Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

Ο Άρειος Πάγος γνωμοδότησε θετικά για την ίδρυση Εφετείου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο

Ο Άρειος Πάγος την περασμένη Πέμπτη 20/3/08 απάντησε κατά πλειοψηφία  θετικά στο ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης  για ίδρυση Πολιτικού Ποινικού Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο θα υπαχθούν τα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου και Λευκάδας. Αναμένεται να επακολουθήσει η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Η είδηση προκάλεσε  έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου. Με   ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, στην πρωτεύουσα του Νομού, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, όπως γίνεται παντού. Φέρνει δε, ως παράδειγμα, τη γνωμοδότηση του Α.Π. για τα άλλα τρία υπό ίδρυση Εφετεία που προτείνονται στις έδρες των Νομών, δηλαδή στο Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη και τη Χαλκίδα, καταγγέλλοντας  τον εμπαιγμό του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης και τον καλεί να επανεξετάσει, εδώ και τώρα, την ανιστόρητη, αντεθνική, και ασεβή θέση του υπέρ του Αγρινίου, βάναυσα και διακριτικά σε βάρος της πρωτεύουσας του Νομού, και καλεί την κυβέρνηση των Ελλήνων και ιδιαίτερα την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Κων/νου Καραμανλή, να εφαρμόσουν αταλάντευτα χωρίς βάναυσες διακρίσεις και εξαιρέσεις, το σωστό. 


Υποβαθμισμένη η θέση της Αιτωλοακαρνανίας στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό
Με το Γενικό Πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που δόθηκε  στη δημοσιότητα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους, επιδιώκεται  ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου, για τα επόμενα 15 χρόνια. Όμως για το νομό Αιτωλοακαρνανίας ο σχεδιασμός δεν προβλέπει κάτι εξειδικευμένο και νέο που θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτός του ότι υιοθετείται η ανάπτυξη του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα, όπως έγραψε η εφημερίδα Ημέρα των Πατρών. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Αγρίνιο αποτελεί λοιπό εθνικό πόλο, όταν άλλες πόλεις, με όμοια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες εθνικοί πόλοι. Ταυτόχρονα, το σχέδιο προτείνει αόριστα τη δημιουργία δίπολου ανάπτυξης και συνεργασίας Αγρινίου Μεσολογγίου. Το Πλατυγιάλι, εξ άλλου,  θεωρείται ως βιομηχανικό πάρκο, με παράλληλες υπηρεσίες κόμβου προσωρινής εναπόθεσης εμπορευματοκιβωτίων. Για τα ζητήματα πολιτισμού μόνο η Ναύπακτος αναφέρεται ως περιοχή εθνικής εμβέλειας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όταν άλλες περιοχές χαρακτηρίζονται διεθνείς και άλλες περιφερειακές. Τέλος, ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κλπ.) και της μεταποίησης αυτών στην πεδιάδα του Αγρινίου, καθώς και μέτρα για την προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ.

Την απόκτηση του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος επιδιώκει ο Δήμος Αγρινίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στη συνεδρίαση του (27-2-2008) έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού αποφάσισε ομόφωνα, ο Δήμος Αγρινίου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να αξιοποιηθεί για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, αφού διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους. Παράλληλα εξουσιοδότησε  το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος για το τίμημα του  ακινήτου. Το ενδιαφέρον του Δήμου Αγρινίου για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εκδηλωθεί εξάλλου με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-12-2007, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός των κτιρίων ως διατηρητέα μνημεία και ο χώρος ως κοινόχρηστος.  Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός απευθύνθηκε ήδη με επιστολή του στο Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη, που έχει ως εξής:
      Κύριε Υπουργέ,    Όπως γνωρίζετε, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και η διαφοροποίηση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, και το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων της σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Αγρίνιο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υποκαταστήμα Αγρινίου, πέρα από τον συμβολισμό του ως κέντρο της οικονομικής και εμπορικής ζωής του τόπου, είναι ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο στο κέντρο της πόλης, χτισμένο τη δεκαετία του 1930. Η Τράπεζα της Ελλάδος προτίθεται να προβεί στην πώληση του εν λόγω κτιρίου, έχει καθορίσει το τίμημα στο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχει τη δυνατότητα να συνεκτιμήσει τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αγοραστή και τη σκοπούμενη χρήση του ακινήτου και να μην περιοριστεί στο τυχόν μεγαλύτερο τίμημα. Επειδή θεωρούμε ότι η δυνατότητα αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου, το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να εκδηλώσει ο Δήμος Αγρινίου ενδιαφέρον (64/2008 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) και να καλέσει το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί στην εξαγορά του και στη συνέχεια να το παραχωρήσει στο Δήμο για πολιτιστικές δράσεις.  Κύριε Υπουργέ,  η θέση και η φυσιογνωμία του κτιρίου καθιστούν επιβεβλημένη την απόκτησή του από το Δήμο Αγρινίου για τη δημιουργία εκεί Πινακοθήκης, Γλυπτοθήκης και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στον τομέα των πολιτιστικών υποδομών. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία, που είναι απούσα από την πόλη μας στον τομέα της δημιουργίας υποδομών, οφείλει επιτέλους να αποδώσει και στο Αγρίνιο μέρος όσων δικαιούται και ζητούμε την προσωπική σας συμβολή σ' αυτό.


 Αγώνες στο Αγρίνιο στην μνήμη του Μιχάλη Κούση

 

Ο Δήμος Αγρινίου, με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ και με τη συνεργασία των αθλητικών σωματείων ΓΕ Αγρινίου, ΠΑΣ Ιωνικός 80, ΑΟ Αγρινίου ο Κόνδωρ, ΑΣ Δόξα Καινουρίου και Πρόοδος Αθλητική Ακαδημία, διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαρτίου στο Αγρίνιο, αγώνες στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και Αγρινιώτη αθλητή Μιχάλη Κούση. Συμμετέχουν πάνω από 200 αθλητές και αθλήτριες. Ο ένας αγώνας είναι ημιμαραθώνιος δρόμος 21,1 χλμ (Κυριακή), ενώ ο άλλος με τη μορφή ημερίδας (Σάββατο) θα διεξαχθεί στο στάδιο Αγρινίου και περιλαμβάνει δρόμους αντοχής. Η εκκίνηση για τον ημιμαραθώνιο θα γίνει στις 11:00 το πρωί της Κυριακής από το κτήριο της ΓΕ Αγρινίου, στο χωριό Δογρί.

 Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις παραλίες του νομού

Στην κατεδάφιση εννέα αυθαίρετων μπαρ και καφετεριών που είχαν καταλάβει παράνομα την πανέμορφη παραλία του Λούρου στην Αιτωλοακαρνανία προχώρησε η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, όπως έγραψε η Καθημερινή στο φύλλο της 21/2/08. Η προσπάθεια να καθαριστεί η ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου από τα αυθαίρετα συναντά την έντονη αντίδραση των παρανομούντων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που στην πλειονότητά της τους υποστηρίζει. Η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε στην Κ ο επικεφαλής της διεύθυνσης, κ. Δ. Παναγιωτόπουλος, κατεδαφίστηκαν εννέα κιόσκια, παραλιακά μπαρ και καφετέριες, κυρίως ξύλινες κατασκευές που είχαν χτιστεί παράνομα μέσα στον αιγιαλό. Η κατεδάφιση στο Λούρο έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τις αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Στο ίδιο πλαίσιο είχε προγραμματιστεί η κατεδάφιση 30 αυθαιρέτων στην Τουρλίδα, η οποία αναβλήθηκε προσωρινά έπειτα από αίτηση αναστολής των αυθαιρετούντων στο Εφετείο. Δεν μπορούμε συνεχώς να θεωρητικολογούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και να μην κάνουμε τίποτα γι αυτήν, λέει στην Κ ο περιφερειάρχης, κ. Σπύρος Σπυρίδων. Οι παραλίες και ο αιγιαλός είναι περιουσία όλου του ελληνικού λαού. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δικαιώνονται οι λίγοι που παρανομούν σε βάρος των πολλών.


Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Αγρίνιο

Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2008, κατά την διαδρομή της προς την Κίνα θα περάσει  από το Αγρίνιο, την Τρίτη 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διαδρομής που εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η φλόγα θα εισέλθει στην πόλη του Αγρινίου από την πλατεία Ελευθερίας, θα διέλθει την οδό Χαρ. Τρικούπη και θα φθάσει στην πλατεία Δημοκρατίας στις 10 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή αφής. Μετά το πέρας της τελετής, η φλόγα θα αναχωρήσει από την πλατεία Δημοκρατίας στις 10:30 π.μ., θα διέλθει την οδό Παπαστράτου και στην συνέχεια, μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Κων/νου, θα συνεχίσει την διαδρομή της περνώντας από το Δήμο Στράτου.

Άρχισε η δίκη για το πενταπλό φονικό των Καλυβίων

Άρχισε  το πρωί της Δευτέρας 24/3/08  στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Αιγίου μέσα σε κλίμα έντασης η δίκη των δραστών της δολοφονίας των πέντε κυνηγών που έγινε στα Καλύβια Αγρινίου πριν από ενάμιση χρόνο. Οι συγγενείς από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ήταν έξω από τα δικαστήρια κρατώντας στα χέρια τους τις φωτογραφίες των παιδιών που έχασαν.   Οι μαυροφορεμένες μητέρες λιποθύμησαν.    Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ο Γιώργος Νικολοπουλος, ο πατέρας που βρήκε νεκρούς και τους πέντε κυνηγούς, ανάμεσα τους τον 17χρονο γιο του Αλέξη. Στην αίθουσα του δικαστηρίου περιέγραψε τα γεγονότα αλλά και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από το παιδί του λίγο πριν αυτό ξεψυχήσει. Μου τηλεφώνησε στο κινητό. Η φωνή του ακουγόταν μακρινή. Ακουγόταν λαχανιασμένος σαν να έτρεχε. Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί. Νόμιζα ότι φώναζε σε κάποιον.

 

Η Γιαννακά για το θάνατο των ψαριών

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 και αφορούσε την ενημέρωση του σώματος σχετικά με το θάνατο των ψαριών σε τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό κόλπο συμμετείχε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά.    Σε δηλώσεις της η κ. Γιαννακά μετά το πέρας του δημοτικού Συμβουλίου και αφού επισκέφθηκε την περιοχή όπου έχει στηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών δήλωσε μεταξύ άλλων: " Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί τοπικά, γι΄ αυτό θα πρέπει οι Δημοτικές αρχές, η Νομαρχία, η Περιφέρεια αλλά και εμείς οι Βουλευτές να κινητοποιηθούμε δραστήρια για τη διάσωση του κλειστού Αμβρακικού Κόλπου".


ιψεν στο δη.πε.θε

 Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζει από σήμερα 14/3/07 στη σκηνή του στο Αγρίνιο το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν Έντα Γκάμπλερ, ένα ψυχολογικό δράμα υψηλής ποιότητας με εξαιρετικούς τύπους, καταστάσεις και δομή. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία ενός πολυσύνθετου, παράδοξου πλάσματος της Έντα Γκάμπλερ που μην μπορώντας να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της επιλέγει ένα ιδανικό τέλος όντας πιστή στις υψηλές πεποιθήσεις της. Το ρόλο της Έντα ερμηνεύει η Λουκία Πιστιόλα. Δίπλα της ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών : Γιάννης Κρανάς, Ζαχαρίας Ρόχας, Βασίλης Ευταξόπουλος , Πένη Παπουτσή, Αλέκα Τουμαζάτου, ηθοποιοί έμπειροι και καταξιωμένοι στο θεατρικό χώρο. Δίπλα τους μια ταλαντούχα ερασιτέχνης , η Λένα Ντζούρβα. .....  

 "για ενα καρβελι ψωμι"

    Ένα κείμενο μνήμης της γερμανικής κατοχής στο Αγρίνιο γραμμένο από τον Αθ. Παλιούρα και αφιερωμένο στον Γκύντερ Γκρας. "Με τον Ζαχαρία και τον Τάκη ήμασταν πρώτα ξαδέρφια. Ζούσαμε μαζί καθώς τα πετρόχτιστα σπίτια και των τριών οικογενειών μας ήταν κοντινά, δίπλα-δίπλα του Ζαχαρία και του Τάκη, στην απέναντι μεριά του δρόμου το δικό μας. Τον Ζαχαρία, που είχε το όνομα του παππού μας, τον φωνάζαμε όλοι Ρακιά και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Τάκη κι εμένα. Με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς παίζαμε όλοι μαζί, πότε στην αυλή με το πηγάδι, τα κυπαρίσσια και τη μεγάλη σκαμνιά, πότε έξω στο χωματόδρομο. Τα καλοκαίρια όμως τα κοντινά καπνοτόπια τα μετατρέπαμε σε ποδοσφαιρικά γήπεδα όταν τέλειωνε το μάζεμα του καπνού.....