινίου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Δήμου Αγρινίου στην 5η Διεθνή Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημοσίου Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων POLIS  2005.

Για την άψογη παρουσία και την υποδοχή των επισκεπτών είχαν φροντίσει η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Α. ( Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αγρινίου) κα. Κων/να  Κατσαρή καθώς και τα στελέχη Γιάννα Σερμιτζέλη, Χριστίνα Μπαλάσκα και Βασίλης Μαργιώλης.

Σε όλους τους επισκέπτες προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής καθώς και φάκελος με έντυπο υλικό για να γνωρίσουν το Αγρίνιο, τους ανθρώπους του, το έργο και το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δήμου.

Το περίπτερο του Δήμου επισκέφθηκαν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, εκπρόσωποι κομμάτων, Νομάρχες και Δήμαρχοι από πολλές περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

 

νεο μνημειο πεσοντων

Αρχές του μηνός Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Κρίσης του Δημόσιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για την φιλοτέχνηση Μνημείου Πεσόντων στην πλατεία Δημάδη.

Η επιτροπή αποτελείται από τους: Θύμιο Σώκο, Δήμαρχο Αγρινίου με Αναπληρωτή τον Παύλο Μοσχολιό, Πολιτικό Μηχανικό, Αντιδήμαρχο Δήμου Αγρινίου, την Σπυριδούλα Μποκώρου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Δ/ντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με αναπληρώτρια την κα Τσιλιγιάννη Θεοδώρα, Πολιτικό Μηχανικό, Υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, την  Ελένη Βαγιανού, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Υπάλληλο της Δ.Ε.Π.Α. Αγρινίου με αναπληρωτή τον Δημήτριο Παππά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Υπάλληλο της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου, τον  Αργύρης Κων/νος,  Γλύπτη, με αναπληρώτρια την Βάλβη Ελισάβετ, Γλύπτρια, και τον Παρλαβάντζα Παναγιώτη, Ζωγράφο και  Γλύπτη, με αναπληρωτή τον Τζανουλίνο Πραξιτέλη, Γλύπτη.

Οι δύο τελευταίοι ορίσθηκαν όπως ορίζει ο νόμος από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, που εποπτεύεται από το Υπ. Πολιτισμού.

Στον διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή με είκοσι σημαντικές προτάσεις διάφορα  σχεδιαστικά γραφεία απ όλη τη χώρα και αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής η οποία στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.