Σάββατο, 27. Ιουλίου 2013 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 
Δριμύ κατηγορώ του Νομάρχη  για την κατανομή των κοινοτικών πόρων
Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 2008 του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για πολιτικά σκανδαλώδεις και παρασκηνιακές διαδικασίες κατανομής κοινοτικών πόρων και κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, τις οποίες χαρακτήρισε προσβλητικές για τα περιφερειακά όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού και τους αιρετούς. Ο κ. Σώκος χρησιμοποιώντας αδιάσειστα, όπως ισχυρίστηκε,  στοιχεία εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του αρμόδιου Υπουργείου που σύμφωνα με το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, καταπατώντας κάθε έννοια δεοντολογίας χρηματοδοτεί τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα σε νομούς από τους οποίους κατάγονται υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πέρα από τα κονδύλια που θα δοθούν σε αυτούς κατά την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο. Ο Νομάρχης παρέθεσε πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία και με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Α.Ε.Π.) η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πιο φτωχός νομός της χώρας, όπως άλλωστε και συνολικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές συμπεριφορές αντί να οδηγούν σε σύγκληση και άμβλυνση των ανισοτήτων οδηγούν σε απόκλιση και η Αιτωλοακαρνανία γίνεται ακόμη πιο φτωχή. Σε δήλωσή του μετά την αποχώρησή του, που οδήγησε στην αναβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Νομάρχης μεταξύ άλλων τόνισε: Είμαι το μακροβιότερο μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχω με σεβασμό 14 χρόνια. Τέτοιες προσβλητικές πολιτικά συμπεριφορές που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη του νομού, όπως αυτό της κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων, δεν μπορούμε να τις δεχθούμε.     

Η δημοτική αρχή Αγρινίου καλεί τους νέους

Ο Δήμος Αγρινίου αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες  και την θέληση της νέας γενιάς στην συμμετοχή στις υποθέσεις του τόπου μας αποφάσισε τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγρινίου, έπειτα από  εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου. Με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί μητρώο νέων ώστε να μπορούν να εγγράφονται όσοι ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία,  σε κάθε Δήμο δημιουργείται και τηρείται, με ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου, μητρώο νέων στο οποίο εγγράφονται μετά από αίτηση τους, την οποία καταθέτουν αυτοπροσώπως, νέοι ηλικίας από 15 - 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του δήμου. Έργο των τοπικών συμβουλίων νέων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και παρακολούθηση των αναγκών και προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η ανάληψη και συνεργασία με τον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων. Όργανα των τοπικών συμβουλίων νέων είναι η συνέλευση, το συμβούλιο και ο πρόεδρος του συμβουλίου.


 'Εκθεση Φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα για τα καπνομάγαζα

 Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν  έκθεση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα με θέμα Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα στην αίθουσα Νεώριον Τέχνης στο Αγρίνιο.  Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, διήρκεσε από 1η έως τις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλα είχε προσκληθεί τον Σεπτέμβριο του 2003 από το Δήμο Αγρινίου να φωτογραφίσει τις καπναποθήκες που βρίσκονται στην πόλη  με σκοπό να απαθανατίσει τις -εγκαταλελειμμένες πια- καπναποθήκες, πριν χαθούν οριστικά από το πέρασμα του χρόνου, επιθυμώντας να διατηρηθεί ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας. Τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου   

Αγώνες στίβου προς τιμήν του Μιχάλη Κούση

Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας τη μνήμη του κορυφαίου Αγρινιώτη αθλητή Μιχάλη Κούση, θα διοργανώσει αγώνες στίβου το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ. Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων διαφόρων κατηγοριών (3000μ - 5000μ και 10000μ) που θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου. Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 200 αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων πολλοί πρωταθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Την πρώτη μέρα των αγώνων, Σάββατο 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου σε Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΣΗ.


Η Αιτωλοακαρνανία εκτός του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της πολιτείας

 Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά τα τελευταία χρόνια, η Αιτωλοακαρνανία είναι απούσα από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, τόσο στο επίπεδο των Πανεπιστημιακών Σχολών στο Αγρίνιο, όσο και σ αυτό του ΤΕΙ Μεσολογγίου, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις περί του αντιθέτου, δήλωσε Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας Δυστυχώς, το 4ο πανεπιστημιακό τμήμα στο Αγρίνιο δεν θα γίνει πραγματικότητα ούτε το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, ενώ η αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου -σύμφωνα με τις προτάσεις της Διοίκησης του ΤΕΙ, που περιλάμβαναν μετονομασία υπαρχόντων τμημάτων αλλά και ίδρυση νέων, ελκυστικών για τους υποψηφίους φοιτητές- παραμένει στα χαρτιά και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, συνέχισε, ο εκπαιδευτικός χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διαμορφώνει το ΥΠΕΠΘ και για τη νέα χρονιά δεν συμπεριλαμβάνει το Νομό μας, ο οποίος θα βιώσει για μια ακόμη φορά τη στασιμότητα και τον μαρασμό της ανώτατης εκπαίδευσής του. Οι πολιτικές επιλογές και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι απαξιωτικές και προσβλητικές για όλους μας. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος τόνισε Για μια ακόμη φορά ο λαός του Αγρινίου αισθάνεται να εμπαίζεται. Για μια ακόμη φορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις παραμένουν κενό γράμμα.


Χωρίς παθολόγους το Νοσοκομείο Αγρινίου

 

 

 

 

 

Υπολειτουργεί η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου εξ αιτίας ελλείψεως παθολόγων ιατρών. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται από την συνταξιοδότηση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής πριν από αρκετό καιρό και επιτάθηκε εξ αιτίας αναρρωτικής αδείας που πήραν ταυτόχρονα δύο παθολόγοι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ν. Στακιάς (φωτο) παραδέχτηκε και εξήγησε το πρόβλημα και εξέθεσε τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπισή του. Για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών αποφασίστηκε να ανατεθεί η εποπτεία της κλινικής στον διευθυντή της μονάδος τεχνητού νεφρού. Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί με διαγωνισμό.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ιστορία της Κατοχής στο Αγρίνιο

Το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απευθύνουν πρόσκληση σε ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας που έζησαν την ιστορία της δεκαετίας του 1940 1950 να καταθέσουν μνήμες και μαρτυρίες για τη δραματική αυτή δεκαετία., εν όψει του επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο και στο Καρπενήσι από 14 έως 16 Μαρτίου 2008 με θέμα : Κατοχή Αντίσταση Εμφύλιος: Η Αιτωλοακαρνανία στη δεκαετία 1940-1950, Η παραπάνω πρόσκληση υπαγορεύεται από την ανάγκη να καταγραφεί και να διασωθεί η βιωμένη εμπειρία και η μνήμη των ανθρώπων για τη δεκαετία της κατοχής και της αντίστασης, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι ιστορικές πηγές της και να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια πιο ολοκληρωμένη ιστορική γραφή και ερμηνεία.


Πρόκριμα  πολιτισμού  στ  αγνάντεμα της  ιστορίας

από τον   Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου 

 

Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Αγρίνιο

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΕΜΠ και με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Κώστα Κουτσόπουλο υλοποιείται σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ 2.  Το συντονισμό του για το Αγρίνιο είχε ο Δρ Ιωάν. Καλαβρουζιώτης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα διεξήχθη σε δύο κύκλους σεμιναρίων, τα τριήμερα 11 έως 13-01-08 και 18 έως 20-01-08, στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Στο πλαίσιο του δεύτερου τριημέρου κατάρτισής τους, οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν από κοντά τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, όπου αναλύθηκαν οι στόχοι, οι προοπτικές και προτεραιότητες του Φορέα για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου από τον πρόεδρό του Δρ Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και τη συνεργάτιδα του Φορέα γεωλόγο κυρία Σισσία Ρούση.ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ

 Οι καπναποθήκες του Αγρινίου, όπου γίνονταν και η επεξεργασία των κανών Αγρινίου, έπαυσαν από καιρό να είναι οικονομικά χρήσιμες και εκμεταλλεύσιμες. Άλλες έχουν δωρηθεί, άλλες έχουν κατεδαφισθεί. Οι  καπναποθήκες Παπαπέτρου λ.χ.  αγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο. Η αγορά στοίχισε   περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε αποφασίσει επί υπουργίας Ευαγ. Βενιζέλου ότι θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος και στην ανάθεση της μελέτης, προκειμένου αυτό το έργο να ενταχθεί στις ανακατανομές των προγραμμάτων του  Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των αποθηκών, που είναι ένα σημαντικό διατηρητέο κτίριο, σε Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου.....  

 προσωπα

  Ο Δημήτριος (Μήτσος)  Χατζόπουλος, αδερφός του μεγάλου ποιητή και πεζογράφου Κωσταντίνου Χατζόπουλου, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1872. Στο Αγρίνιο τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Φοίτησε στο γυμνάσιο Μεσολογγίου και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Γερμανία. Ο Μήτσος Χατζόπουλος (γνωστός και με το ψευδώνυμο Μποέμ) ήταν πνεύμα ανήσυχο και ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και την λογοτεχνία. Στην εφημερίδα Άστυ της Αθήνας δημοσίευσε κατά  την περίοδο 1893 και 1894 Συνεντεύξεις με τους λογίους μας. Φανατικός μα όχι ακραίος δημοτικιστής εξέδωσε   με το Γιάννη Καμπύση  το περιοδικό Διόνυσος, στο οποίο καταχωρήθηκαν αξιόλογα κείμενα των σύγχρονων τότε ευρωπαίων λογοτεχνών και ποιητών........