Κυριακή, 28. Ιουλίου 2013 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 
Κεντρική η θέση της Αιτωλοακαρνανίας στη νέα μεταρρύθμιση

  «Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας, μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια σπουδαία περιφέρεια στον Δυτικό Άξονα της χώρας». Με την φράση αυτή ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος ολοκλήρωσε τη δήλωσή του, σχετικά με τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 και 16 Μαΐου με θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Περισσότερα ...

 

 Προσκεκλημένος στην εορτή του Αγίου Χριστοφόρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίτιμος δημότης Αγρινίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,  πραγματοποίησε χθές 9-5-2008 επίσημη επίσκεψη στο Αγρίνιο, προσκεκλημένος από το Δήμο Αγρινίου για να συμμετάσχει στον εορτασμό του πολιούχου της πόλεως Αγίου Χριστοφόρου.  Ο κ. Παπούλιας ανακηρύχθηκε, σε τελετή που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου  επίτιμος δημότης Αγρινίου και του παραδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ως προσωπικό δώρο του δόθηκε ένα μικρό γλυπτό του μεγάλου Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρήστου Καπράλου.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό, κατά τη διάρκεια επισήμου γεύματος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική ανάπτυξη, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας νομός που κατέχει τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, για να πραγματοποιήσει μια ριζική αναπτυξιακή στροφή σε κατευθύνσεις βιωσιμότητας για τις πόλεις και αειφορίας για τον αγροτικό πληθυσμό».  Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου.

 

 

Δημοσκοπήσεις

 

Οι νέοι Αιτωλοακαρνάνες εγκαταλείπουν το νομό

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Κάπα Research» διενήργησε προ ημερών έρευνα για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Αθήνας και ανέδειξε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των νέων της περιοχής. Ρωτήθηκαν 599 άτομα, ηλικίας 16-22 χρόνων που διαμένουν μόνιμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, από τις 20 ώς τις 28 Μαρτίου 2008. Παρά την αγάπη και τη συναισθηματική φόρτιση για τον τόπο τους, ιδίως οι κοπέλες, βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την Αιτωλοακαρνανία. Η παρουσίαση  της έρευνας  έγινε πριν   στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλειο Πατρώνη. Τα συμπεράσματα εξέθεσε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας, παρουσία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη, του νομάρχη Θύμιου Σώκου, της αντιδημάρχου Αγρινίου Κωνσταντίνας Κατσαρή, του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση και του προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Αθήνας Σπύρου Γρίνου κ.ά. Ειδικότερα:

Το 55% των νέων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο διαβίωσης.

Το κυριότερο όμως είναι ότι σήμερα η πλειοψηφία των νέων της περιοχής δηλώνει έτοιμη να φύγει ώστε να διασφαλίσει επαγγελματικό μέλλον. Η άποψη αυτή είναι πολύ ισχυρότερη στο γυναικείο πληθυσμό και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Αναπτυξιακά

Πιστοποίηση για το ΕΣΠΑ 2007 -13 έλαβε ο Νομός   

Δικαιούχος με διαχειριστική επάρκεια κρίθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας. Απέκτησε δηλαδή τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα για την προγραμματική περίοδο 2007-13 (ΕΣΠΑ). 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και να πιστοποιηθεί η επάρκειά της ως τελικού δικαιούχου των Προγραμμάτων αυτής της περιόδου, προχώρησε με αποφασιστικά βήματα και ενέργειες για την απαιτούμενη πιστοποίησή της και την εγκατάσταση συστήματος ποιότητας και διαχειριστικής επάρκειας.

Προσήλθε ο Φορέας Πιστοποίησης για την έκδοση πιστοποιητικού τύπου EN ISO 9001:2000 και έκρινε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας επαρκή για να διαχειριστεί χρήματα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του νομού.


Η Γιαννακά στο συνέδριο για τον Αχελώο  

Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Υπουργό Γ.Σουφλιά εξαπέλυσε η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά στην ομιλία της κατά την διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποίησε η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας στο Μεσολόγγι με θέμα «ΑΧΕΛΩΟΣ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ;». Η  κ. Γιαννακά στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επιμονή του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Σουφλιά   υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και  των τοπικών κοινωνιών, είναι κακός οιωνός, γιατί δεν υπάρχει συνολικός και μακρόχρονος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα τα όποια «οφέλη» να εiναι προσωρινά και η καταστροφή μόνιμη γιατί δεν υπάρχει συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σύνολο της περιοχής. Έως σήμερα το ΣτE ασχολήθηκε πέντε φορές με το θέμα και όλες του οι αποφάσεις ήταν κατά της εκτροπής του Aχελώου. H τελευταία προσφυγή που κατατέθηκε και συζητήθηκε στο ΣτE, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε τις αποφάσεις του YΠEXΩΔE για την ανάθεση του έργου της κατασκευής του φράγματος στη Συκιά (θεωρείται μαζί με τη σήραγγα εκτροπής το σημαντικότερο κομμάτι του έργου).

Έκθεση γραμματοσήμων

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου, που είναι ένα από τα παλαιότερα φιλοτελικά σωματεία της χώρας, αφού ως Φιλοτελική Ένωση υπήρχε από το 1943, διοργάνωσε την 2η Έκθεση Γραμματοσήμου στην πόλη του Αγρινίου με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Πνευματικού Κέντρου του δήμου καθώς και της Γυμναστικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση που έγινε στο Παπαστράτειο μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας βραβεύτηκαν δύο Αιτωλοακαρνάνες καλλιτέχνες ο Χρήστος Γαρουφαλής και η Μαρία Ζησιμοπούλου που έχουν φιλοτεχνήσει όψεις γραμματοσήμων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. Βασίλης Λούκας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο «Ρόλο του Ταχυδρομείου στη σύγχρονη εποχή», μετά την ταινία που προβλήθηκε και αφορούσε την πορεία, τις υπηρεσίες και το σύγχρονο πρόσωπο των ΕΛ.ΤΑ.


Περιοδείες του ΚΚΕ στο νομό

Κλιμάκιο της Ν.Ε., με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μωραΐτη Νίκο, πραγματοποιεί μια σειρά από περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της Νέας Πορείας του Κόμματος στο Λαό. Στόχος είναι η ανάδειξη της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ η οποία απαντάει στα οξυμένα προβλήματα του λαού. Στην Αιτωλοακαρνανία, το ΚΚΕ δίνοντας βάρος στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας, αναπτύσσει τις θέσεις του για την προοπτική που μπορεί να έχει ο αγροτικός τομέας μέσα στη λαϊκή οικονομία, και ταυτόχρονα προσπαθεί να οργανώσει την αντίσταση για ζητήματα όπως της μεταφοράς του 50% των επιδοτήσεων του καπνού στο δεύτερο πυλώνα, μέτρο με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χατζόπουλου

Το Σάββατο 24/5/08 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Χατζοπούλου του Αγρινίου τελετή αποκαλυπτηρίων της νέας προτομής του ποιητή Κωνσταντίνου Χατζοπούλου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας.


Ημερίδα για τις αποθήκες Παπαπέτρου

Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 6.30 μ.μ στο Πα-παστράτειο Μέγαρο Αγρινίου διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: Καπναποθήκες Αφων Παπαπέτρου: Αξιοποίηση - Λειτουργία Σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας. Διορανωτές της ημερίδας είναι τα Διοικητικά συμβούλια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου και της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας. Χαι­ρετισμούς θ' απευθύνουν ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός και ο Πρόεδρος Αρχαιολογικής Εταιρείας Νίκος Σκιαδάς. Εισηγήσεις θα κάνουν η Μαρία Αγγελή (Φιλόλογος Dr. Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), ο Ευθ. Ανδρικόπουλος (Αρχιτέκτων Μηχανικός Διδάκτωρ ΕΜΠ), ο ογ. Κώστας Αδαμάκης (Αρχιτέκτων διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), η Ελένη Μπουμπάρη (Αρχιτέκτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), η Ζέτα Μάκρη (Αρχιτέκτων Μη­χανικός - Τμήμα Νεότερων Κτιρίων ΥΠ.Π.Ο), ο Αντώνης Βασιλόπουλος (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Στέλεχος Διαχειριστικής Αρχής Προγραμμάτων ΥΠ.ΠΟ), ο Γιάννης Νε-ρατζής (Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης -Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και η Μόνικα Διαμαντή (Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πα­ναγιώτης Τσακανίκας.


ιψεν στο δη.πε.θε

 Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζει από σήμερα 14/3/07 στη σκηνή του στο Αγρίνιο το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ», ένα ψυχολογικό δράμα υψηλής ποιότητας με εξαιρετικούς τύπους, καταστάσεις και δομή. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία ενός πολυσύνθετου, παράδοξου πλάσματος της Έντα Γκάμπλερ που μην μπορώντας να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της επιλέγει ένα ιδανικό τέλος όντας πιστή στις υψηλές πεποιθήσεις της. Το ρόλο της Έντα ερμηνεύει η Λουκία Πιστιόλα. Δίπλα της ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών : Γιάννης Κρανάς, Ζαχαρίας Ρόχας, Βασίλης Ευταξόπουλος , Πένη Παπουτσή, Αλέκα Τουμαζάτου, ηθοποιοί έμπειροι και καταξιωμένοι στο θεατρικό χώρο. Δίπλα τους μια ταλαντούχα ερασιτέχνης , η Λένα Ντζούρβα. .....  

 "για ενα καρβελι ψωμι"

    Ένα κείμενο μνήμης της γερμανικής κατοχής στο Αγρίνιο γραμμένο από τον Αθ. Παλιούρα και αφιερωμένο στον Γκύντερ Γκρας. "Με τον Ζαχαρία και τον Τάκη ήμασταν πρώτα ξαδέρφια. Ζούσαμε μαζί καθώς τα πετρόχτιστα σπίτια και των τριών οικογενειών μας ήταν κοντινά, δίπλα-δίπλα του Ζαχαρία και του Τάκη, στην απέναντι μεριά του δρόμου το δικό μας. Τον Ζαχαρία, που είχε το όνομα του παππού μας, τον φωνάζαμε όλοι Ράκια και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Τάκη κι εμένα. Με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς παίζαμε όλοι μαζί, πότε στην αυλή με το πηγάδι, τα κυπαρίσσια και τη μεγάλη σκαμνιά, πότε έξω στο χωματόδρομο. Τα καλοκαίρια όμως τα κοντινά καπνοτόπια τα μετατρέπαμε σε ποδοσφαιρικά γήπεδα όταν τέλειωνε το μάζεμα του καπνού.....