Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 
Προβολή των κτηνοτροφικών προϊόντων της Αιτωλ/νίας στο φεστιβάλ του Ευρωπαϊκού δικτύου
Με βραβεύσεις ποιότητας (χρυσή και χάλκινη) τυριών, που παράγονται στο νομό και τη συγκέντρωση εγκωμιαστικών σχολίων επισήμων και επισκεπτών, σημαδεύτηκε η πρώτη οργανωμένη συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 5 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2007 και οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Τυροκόμων, που στόχο είχε την ανάδειξη και προβολή των αγνών και υψηλής ποιότητας τυροκομικών προϊόντων του νομού, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι προοπτικές της μελισσοκομίας στην Αιτ/νία

Το παρόν και το μέλλον της Μελισσοκομίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007) στο Διοικητήριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Θύμιου Σώκου και στην οποία συμμετείχαν οι  πρόεδροι και τα μέλη όλων των μελισσοκομικών συνεταιρισμών και συλλόγων του νομού. Κατά τη συνάντηση των δυο πλευρών επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνεργασίας για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, που απασχολούν του παραγωγούς μελιού, όπως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές των μελισσιών από ασθένειες ή πυρκαγιά, η μη αναγραφή -στο εισαγόμενο μέλι- της χώρας προέλευσης καθώς και η συνεννόηση με τα δασαρχεία του νομού για τις υποδομές τοποθέτησης των μελισσιών στις δασικές εκτάσεις. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη δυναμικής επιχειρηματικής παρέμβασης στην αγορά, μιας και το μέλι που παράγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τέλος αποφασίστηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά οργανωμένη παρουσία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 14 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2007. για το θέμα αυτό θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις οργανωτικού χαρακτήρα.

Εκστρατεία για καθαρές ακτές  στο Νομό

Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν (το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007) στις παραλίες του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών που οργανώθηκε σε συνεργασία με τους παράκτιους δήμους. Για την Αιτωλοακαρνανία τα απορρίμματα αποτελούν ένα μεγάλο βάρος και πρέπει όλοι μαζί Αυτοδιοίκηση-φορείς και κοινωνία να το σηκώσουμε. Οι υπέροχες παραλίες του νομού, οι θάλασσες από τη Ναύπακτο έως το Μενίδι χρειάζονται διαρκή φροντίδα. Σήμερα προσπαθούμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα καθώς και το μήνυμα για περισσότερο εθελοντισμό, για ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον. Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανία Θύμιος Σώκος από την παραλία του Μύτικα, όπου βρέθηκε για τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Αλυζίας κ. Δημήτρη Τριποτσέρη καθώς και τους δημάρχους των παράκτιων δήμων, τους δημοτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.    


 4ο Φεστιβάλ Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου - Μνήμη Χατζηδάκη

O Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Κοσμάς ο Αιτωλός και τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ, διοργανώνουν το 4ο Φεστιβάλ Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου με θέμα: Μουσική Συναυλία - Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκη. Το Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007 και Ώρα 7:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ (Καρπενησίου 9 Περιστέρι, τηλ: 57.11.513, πλησίον Γηπέδου Ατρομήτου).

 Β. Νικολαϊδης ο νέος διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου 

 

Μετά την λήξη της θητείας του Θοδωρή Γκόνη, που άφησε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σημαντικό έργο, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής επελέγη ο Βασίλης Νικολαϊδης, ο οποίος και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του. Ο κ. Νικολαϊδης είναι γνωστός για πολλές επιτυχίες του όπως η σκηνοθεσία του στο κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος του έργου του  Νικολάι Γκόγκολ Ο επιθεωρητής.


Εγκρίθηκε νέα κυκλοφοριακή μελέτη για το Αγρίνιο
   

  Την Ανασύνταξη Αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης ενέκρινε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ολοκληρωμένη και λεπτομερής παρουσίαση του συνόλου των σταδίων της μελέτης (Ανάλυση Οριστική πρόταση) από τον υπεύθυνο του μελετητικού γραφείου κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο. Η μελέτη έχει ως αντικείμενο μια σειρά ρυθμίσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της περιοχής του Δήμου.


ΓΚΡΑΦΙΤΙ

 Στους τοίχους σχολικών κτιρίων, καταστημάτων και σπιτιών έχουν από καιρό κάνει την εμφάνιση στο Αγρίνιο περίεργα γραφήματα-ζωγραφιές, με πολύχρωμα και ακατανόητα σχήματα. Οι περισσότεροι τα αγνοούν, άλλοι τα βλέπουν ως μορφές ρύπανσης ή ως φθορά της ιδιοκτησίας τους. Είναι τα λεγόμενα γκράφιτι. Στα Ελληνικά η λέξη Γκράφιτι μπορεί να αποδοθεί με τις λέξεις τοιχογράφημα ή  ακιδογράφημα. Η ξένη λέξη graffiti είναι στον πληθυντικό, ενώ στον ενικό γίνεται graffito.

 ΘΕΜΑΤΑ

  Ένα από τα σπάνια είδη αγελάδων είναι οι αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής, ο συνολικός πληθυσμός  των οποίων στην Ελάδα ανέρχεται σε 1387 ζώα και οι περιοχές όπου εκτρέφονται είναι Κεφαλλονιά, η νήσος Πεταλάς και η Αιτωλοακαρνανία. Τα ζώα αυτά εκτρέφονται συνήθως στους φτωχούς σε βλάστηση ορεινούς βοσκότοπους της χώρας μας.   Οι αγελάδες καθόλη την διάρκεια του έτους διατηρούνται στους βοσκότοπους και μόνον σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα προφυλάσσονται σε στάβλους πρόχειρης συνήθως κατασκευής.