Κυριακή, 28. Ιουλίου 2013 Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

 Δικαστικές περιπέτειες:

Στο Ευρωδικαστήριο ερωτήματα για την εκτροπή του Αχελώου

Νέα δικαστική τροπή έλαβε η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να στείλει προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διαπιστώνοντας σωρεία παραβιάσεων κοινοτικών οδηγιών. Τρεις φορές έχει ακυρώσει το ανώτατο δικαστήριο την κατασκευή του έργου και η μακρά περιπέτεια της εκτροπής, που κλείνει ήδη μια εικοσαετία με δίκες, αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς, επερωτήσεις στη Βουλή, άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το χρηματοδοτήσει κ.λπ. θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια, σε διάσκεψη που πραγματοποίησε χθες κεκλεισμένων των θυρών, υιοθέτησε σχετική εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και αναμένεται να στείλει ερωτήματα στο ΔΕΚ, προκειμένου να αποφανθεί, μεταξύ άλλων, εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/2006) που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη συνέχιση των έργων παραβιάζει τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας (2000/60/ΕΚ) για την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Το ΣτΕ ερωτά ακόμη εάν η εκτροπή του Αχελώου μπορεί να προχωρήσει χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως επιτάσσει η οδηγία και χωρίς τον προβλεπόμενο στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον. Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει οριστικά την υπόθεση μετά τις απαντήσεις του ΔΕΚ.

 

 Δημοτικά έργα:

Η διάνοιξη της οδού Γρίβα βελτιώνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες
Μια νέα σημαντική διάνοιξη ολοκληρώθηκε στο τέρμα της οδού Γρίβα και της Αλεξοπούλου.     Το έργο περιλαμβάνει την αρχική διάνοιξη και ασφαλτόστρωση καθώς και την κατασκευή κοινοχρήστων χώρων. Εκτός από τα έργα ανάπλασης  σε μια περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη η συγκεκριμένη διάνοιξη θα βοηθήσει σημαντικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ιδιαίτερα στην αποσυμφόρηση της οδού Παναγοπούλου αφού  δια μέσω των οδών Γρίβα, Αλεξοπούλου και  Αγίων Αναργύρων οι οδηγοί μπορούν να έχουν μια επιπλέον πρόσβαση προς την Χαριλάου Τρικούπη.
   Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφερόμενος στην παρέμβαση αυτή δήλωσε τα εξής: είναι ιδιαίτερα εμφανές το έργο που εξελίσσεται καθημερινά από την Δημοτική αρχή στα πλαίσια ενός ουσιαστικού και μακρόπνοου προγραμματισμού εφαρμογής του σχεδίου πόλης, απόδοσης κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία αστικών υποδομών σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας
 Ο κ.Μοσχολιός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι άμεσα αντιληπτές από τους δημότες γιατί αυτές αλλάζουν δραστικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Δικαιοσύνη:

 Εικόνα:Δικαστικό Μέγαρο.jpg

Ιδρύεται το Εφετείο στο Αγρίνιο

Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση του νέου Εφετείου Αγρινίου, η λειτουργία του οποίου  θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 και θα υπαχθούν σε αυτό οι υποθέσεις των πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, που τώρα εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Πατρών. Όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν εκεί, εφόσον δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος, θα σταλούν στο Αγρίνιο. Για την ίδρυση, το σχέδιο ΠΔ επικαλείται σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας ΑΠ, που ενώ το 2001 είχε αρνηθεί με συντριπτική πλειοψηφία την ίδρυση νέων εφετείων, τώρα έδωσε το πράσινο φως (κατά πλειοψηφία) για νέα εφετεία στη Μυτιλήνη (η πιο δικαιολογημένη περίπτωση λόγω και της δυσκολίας των συγκοινωνιών), στο Ηράκλειο, στη Χαλκίδα και στο Αγρίνιο. Η κυβέρνηση ξεκινά από το Αγρίνιο, όπου υπήρξαν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στον ΑΠ, αφού μειοψήφησαν 20 ανώτατοι δικαστές, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτευχθεί καμία επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν τα προβλήματα.

Εν τω μεταξύ κλιμακώνονται αντιδράσεις εκ μέρους των φορέων του Δήμου Μεσολογγίου και των Πατρών

 

Ελένη Γλύκαντζη - Αρβελέρ:

"Το Αγρίνιο δικαιούται αυτόνομο Πανεπιστήμιο"

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός συναντήθηκε την Τετάρτη 4/6/08 το πρωί στο Δημαρχείο Αγρινίου με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην πόλη για να δώσει διάλεξη με θέμα Πολιτισμός και Ελληνισμός, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου.
         Ο κ. Μοσχολιός στις δηλώσεις του τόνισε ότι σε μια πόλη που αγωνίζεται για αυτόνομο Πανεπιστήμιο έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία μιας κορυφαίας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου των γραμμάτων και του πολιτισμού και ευελπιστούμε ότι στο πρόσωπό της θα βρούμε ένα καλό σύμμαχο για την προώθηση των θεμάτων στην πόλη μας, στους πλέον καίριους τομείς, της παιδείας και του πολιτισμού.
         Η ίδια η κ. Αρβελέρ δήλωσε ότι διακατέχεται από ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά που βρίσκεται για δεύτερη φορά σε μια μαρτυρική περιοχή της Ελλάδας που έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες είναι πάντα έτοιμοι να πολεμήσουν για ένα καλύτερο αύριο. Υπογράμμισε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα με το Πανεπιστήμιο τονίζοντας ότι αυτή η πόλη είναι η καρδιά της Αιτ/νίας και πρέπει το Πανεπιστήμιό της να είναι αυτόνομο. Κλείνοντας τόνισε ότι υπηρετεί τα ίδια ιδανικά με αυτά που υπηρετεί και ο Δήμαρχος αυτής της πόλης.


Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της Μουσικής

 

 

 

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, διοργάνωσε με επιτυχία  για δεύτερη συνεχή  χρονιά μεγάλη συναυλία, με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής στην πλατεία Δημοκρατίας   τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008 στις 9:00 το βράδυ,  με συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που πήραν  μέρος είναι οι: Χρήστος Παντούλας Σωτήρης Γκεβεντζές Ευγενία Γρέντζελου  Δημήτρης Καραμανώλης Ανδρέας Σελιμάς Στάθης Πανταζής Αλεξάνδρα Πατσιαλού Ρεγγίνα Πατσιαλού Βασίλης Ζέλιος Χρήστος Καλαμπαλίκης Σολίστ στο Μπουζούκι ο Κώστας Χαντζάρας και ο μικρός Σωκράτης Θεοδώρου

Σημαντικές οι καταστροφές του σεισμού στο νομό

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 από τα κλιμάκια μηχανικών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ο πρωτοβάθμιος έλεγχος κατοικιών και άλλων κτιρίων στις πληγείσες -από τον σεισμό της Ανδραβίδας- περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.044 αυτοψίες σε σύνολο 1.119 αιτήσεων.

Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 289 σπίτια, που βρίσκονται αναλυτικά στους Δήμους: Αγγελοκάστρου 2, Αγρινίου 64, Αιτωλικού 18, Αλυζίας 3, Αστακού 123, Θεστιέων 1, Οινιαδών 35, Μεδεώνος 2, Μεσολογγίου 27, Ναυπάκτου 2, Παναιτωλικού 1, Πυλήνης 1, Φυτειών 8, Χάλκειας 2.

Από την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008 ξεκινά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά κτίρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν και ποιά χρειάζονται επιδιόρθωση και σε ποιο βαθμό.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού στο Αγρίνιο

    Την Τρίτη, 17.06.08 ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, τον Βασίλη Πριμικήρη μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ και τον Γιάννη Μπάρκα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, θα επισκεφθεί το Αγρίνιο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: 12:00 Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Συνάντηση με τη Διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων και συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο. 13:00 Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (Ξενοδοχείο IMPERIAL). 18:00 Επίσκεψη στο Καινούριο και συνάντηση με αγρότες και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουρίου. 20:30 Κεντρική Ομιλία στην Πλατεία Δημοκρατίας


το αρχοντικο σωχωριτη

 Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του την οικία Σωχωρίτη, το λεγόμενο "Αρχοντικό Σωχωρίτη" που βρίσκεται στην οδό Κακαβιά 9. Ήδη προηγουμένως από το 1979 είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής. ράγματι το κτίριο αυτό όχι μόνο λόγω από αρχιτεκτονικής απόψεως αλλά και λόγω της εσωτερικής διακόσμησης, αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο για την τοπική ιστορία του Αγρινίου, δεδομένου ότι τα παλαιά κτίρια που άφησαν οι Τούρκοι κατεστράφησαν. .....  

 11 ιουνιου 1821

    Η 11η Ιουνίου είναι μέρα μνήμης και εορτής για το Αγρίνιο. Είναι ημέρα που το Αγρίνιο απελευθερώθηκε το 1821 από το Τουρκικό ζυγό. Ο Γιάννης Μεραντζής γράφει:  "Η επανάσταση στο Βραχώρι (Αγρίνιο) το 1821, άργησε να εκδηλωθεί και τούτο οφείλεται στο ότι το Βραχώρι ήταν η έδρα ισχυρών Τουρκικών στρατευμάτων και το Τούρκικο Στρατιωτικό Κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος. Ακόμη στο Βραχώρι (Αγρίνιο) ήσαν συγκεντρωμένοι πολλοί αξιωματούχοι Τούρκοι, επειδή ήταν και το διοικητικό κέντρο της περιοχής και επειδή είχε οικονομική εξάρτηση απευθείας από τη Βαλιδέ Σουλτάνα. Το Βραχώρι (Αγρίνιο), λοιπόν, ήταν για την Δυτική Ελλάδα, ό,τι η Τριπολιτσά για την Πελοπόννησο. .....