Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

Ησύμβαση για την κατασκευή της Ιονίας Οδού υπογράφτηκε την Τρίτη 19/12/2006 στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανάδοχος του έργου, που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, είναι η κοινοπραξία Hellenic Autopistas. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 159 χλμ. νέων τμημάτων της Ιονίας Οδού, τη βελτίωση 163 χλμ. της ΠΑΘΕ και τη συντήρηση και λειτουργία ακόμα 59 χλμ. που κατασκευάζονται σήμερα ως δημόσια έργα, με αντάλλαγμα το δικαίωμα είσπραξης διοδίων. Όπως δημοσιεύτηκε στον Αθηναϊκό τύπο (Καθημερινή) τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε έξι χρόνια, ενώ ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη τους για 30 χρόνια. Ο όμιλος Hellenic Autopistas που αποτελείται από τις εταιρείες Cintra S.A., ΓΕΚ Α.Ε., Dragados Oncessiones De Infrastucturas S. A., ACS Servicios Y Concessiones S.L., Dragados S.A., Ferrovia Agroman S.A. και TEΡNA A.E. αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου στις 8 Μαΐου. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 1,392 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 330 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τμημάτων της Ιονίας Οδού και τη βελτίωση τμημάτων της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Autopistas θα κατασκευάσει στην Ιονία Οδό τα τμήματα Αντιρρίου - Αγρινίου - Αρτας - Εγνατίας Οδού και θα ολοκληρώσει τα ημιτελή τμήματα της παράκαμψης Αγρινίου (σύνολο 159 χλμ.). Επίσης, θα βελτιώσει υφιστάμενα τμήματα της ΠΑΘΕ (163,8 χλμ.) και θα ανακατασκευάσει τα τμήματα Υλίκης και Ριτσώνας - Θήβας. Με την ίδια σύμβαση παραχωρούνται στον ιδιώτη 58,8 χλμ. δρόμων της Ιόνιας και της ΠΑΘΕ που κατασκευάζονται σήμερα αποκλειστικά από το κράτος. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 ετών από την υπογραφή της σύμβασης (με πρώτη προτεραιότητα τα τμήματα της ΠΑΘΕ), ενώ ο παραχωρησιούχος για τριάντα χρόνια θα υποχρεούται να λειτουργεί και να συντηρεί τους δρόμους, έναντι της είσπραξης διοδίων.


ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Στην προστασία της περιοχής του Κόλπου στοχεύει η πρόταση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για ανακήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πάρκο θα καλύπτει έκταση 1.300 τ. χλμ. και θα περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ελλάδας, στον οποίο βρίσκουν σήμερα καταφύγιο εκατοντάδες είδη πτηνών και ψαριών. Δυστυχώς, η σχετική υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί κατά το παρελθόν. Η περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου είναι από τις πιο πλούσιες σε είδη πτηνών περιοχές στην Ελλάδα και ανήκει στους υγροτόπους της Σύμβασης Ramsar. Στον Αμβρακικό έχουν καταγραφεί 294 είδη πτηνών, εκ των οποίων τα 101 είναι σπάνια ή απειλούμενα και 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται. Η κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψε προ ημερών το ΥΠΕΧΩΔΕ ορίζει πως όταν θεσμοθετηθεί το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου θα καταλαμβάνει έκταση 1.300 τ. χλμ. και θα χωρίζεται σε τρεις περιοχές. Τους πιο αυστηρούς περιορισμούς θα έχει το βόρειο τμήμα των ακτών του Αμβρακικού, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως από τις απαγορεύσεις θα εξαιρεθούν όλες oι δραστηριότητες που έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα στο παρελθόν, ανεξάρτητα με την επίδραση που έχουν. Για την ελλιπή προστασία των περιοχών Ramsar και Natura 2000 εκκρεμεί προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο.


με τη συμμετοχη δυο ευρωβουλευτων γιορταστηκε η ημερα  αναπηρων στο αγρινιο

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και με την οργανωτική πρωτοβουλία του ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και της Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. του νομού της Αιτωλ/νίας γιορτάστηκε στο Αγρίνιο η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση έγινε στο Παπαστράτειο μέγαρο της ΓΕΑ με συμμετοχή πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής  επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας  Δρ Ελευθερίας Μπερινδάκη - Άλντους (φωτογραφία δεξιά) και η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη (αριστερά στη φωτογραφία), που υπήρξαν οι ομιλήτριες της βραδιάς (οι ίδιες είναι άτομα με αναπηρία), ενώ την διεύθυνση της παρουσίασης και της συζήτησης συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Τέρενς Κουϊκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μπερινδάκη είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μητέρα τριών τέκνων και έχει πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο. Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων στην Αρχαία Ελληνική και στην Λατινική γλώσσα και λογοτεχνία (στα πρωτότυπα κείμενα). Επίσης έχει διδάξει και σειρά μαθημάτων σε μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα. Τα μαθήματα που έχει διδάξει κυμαίνονται από μαθήματα για αρχάριους φοιτητές μέχρι προχωρημένα μαθήματα για ειδικά σεμινάρια.   Η κ. Τζαμπάζη είναι μέλος Ομάδας Eυρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Αναπληρωματικό Μέλος Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βουλγαρίας, Αναπληρωματικό Μέλος στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ ( Αφρικής Καραϊβικής Ειρηνικού - Ευρωπαϊκής Ένωσης ) Αντιπρόεδρος του Disability Intergroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


 ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ     

Σ

ε καθεστώς ομηρίας αλλά και απλήρωτες, παραμένουν 400 οικογένειες αγροτών στο Δήμο Χάλκειας, εξαιτίας της γραφειοκρατικής αλλά κυρίως πολιτικής ολιγωρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. To θέμα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης.  Ο κ. Μωραΐτης αναφέρει στην Ερώτησή του ότι το 2000, το Υπουργείο με δική του επίβλεψη και χρηματοδότηση υλοποίησε πρόγραμμα αναδασμού στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ Περιθώρι και Γαλατάς του Δήμου Χάλκειας. Από το 2001, οι κάτοικοι της περιοχής, ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα κτήματα τους, έτσι όπως πρόεκυψαν από τον αναδασμό.  Το γεγονός ότι είχε καθυστερήσει η αεροφωτογράφιση της περιοχής (και άρα η ενημέρωση των ορθοφωτοχαρτών της περιοχής βάσει των οποίων προκύπτει η διασταύρωση των δηλώσεων των αγροτών), προκάλεσε κάποιες δυσκολίες στην καταβολή των ενισχύσεων. Ο λόγος ήταν ότι δεν συνέπιπταν οι δηλώσεις των αγροτών με τους παλιούς ορθοφωτοχάρτες (οι οποίοι αποτύπωναν την περιοχή προ του αναδασμού). Όμως, το Υπουργείο παρέκαμπτε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και όλοι οι δικαιούχοι αγρότες ελάμβαναν απρόσκοπτα τις ενισχύσεις. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δυστυχώς, δεν έγινε καμιά ενέργεια από πλευράς Υπουργείου για την αεροφωτογράφιση της περιοχής και άρα την οριστική επίλυση του προβλήματος.  Ειδικά φέτος, οι αγρότες της περιοχής προσκρούουν σε μια πρωτοφανή γραφειοκρατική ολιγωρία αλλά και στην πολιτική απροθυμία και αδιαφορία  του Υπουργείου για την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στα ατομικά δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταβληθεί ακόμα τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται οι αγρότες. Το πρόβλημα αφορά πάνω από 400 οικογένειες που καλλιεργούν στην περιοχή σχεδόν 17.000 στρέμματα γης. 

     Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Μπασιάκο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

                                    Για ποιούς λόγους το Υπουργείο εδώ και δυόμιση χρόνια  δεν έχει προχωρήσει στην αεροφωτογράφιση της περιοχής και την έκδοση των νέων ορθοφωτοχαρτών;

                                    Σε ποιες ενέργειες (και πότε) θα προβεί το Υπουργείο για την οριστική επίλυση του προβλήματος;

                                    Θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση και πότε από πλευράς Υπουργείου για την καταβολή των χρημάτων (των ατομικών δικαιωμάτων) που αντιστοιχούν σε όλους του δικαιούχους αγρότες;


ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

Σοβαρότατες  ζημιές υπέστη η σοδειά πολλών ελαιοπαραγωγών αλλά και παραγωγών οπωροκηπευτικών στην περιοχή του διευρυμένου Δήμου Οινιάδων αλλά και σε περιοχές του Δήμου Αστακού, λόγω του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, πριν από δυο εβδομάδες περίπου.   Με Ερώτηση του ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θάνος Μωραΐτης έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών.  Το τσουχτερό κρύο σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας φάνηκαν ικανά να καταστρέψουν τους κόπους μιας χρονιάς αρκετών παραγωγών, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Ο κ. Μωραΐτης στην Ερώτησή του τονίζει ότι τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ με γεωπόνους θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής και να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι παραγωγοί.Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην τοποθεσία Μακρύλακας του Δημοτικού Διαμερίσματος Πενταλόφου, στο Λεσίνι καθώς και στην περιοχή Πηγάδια που ανήκει στον όμορο Δήμο Αστακού.  Ο Βουλευτής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό  να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής ο ΕΛΓΑ;  Θα αποζημιωθούν και πότε οι παραγωγοί;

φιλοτελιστεσ αγρινιου

Την Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006, η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου (Φ.Ε.Α.) διεξήγαγε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Μέλη για το νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν οι: ΓΡΑΒΑΝΗ ΝΙΚΗ, ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΔΗΜΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΘΕΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: ΣΚΑΒΑΡΑΣ ΙΩΑΝ., ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ. Μετά από συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η κατανομή των αξιωμάτων ως εξήςι:

Πρόεδρος: ΔΗΜΑΔΗΣ ΧΑΡ.

Αντιπρόεδρος: ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣ.

Γραμματέας: ΘΕΤΑΚΗΣ ΧΡ.

Ταμίας: ΓΡΑΒΑΝΗ ΝΙΚΗ

Μέλος: ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ