Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

 Επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ στο Αγρίνιο

Μοσχολιός: Η πολιτική της ΔΕΗ πλήττει την Αιτωλοακαρνανία  

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως στα βόρεια και δυτικά διαμερίσματα της χώρας ενώ καταναλώνεται ιδίως στα ανατολικά και στα νότια.
   Με την φράση αυτή, η οποία αναφέρεται στο κείμενο για το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Αναφοράς και καταδεικνύει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η κεντρική εξουσία και την πολιτική της  ΔΕΗ και πλήττει κυρίως την Αιτωλ/νία, άρχισε την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός  στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο στο Δημαρχείο Αγρινίου το Σάββατο 24 Μαΐου στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Αιτωλ/νία.
   Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μοσχολιός έθεσε συνολικά τα αιτήματα της περιοχής και ζήτησε η ΔΕΗ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και να αποδώσει σημαντικό μερίδιο όλων αυτών που έχει κερδίσει από τις επενδύσεις που έχει κάνει στην Αιτωλ/νία με την κατασκευή των τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ενώ πρότεινε την δημιουργία Ινστιτούτου Υδατικού Δυναμικού στο Αγρίνιο που θα μελετά, θα πληροφορεί και θα αξιοποιεί ορθολογικά το υδατικό δυναμικό του νομού σε συνεργασία και με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μοσχολιός πρότεινε την ανταλλαγή του ακινήτου της ΔΕΗ στο σιντριβάνι με οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης για την δημιουργία του ινστιτούτου και άλλων υποδομών, όπως την κατασκευή σύγχρονου κτιρίου της ΔΕΗ.
   Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του κόστους υπογείωσης του δικτύου της ΔΕΗ στην πόλη που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και που θα συμβάλει στην γενικότερη αναβάθμισή της, όπως και την μείωση του τιμολογίου που εφαρμόζεται στη ΔΕΥΑΑ σε σχέση με τα αντλιοστάσια. 
   Ο κ.Μοσχολιός εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου Αστακού μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα αφού μια τέτοια δραστηριότητα είναι πέρα και έξω από το σχεδιασμό που έχει γίνει από την πολιτεία για την αξιοποίηση του λιμανιού. 
   Επίσης ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο τη συμπαράσταση της ΔΕΗ στον αγώνα που γίνεται από τους φορείς του νομού κατά της εκτροπής του ποταμού Αχελώου αφού όπως είπε πέρα από τις περιβαντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
     Τέλος στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών των φραγμάτων της περιοχής που μπορούν με την αλλαγή στο καθεστώς που υπάρχει σήμερα και τις κατάλληλες επενδύσεις από φορείς και ιδιώτες να αναπτυχθούν τουριστικά.

 

Απονομή τιμής

 

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Κ. Χατζόπουλου

 

 

Το Σάββατο 24/5/08  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Χατζοπούλου του Αγρινίου τελετή αποκαλυπτηρίων της νέας προτομής του ποιητή Κωνσταντίνου Χατζοπούλου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας (φωτογραφία).

Η προτομή αυτή είναι η δεύτερη μετά τα αποκαλυπτήρια της   πρώτης που έγινε το έτος 1956 στην ίδια πλατεία με την παρουσία της κόρης του ποιητή, επί δημαρχείας Ηλ. Σαγεώργη, και στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο αείμνηστος συνεργάτης μας Δημήτρης Γιάκος.

Περισσότερα.....

Αναπτυξιακά

 

Πιστοποίηση για το ΕΣΠΑ 2007 -13 έλαβε ο Νομός 

 

Δικαιούχος με διαχειριστική επάρκεια κρίθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας. Απέκτησε δηλαδή τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα για την προγραμματική περίοδο 2007-13 (ΕΣΠΑ). 

Ο Φορέας Πιστοποίησης για την έκδοση πιστοποιητικού τύπου EN ISO 9001:2000  έκρινε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας επαρκή για να διαχειριστεί χρήματα της Δ Προγραμματικής Περιόδου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του νομού.


Μνημόσυνο για τους ετελεσθέντες

Κάλεσμα σε όλες τις Αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης ώστε του χρόνου να πραγματοποιηθεί ενωτικά η εκδήλωση μνήμης για τους 120 εκτελεσμένους στην Αγία  Τριάδα απηύθυνε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Κυριακή 25 Μαΐου ο Δήμος Αγρινίου και η ΠΟΑΕΑ στην μνήμη των 120 που εκτελέστηκαν  την Μεγάλη Παρασκευή. Στον τόπο της θυσίας ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες, από την Δημοτική Σύμβουλο κ. Ευαγγελία Κραββαρίτη και τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Βασίλειο Ρήγα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και στο διαχρονικό μήνυμα των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη τους.

 

Νέα διοίκηση στο σύλλογο νέων Αγρινιωτών

Το Σάββατο 24 Μαίου ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών και Νέων Αθήνας πραγματοποίησε εκλογές για την ανάδειξη νέου οργάνου διοίκησης. Μετά από συνεδρίαση των μελών του 7 μελούς οργάνου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε ως εξής: ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Καμπέρης Γρηγόρης,  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ντάσκαρη Χρυσούλα, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Υφαντής Γιώργος, ΤΑΜΙΑΣ:  Μπίνας Γιώργος, ΜΕΛΗ: Μπερερή Δέσποινα, Καλατζής Γιάννης, Κουτσουπιάς Αδάμ


Πρόληψη πυρκαγιών

Την κινητοποίηση των πολιτών και την σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ζήτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στα πλαίσια της συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου (Τετάρτη 28 Μαΐου) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Στην συνεδρίαση εκτός των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, 132 Σμηναρχία Μάχης, Δασαρχείο, Αγροφυλακή,) συμμετείχαν  εθελοντικές οργανώσεις όπως: η Αερολέσχη, η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Αγρινίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και ο Σύλλογος Δύο Ρεμάτων. 

Έργα οδοποιίας στα δημοτικά διαμερίσματα Αγρινίου

Σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην βελτίωση των υποδομών, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλει στην ισόρροπη και ορθολογική ανάπτυξη της πόλης του Αγρινίου και των Τοπικών Διαμερισμάτων, δημοπρατούνται άμεσα. Όπως αποφασίστηκε στην Δημαρχιακή Επιτροπή η οποία συνεδρίασε την Δευτέρα (26 Μαΐου 2008) και ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης των εξής  έργων.
  1) Διανοίξεις οδών και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων περιοχής   γηπέδου Παναιτωλικού.  Προϋπολογισμός 700.000,00
    2) Οδοποιία Δήμου Αγρινίου περιοχής παλαιού Αγίου Χριστοφόρου. Προϋπολογισμός 500.00,00
    3) Οδοποιία Δήμου Αγρινίου περιοχής Αγίας Βαρβάρας. Προϋπολογισμός  340.000,00
    4) Ανάπλαση - Διαμόρφωση αυλείου χώρου Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου. Προϋπολογισμός 400.000,00
Επίσης δημοπρατήθηκε το έργο Διανοίξεις - Βελτιώσεις -Ασφαλτοστρώσεις Οδών Τ.Δ. Αγίου Κων/νου.  Προϋπολογισμός 300.000,00


το αρχοντικο σωχωριτη

 Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του την οικία Σωχωρίτη, το λεγόμενο "Αρχοντικό Σωχωρίτη" που βρίσκεται στην οδό Κακαβιά 9. Ήδη προηγουμένως από το 1979 είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής. ράγματι το κτίριο αυτό όχι μόνο λόγω από αρχιτεκτονικής απόψεως αλλά και λόγω της εσωτερικής διακόσμησης, αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο για την τοπική ιστορία του Αγρινίου, δεδομένου ότι τα παλαιά κτίρια που άφησαν οι Τούρκοι κατεστράφησαν. .....  

 "για ενα καρβελι ψωμι"

    Ένα κείμενο μνήμης της γερμανικής κατοχής στο Αγρίνιο γραμμένο από τον Αθ. Παλιούρα και αφιερωμένο στον Γκύντερ Γκρας. "Με τον Ζαχαρία και τον Τάκη ήμασταν πρώτα ξαδέρφια. Ζούσαμε μαζί καθώς τα πετρόχτιστα σπίτια και των τριών οικογενειών μας ήταν κοντινά, δίπλα-δίπλα του Ζαχαρία και του Τάκη, στην απέναντι μεριά του δρόμου το δικό μας. Τον Ζαχαρία, που είχε το όνομα του παππού μας, τον φωνάζαμε όλοι Ράκια και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Τάκη κι εμένα. Με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς παίζαμε όλοι μαζί, πότε στην αυλή με το πηγάδι, τα κυπαρίσσια και τη μεγάλη σκαμνιά, πότε έξω στο χωματόδρομο. Τα καλοκαίρια όμως τα κοντινά καπνοτόπια τα μετατρέπαμε σε ποδοσφαιρικά γήπεδα όταν τέλειωνε το μάζεμα του καπνού.....