Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 
Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση της Έφης Φατούρου
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα οστά που βρέθηκαν χθές 22/11/07 σε δύσβατη περιοχή του Αγρινίου είναι της άτυχης Έφης Φατούρου που είχε εξαφανισθεί τον περασμένο Αύγουστο και αναζητούνταν. Θα ακολουθήσει για επιβεβαίωση έλεγχος DNA. Με τον τραγικό αυτό τρόπο γράφηκε ο επίλογος στην υπόθεση εξαφάνισης της 25χρονης κοπέλας από την Πρέβεζα. Ο φίλος της ο οποίος ήδη συνελήφθη από την αστυνομία είχε δηλώσει ότι τα ίχνη της χάθηκαν όταν έφυγε με ένα μοτοποδήλατο για ψώνια. Οι αστυνομικοί ποτέ δεν πίστεψαν αυτή την εκδοχή και πριν από δύο ημέρες σε μία ακόμη ανάκριση έσπασε την σιωπή του και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.
Ο 30χρονος που έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο και ήταν χρήστης ναρκωτικών κατέθεσε ότι στις 26 Αυγούστου βρισκόταν σε ερημική τοποθεσία με την κοπέλα, τον αδελφό του κι έναν φίλο του αδελφού του όπου έκαναν χρήση ναρκωτικών.
Η κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της προσπάθησαν να την συνεφέρουν και όταν δεν τα κατάφεραν την μετέφεραν με αυτοκίνητο κοντά στον οικισμό Λιαγκαίϊκα. Όμως κατά τις έρευνες της αστυνομίας η σωρός της κοπέλας δεν βρέθηκε εκεί που είχε υποδείξει ο νεαρός. Την εμπλοκή τους στο θάνατο της κοπέλας αρνήθηκαν ο αδελφός του και ο φίλος του.

Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος το νέο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου την 19 Νοεμβρίου 2007 δόθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  η επίσημη πρώτη του έργου Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος των Νίνο ντ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο. Την παράσταση τίμησε με την παρουσία της η κα Ξένια Καλογεροπούλου (φωτογραφία). Η κα Καλογεροπούλου εξέφρασε τη χαρά της που παρακολούθησε την παράσταση. Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης ο Δήμαρχος Αγρινίου, Δήμαρχοι όμορων Δήμων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο γνωστός σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και πολλοί φίλοι του θεάτρου.


 

Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφασίζει για τον Αχελώο

 

Συζητήθηκε την Παρασκευή 2-11-2007 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  η αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, των Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιαδών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικών οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθούν  η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου που έγινε με νόμο (Ν. 3481/2006) και  η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία Μηχανική την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου. Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εισηγήθηκε τη μεταστροφή της νομολογίας του δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ότι ο νόμος δεν μπορεί ευθέως να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εισηγήτρια το ζήτησε αυτό, καθώς με το Ν. 3481/2006 έχουν κυρωθεί και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου και η νομιμότητά τους δεν μπορεί να ερευνηθεί από το δικαστήριο. Σε περίπτωση που συνάδελφοί της δεν δεχθούν τη μεταστροφή της νομολογίας του δικαστηρίου, τότε η κ. Σακελλαροπούλου, πρότεινε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Το ερώτημα θα αφορά αν είναι συμβατή η μέχρι τώρα νομολογία με την αποτελεσματική δικαστική προστασία που προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο για το περιβάλλον. Η απόφαση αναμένεται.

 
Ο Δήμος Αγρινίου τιμά τη μάχη της Γκραμπάλας

Παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου η εκδήλωση μνήμης των 18 Αιτωλοακαρνάνων που έπεσαν ηρωικά στη μεγάλη μάχη της Γκραμπάλας στη θέση Βίγλα Καλπακίου στις 16-18 Νοεμβρίου 1940. Στον τόπο της θυσίας ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πογωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων. Μεγάλη ήταν η παρουσία των αρχών και των προσκυνητών.  Ο Δήμαρχος Καλπακίου κ. Κων/νος Καψάλης εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, η Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κα Καρατσώρα, ο Δ/ντης της 8ης Μεραρχίας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος του Συνδέσμου πολιτικών Συνταξιούχων Ν.Αιτωλ/νιας, η Αδελφότητα Αιτωλ/νων  Ν.Ιωαννίνων, εκπρόσωπος Αποστράτων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και πολλοί Αιτωλ/νες παρέστησαν στην εκδήλωση.  Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παύλος Μοσχολιός μετά το πέρας της εκδήλωσης έκανε την εξής δήλωση: Ο Δήμος Αγρινίου και φέτος για ενδέκατη συνεχή χρονιά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εδώ στον τόπο της θυσίας, εκπληρώνει ένα χρέος προς αυτούς που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ζωή τους για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.


Πολιτική ομιλία των οικολόγων  στο Αγρίνιο

 Ο Αμβρακικός κινδυνεύει από τα απόβλητα
Μεγάλο οικολογικό έγκλημα στον Αμβρακικό κόλπο

Ό Αμβρακικός κόλπος, στη βόρεια πλευρά της Αιτωλ/νίας, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, προστατευόμενος όπως είναι γνωστό  από τη συνθήκη Ραμσάρ, κινδυνεύει από συστηματική μόλυνση. Αιτία το γεγονός ότι τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα ρίχνονται ανεπεξέργαστα στους ποταμούς Άραχθο και Λούρο, οι οποίοι εκβάλουν στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τις πηγές των ποταμών έως τις εκβολές τους, ιχθυοκαλλιέργειες, σφαγεία, χοιροστάσια και μονάδες χυμοποίησης διοχετεύουν τα λύματά τους ανεπεξέργαστα σε κανάλια, τα οποία καταλήγουν στους ποταμούς

 Θεατρική επιμόρφωση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Βασίλης Νικολαΐδης, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό, να επικοινωνήσουν με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, στα τηλέφωνα, 26410- 46452 & 26410-21158. Σκοπός όπως είπε είναι να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι με πολλαπλές εκδηλώσεις , σεμινάρια, προβολές, κ.λ.π. Σκηνοθέτες, χορογράφοι, σκηνογράφοι θα μετακληθούν ειδικά για τα σεμινάρια αυτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ουσιαστικής καλλιτεχνικής επιμόρφωσης στον τόπο μας. Επίσης κάλεσε όσες νέες κοπέλες ενδιαφέρονται για το θεατρικό κοστούμι να επικοινωνήσουν με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στα ίδια τηλέφωνα, προκειμένου να εκπαιδευτούν από ειδικές μοδίστρες.

 

Οι νέοι του Αγρινίου στο Πολυτεχνείο
 

Τα μέλη του Συλλόγου Αγρινιωτών Φοιτητών & Νέων Αθήνας, ως ένα κομμάτι της νεολαίας που επιλέγει να προβληματίζεται και να μάχεται για το συμφέρον του τόπου μας και της κοινωνίας γενικότερα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 73. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Συλλόγου μας την Πέμπτη το πρωί, 15/11/07, κατέθεσαν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.


Μείωση Δημοτικών Τελών

ΓΚΡΑΦΙΤΙ

 Στους τοίχους σχολικών κτιρίων, καταστημάτων και σπιτιών έχουν από καιρό κάνει την εμφάνιση στο Αγρίνιο περίεργα γραφήματα-ζωγραφιές, με πολύχρωμα και ακατανόητα σχήματα. Οι περισσότεροι τα αγνοούν, άλλοι τα βλέπουν ως μορφές ρύπανσης ή ως φθορά της ιδιοκτησίας τους. Είναι τα λεγόμενα γκράφιτι. Στα Ελληνικά η λέξη Γκράφιτι μπορεί να αποδοθεί με τις λέξεις τοιχογράφημα ή  ακιδογράφημα. Η ξένη λέξη graffiti είναι στον πληθυντικό, ενώ στον ενικό γίνεται graffito.

 ΘΕΜΑΤΑ

  Με το νέο οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε το 2002 και εφαρμόστηκε το 2006 διευρύνθηκε ο αριθμός των Εφορειών Αρχαιοτήτων. Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ήδη λειτουργεί από το έτος 2002 με αρμοδιότητα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και έδρα το Μεσολόγγι. Η 22η  Εφορεία Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων λειτουργεί ουσιαστικά από τις 17-7-2006 με έδρα την Ναύπακτο και αρμοδιότητα επίσης στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας  και Λευκάδος.