Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

Έντονη αντίδραση του Δήμου Μεσολογγίου στην  ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο.

Φέρεται ως πιθανή και επικείμενη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο. Τούτο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια  και αντιδράσεις των παραγόντων του Μεσολογγίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου συνεδρίασε, εκτάκτως και αποφάσισε  ομόφωνα την πλήρη του αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε δήλωσή του απευθύνει έκκληση στα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να σταθούν στο ύψος της περίστασης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δυναμικών κινητοποιήσεων, καλώντας όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να λάβουν θέση, στο ζήτημα. Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: Όταν πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, η αρχική μου έκπληξη μετατράπηκε σε οργή και αγανάκτηση. Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι ο πολιτικός θεματοφύλακας του κορυφαίου θεσμού της χώρας, έμπρακτα μετατρέπεται σε έναν πολιτικάντη που έρχεται να υπηρετήσει μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα. Εύλογα αναρωτιέμαι όταν η ίδια η Πολιτεία δεν σέβεται τους Θεσμούς και μάλιστα τον κορυφαίο διοικητικό θεσμό του Κράτους, την Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τότε γιατί ο απλός πολίτης να σέβεται τους Θεσμούς της Πολιτείας; Ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ζητώ τον σεβασμό στον Θεσμό της Πρωτεύουσας. Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα σταθούν στο ύψος της περίστασης, υπηρετώντας και τιμώντας στο ακέραιο την αποστολή στην οποία έχουν ταχθεί.
Έχοντας και την σύμφωνη γνώμη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Φορέων της πόλης τις επόμενες ημέρες ανάλογα με την έκβαση του θέματος θα ανακοινώσουμε την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, ενώ ταυτόχρονα ζητώ από όλους τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να λάβουν θέση στο ζήτημα. Την προσεχή Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος θα επιδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί στη Βουλή με τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης για το ζήτημα έχει ενημερωθεί η Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία της χώρας, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους. Περισσότερα για το θέμα του Εφετείου .....


Σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά του σχεδίου ανάπτυξης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2007, που αφορά το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Εισηγούμενος το θέμα προς τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο κ. Σώκος, ισχυρίστηκε  ότι η Αιτωλοακαρνανία όχι μόνο δεν παρουσιάζεται να ανήκει στους τόπους με αναπτυξιακές προτεραιότητες αλλά μέσω του πλαισίου υποβαθμίζονται σημαντικότατες περιοχές του νομού, όπως το τρίγωνο Αγρίνιο-Μεσολόγγι- Πλατυγιάλι και υποδομές όπως το μεγαλύτερο ιδιωτικό λιμάνι της χώρας αυτό του Πλατυγιαλίου, που στο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται στα λιμάνια Εθνικής Σημασίας ενώ για το αεροδρόμιο του Ακτίου, δεν αναφέρεται καν ο ρόλος και η σημασία του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στους οδικούς άξονες που περιγράφονται ο κ. Σώκος επεσήμανε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στην κατασκευή της Παραϊόνιας οδού και ιδιαίτερα στο τμήμα Άκτιο Πάλαιρος - Μύτικας Αστακός - Μεσολόγγι που θα συνέδεε την Εγνατία με το Πλατυγιάλι μέσω της ζεύξης Ακτίου, όπως καμία αναφορά δεν γίνεται στην οδική σύνδεση του Αγρινίου με το Πλατυγιάλι.  Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Νομάρχης και σε άλλα θέματα, όπως η μη σύνδεση της περιοχής με τον αγωγό φυσικού αερίου, στην απουσία έργων προστασίας περιβάλλοντος, στην μη προστασία των οικοσυστημάτων των λιμνών και του Δέλτα του Αχελώου, στην εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, καθώς και στην ανυπαρξία στόχων για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού. Την εισήγηση του Νομάρχη αποδέχθηκαν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμφωνώντας και στην πρόταση του κ. Σώκου για τη σύσταση διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας, όπου μετά από διαβούλευση με τους φορείς του νομού (Επιμελητήρια, ΤΕΔΚ, Δήμους, Επιστημονικούς Συλλόγους κλπ) θα διατυπωθεί ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

   

Δημόσια συζήτηση για τα άτομα με αναπηρίες

 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2007 στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, το Εργαστήρι ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ νομού Αιτωλοακαρνανίας για άτομα με αναπηρία νοητική υστέρηση, πραγματοποίησε Στρογγυλό Τραπέζι με ομιλητές τον κ. Παναγιώτη Κοντό, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Σαράντο Καργάκο, Καθηγητή-Συγγραφέα, τον κ. Νεοκλή Σαρρή, Πανεπιστημιακό Καθηγητή Κοινωνιολογίας και την κα Αθανασία Πιπεργιά, Στέλεχος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρίες που είναι η 3η Δεκεμβρίου και η οποία και φέτος εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας. Το θέμα ήταν: Το μέλλον και η δια βίου εκπαίδευση του ανθρώπου με πνευματική αναπηρία στο σύγχρονο κόσμο. Κοινωνικό κράτος και ευθύνη της κοινωνίας.

 
 

Ο Δημ. Αβραμόπουλος για το κοινωνικό κράτος στο Αγρίνιο

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Αγρίνιο, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε την Κυριακή 10/12/07 με θέμα Το Κοινωνικό Κράτος του 21ου αιώνα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του Υπουργείου. Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο και το δημόσιο σύστημα υγείας πλέον είναι ανοικτό. Δεν ανήκει πια στους ειδικούς και τους προνομιούχους του χώρου, αλλά σε όλους μας. Μόνο ένα ανοικτό σύστημα υγείας όχι μόνο σε δεύτερο, αλλά και σε πρώτο βαθμό, εξασφαλίζει το πέρασμα στο κοινωνικό κράτος. Έκανε εκτενή αναφορά στην ίδρυση του Οργανισμού Εθελοντών Κοινωνία μία τομή στην εξέλιξη του κοινωνικού κράτους στην χώρα και μία πρωτοβουλία, που θα επιτρέψει να ενσωματώσουμε στο δίκτυο των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει η ελληνική πολιτεία, τη δράση και τις υπηρεσίες 800 Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων και περίπου 300.000 εθελοντών, είπε χαρακτηριστικά.


 Ο Θύμιος Σώκος στην επιτροπή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Όπως ανακοινώθηκε την 28/11/07, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος,  ορίσθηκε μέλος της 7μελούς ομάδας εργασίας για την Αυτοδιοίκηση στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του κόμματος, του οποίου αποτελεί μέλος.

Ο ορισμός του έγινε με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και κρίνεται ότι  εκφράζει την αναγνώριση της γνώσης  από αυτόν των θεμάτων και προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένα κτίριο

 Έπειτα από την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, που αφενός μεν ταλαιπωρεί τους πολίτες και αφετέρου καθιστά δυσχερή την λειτουργία   των υπηρεσιών αυτών.  Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή θα συνάψει δάνειο ύψους 3.000.000 , προκειμένου με αυτό και με ίδιους πόρους να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες διαμόρφωσης του κτιρίου Καπναποθηκών Παπαστράτου, όπου προβλέπεται να μεταστεγασθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, που στεγάζονται σήμερα σε μισθωμένα και μη λειτουργικά κτίρια με σημαντικό κόστος για το Δήμο Αγρινίου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ετησίως.

Οι νέοι του Αγρινίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών & Νέων Αθήνας, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007, στις 7 το απόγευμα με θέμα: Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον 21ο αιώνα στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ  στην Αθήνα.  
 Στην εκδήλωση εισηγήσεις θα κάνουν:
ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παν. Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος 
η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Ήρα Βαλσαμάκη Ράλλη 
ο επίκουρος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Παν. Αθηνών Αλέξης Μητρόπουλος 
ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξης Ζαβός


 Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

      Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου-Λυκείου Παλαίρου παρουσίασε στον προαύλιο χώρο του σχολείου την παράσταση Αρχοντοχωριάτης. Μια κοινωνική σάτιρα με πολλαπλά διαχρονικά μηνύματα που ερμηνεύτηκε από τους μικρούς πρωταγωνιστές του σχολείου με εξαιρετικό τρόπο. Η θεατρική ομάδα με την εγκάρδια συμπαράσταση της Διευθύντριας του σχολείου κυρίας Χόρτη Ακριβής και με τη μοναδική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Γαλλικής γλώσσας κυρίας Ρηγάλου Αγάθης μετά από μία κοπιώδη προσπάθεια που περιελάμβανε και συμμετοχή  στους Περιφερειακούς καλλιτεχνικούς Αγώνες θεάτρου προσέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους  μοναδική συγκίνηση.    Από νωρίς το απόγευμα ο χώρος του σχολείου κατακλύστηκε από μαθητές, γονείς, καθηγητές και πλήθος κόσμου που ενθάρρυνε με κάθε τρόπο την προσπάθεια των παιδιών. Η εύλογη αγωνία και η αρχική αμηχανία των μαθητών ξεπεράστηκε  γρήγορα δίνοντας στην εκδήλωση πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας έδειξαν ότι πίστευαν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους που πήγαζαν από τη μεγάλη τους επιθυμία να ολοκληρώσουν επιτυχώς την προσπάθεια.      Τα κουστούμια της παράστασης κατά ένα μέρος καλύφθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Δήμαρχο της πόλης του Αγρινίου κ. Μοσχολιό που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του σχολείου. Τα σκηνικά της παράστασης στηρίχθηκαν στην εθελοντική προσωπική εργασία των καθηγητών κυρίων Γαβριηλίδη Πασχάλη, ζωγράφου και Καταγή Ιωάννη, φυσικού. Η εκδήλωση τερματίστηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και επισφραγίστηκε από την ικανοποίηση όλων όπως φάνηκε από  το θερμό χειροκρότημα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  Η Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με υπόμνημά της προς τον Υπουργό του Πολιτισμού  Μ. Λιάπη προβαίνει στη διατύπωση μιας ρηξικέλευθης πρότασης μετατροπής του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε σύγχρονο Πολυχρηστικό και Διαχρονικό Μουσειακό Χώρο. Όπως εκθέτει στο υπόμνημά της αυτό, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, έχει χαρακτηριστεί ως "υπαίθριο Μουσείο". Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδει ουσιαστικά δύο πραγματικότητες.  Περισσότερα.....

 προσωπα

  Ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο από ντόπιους γονείς. Εκεί τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και αργότερα συνέχισε στο Παρίσι στην αντίστοιχη σχολή με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1964 εγκαθίσταται μόνιμα την Αθήνα. Δουλεύει ακατάπαυστα τη γλυπτική του την οποία εκθέτει κατά καιρούς, φιλοτεχνεί μνημεία, ασχολείται με τα συνδικαλιστικά του κλάδου και ιδρύει μαζί με άλλους γλύπτες τον Σύλλογο Γλυπτών καθώς και Αίθουσα Τέχνης σε εταιρική βάση.