Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τ

ο θέμα της προόδου των εργασιών για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω των ομολογουμένων καθυστερήσεων. Σχετική ήταν και η επερώτηση που υποβλήθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή  από βουλευτές της αντιπολίτευσης.  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μωραΐτης, μιλώντας επί της ως άνω επερωτήσεως τόνισε μεταξύ άλλων: διανύουμε ήδη το 2007 και όπως φαίνεται αν δεν έρθουν τα χειρότερα, να απενταχθεί ή κάτι άλλο να πάει στραβά, το έργο δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2010 η 2011. Κατάφερε και αυτό το έργο να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνησή πολύ σύντομα θα απευθυνθεί στους Αιτωλοακαρνάνες για να τους κάνει τον κυβερνητικό της απολογισμό. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα τους πει για αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο επί τρία χρόνια το έχει καταντήσει έργο φάντασμα. Αναφέρθηκε επίσης σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που το Υπουργείο συστηματικά αποφεύγει να απαντήσει, ενώ απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Υγείας είπε: Το Υπουργείο αποδείχτηκε "τροχονόμος" πλαστών εγγυητικών επιστολών. Πλαστές δεν ήταν μόνο οι εγγυητικές επιστολές της ΕΡΓΑΣ κ. Υπουργέ. Πλαστή ήταν και όλη η δήθεν υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης αλλά και οι πρωτοβουλίες που δήθεν ανέλαβε. Το ζήτημα των πλαστών εγγυητικών επιστολών, η συνολική διαχρονική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα, τα τρία χαμένα χρόνια για τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι γαλάζια οικογενειακή σας υπόθεση για την οποία δεν θα λογοδοτήσετε.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

ΟΝομάρχης Θύμιος Σώκος, περιόδευσε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το Δήμο Παρακαμπυλίων. Ο δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου υποδεχόμενος το Νομάρχη, τους Αντινομάρχες (Χρ. Πετρόπουλο, Αντ. Γαλαζούλα) και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έθεσε σειρά θεμάτων του Δήμου, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των θετικών στοιχείων θα καλυτερεύσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ζωής των κατοίκων ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής πολλών ετεροδημοτών.  Στην ομιλία του ο κ. Σώκος έκανε λόγο για συνάντηση ουσίας και όχι εθιμοτυπίας. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης και νέας χάραξης του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι. Μαζί ξεκινάμε τη διεκδίκηση αυτού του έργου, η χάραξη του οποίου έγινε πριν από 120 χρόνια από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Υπάρχει μια προμελέτη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο στο Δ΄ Κ.Π.Σ. Είναι ειρωνεία αυτός ο δρόμος να αποκαλείται Εθνικός. Σχεδιάζουμε και απαιτούμε σωστά, γιατί χωρίς βασικές υποδομές δεν θα υπάρξει αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Σε αναφορά του για την οδοποιία ο κ. Σώκος επέμεινε στη σωστή πρόσβαση και επικοινωνία μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων γιατί όπως εξήγησε αναδεικνύονται οι τεχνητές λίμνες, το περιβάλλον. Έτσι οι τόποι γίνονται ελκυστικότεροι για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή επισημαίνοντας ότι κεντρικός άξονας της πολιτικής του είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών που κρατούν τους νέους στον τόπο τους. Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου ο κ. Σώκος έκανε λόγο για περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη αξιοποίησης από τη ΔΕΗ των εγκαταστάσεων στο Ορφανό  καθώς και την εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών. Ακόμη ο κ. Σώκος τοποθετήθηκε σε θέματα εκπαίδευσης και άλλα ζητήματα όπως ο εξηλεκτρισμός περιοχών του Δήμου και απεμπλοκή από τη μη αδειοδότηση οικοδομών σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Παρακαμπυλίων. Κλείνοντας την ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας επεσήμανε τα εξής: Ξεκινούμε προσπάθειες, απαιτούμε με πρόγραμμα και στόχους. Δεν τρέχουμε πίσω από τους άλλους αλλά οδηγούμε την κούρσα για το καλό του τόπου μας. Στη συνέχεια ο κ. Σώκος και ο κ. Παπαθανασίου επισκέφθηκαν το Δημοτικό Διαμέρισμα Ψηλοβράχου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγαλιανού και εξέτασαν το θέμα της βελτίωσης του δρόμου που ενώνει τον Αγαλιανό με τον Προυσσό Ευρυτανίας, έργο κομβικό που ενώνει διαφορετικές κοινωνίες και αναδεικνύει μια υπέροχη περιοχή που παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.    


ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Σ

υνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες βελτίωσης και ολοκλήρωσης του τμήματος Κεφαλόβρυσου - κόμβος Αγγελοκάστρου Κουβαρά της Ιονίας οδού,  που έχει ήδη ξεκινήσει από το 1997. Από το Μάιο του 2004 και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί   η   μεγάλη   κοιλαδογέφυρα   μήκους 140   μέτρων στο Αγγελόκαστρο και έχει γίνει η χάραξη, η εξυγίανση και η κατασκευή των επιχωμάτων σε ύψος 2,5 μέτρων σ' όλο το πεδινό τμήμα της νέας εθνικής οδού από το Αγγελόκαστρο έως τον Κουβαρά. Στο 17 χλμ. έχει σχηματοποιηθεί (κατασκευή δοκαριών) η μεγάλη γέφυρα του Αχελώου συνολικού μήκους 690 μέτρα, ενώ στις θέσεις Χασιβούνι - Κινέτα οι προβλεπόμενες γέφυρες είναι σχεδόν έτοιμες και κατασκευάζονται άλλες 21 μικρότερες και 72 κυβοειδείς οχετοί. Κατασκευάζονται επίσης στη θέση Βαρειά η ενωτική τάφρος Οζερού - Αχελώου και οι κόμβοι στην περιοχή Ρίγανη - Παλαιομάνινα και Κουβαρά.  Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες αποπεράτωσης της σήραγγας στον Προφήτη Ηλία και ολοκληρώνονται οι μελέτες για την οδική σύνδεση με το Πλατυγιάλι. Υλοποιείται έτσι η μεγαλύτερη στη νεώτερη ιστορία του Νομού Αιτωλ/νίας  ριζική δομική αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου που θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της κατασκευής του δυτικού άξονα.


ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός εξελέγη στην θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Αγρινίου και πέριξ Κοινοτήτων εκ λίμνης Καστρακίου.  Η πρώτη συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε  μέσα σε κλίμα ομοθυμίας και συνεργασίας, γεγονός που αποτυπώθηκε στην εκλογή και των άλλων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου Ύδρευσης. Στη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο Δήμαρχος Στράτου κ. Δημήτριος Μουρτζιάπης και τακτικά μέλη της  εκτελεστικής επιτροπής ο Δήμαρχος Παραβόλας κ. Βασίλειος Καπέρδας (εξελέγη ως αντιπρόεδρος) και  ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεστιέων κ. Μιχάλης Γαλαζούλας. Ως αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγη ο κ. Ευάγγελος Τσιρώνης Δημοτικός Σύμβουλος Νεάπολης. Έχουμε να διαχειριστούμε ένα σημαντικό έργο, τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παύλος Μοσχολιός, το οποίο συνίσταται, στην  επάρκεια του νερού, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της Σπολάιτας και την οικονομική στήριξη της πολιτείας στον  Σύνδεσμο ο οποίος υδροδοτεί 120.000 κατοίκους. Ο κ. Μοσχολιός επισήμανε ότι: Ο κάθε κάτοικος των περιοχών αυτών πρέπει να έχει την ίδια ποσότητα και ποιότητα νερού και για αυτό απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη δρομολογηθεί κάποια έργα, ενώ άλλα έργα  καλούμαστε  να τα εντάξουμε στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. Η ύδρευση αποτελεί μέγιστο αγαθό, αυτό πρέπει να το καταλάβει η κεντρική εξουσία  και να εντάξει στα προγράμματα όσα έργα απαιτούνται, για να έχουν όλοι οι κάτοικοι επάρκεια και ποιότητα νερού.. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Συνδέσμου Ύδρευσης είναι οι Δήμοι: Αγρινίου, Θεστιέων, Παραβόλας, Νεάπολης, Στράτου και Φυτειών, ήτοι οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, Στράτου κ. Δημήτριος Μουρτζιάπης, Παραβόλας κ. Βασίλειος Καπέρδας, Φυτειών κ. Παναγιώτης Τζαχρήστας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγρινίου κα. Κωνσταντούλα Κατσαρή, κ. Γεώργιος Ζαμπάρας, κ. Λάμπρος Κοτρολός, Θεστιέων κ. Μιχάλης Γαλαζούλας και Νεάπολης κ. Ευάγγελος Τσιρώνης.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μεγάλη εκδήλωση για τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ  Θάνος Μωραΐτης στις 8 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρίνιο, στο Club Camelot (Αγίου Κωνσταντίνου 116), στις 9 το βράδυ. Η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Συμμετοχή, η Ευαισθησία, η Ελπίδα είναι γυναίκες. Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί για το άλλο μισό του ουρανού, αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα του Θάνου Μωραΐτη προς τις γυναίκες της Αιτωλοακαρνανίας. Η ισότητα για μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι το ζητούμενο, απαιτεί αγώνα, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές κυρίως στη νοοτροπία. Ενδεικτικό είναι ότι  στην αγορά εργασίας οι Ελληνίδες αμείβονται κατά 10% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ η ανεργία είναι γένος θηλυκού στη χώρα μας , πλήττοντας σε διπλάσια ποσοστά τις γυναίκες από τους άντρες, υπογραμμίζει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Ημέρα αυτή είναι μια καλή αφορμή για να αναλογισθούμε τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να πέσουν και τα τελευταία τείχη, να αρθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανδρών και γυναικών, να στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τις εργαζόμενες μητέρες, έτσι ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Η ημέρα δεν αποτελεί μόνο ημέρα ανάμνησης για το χθες, αλλά και κάλεσμα για το αύριο, το οποίο πρέπει να ξημερώσει με τη σιγουριά ότι, η γυναίκα θα συμμετέχει ισότιμα, ελεύθερα και δυναμικά στη δημιουργία μιας καλύτερης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, καταλήγει το μήνυμα του  Θάνου Μωραΐτη.


οι γιορτεσ τησ αποκριασ

Με σημαντική την συμμετοχή των πολιτών στο Δημοτικό πάρκο της πόλης έκλεισαν και φέτος οι γιορτές της αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου πρόσφερε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια, με την ορχήστρα των: Χ. Παντούλα, Φ. Μακράκη και τον Η. Παναγιωτόπουλο στο κλαρίνο, ενώ  τα χορευτικά του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου που παρουσίασαν Δημοτικούς χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.  Προσφέρθηκαν πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί. Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Αντιδήμαρχος Αγρινίου κα Κων/να Κατσαρή τόνισε ότι με σύμμαχο την αγάπη της τοπικής κοινωνίας συνεχίζουμε να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα κούλουμα στο Δημοτικό Πάρκο. Στη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας παρέστησαν: Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θάνος Μωραίτης, ο Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Α. Γαλαζούλας, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Ε. Τσούκαλος, κα Μαρία Γαλαζούλα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Γρίνος, η Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών κ. Μ. Σερπάνου, ο Διοικητής της 132 Σ.Μ. Αγρινίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν. Ρούσσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας.  

πολιτικη εκδηλωση

Πολιτική εκδήλωση με το θέμα Οικονομία-Περιφερειακή ανάπτυξη πραγματοποίησε με συμμετοχή πλήθους κόσμου η εταιρεία Προοπτική Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 10:30 π.μ. στο Παπαστράτειο Αγρινίου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήσαν  οι: Ο Μίμης Ανδρουλάκης Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ συγγραφέας, ο  Σταύρος Λαμπρινίδης Ευρωβουλευτής επικεφαλής Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ, ο  Ανδρέας Μακρυπίδης Βουλευτής Εισηγητής Κ.Τ.Ε. Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Την  εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νανά Θεοδωροπούλου.