Κυριακή, 02. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ, ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ   

Mετά την  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η  οποία ακυρώνει την απόφαση  του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων  κ Γ. Σουφλιά  να εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την κατασκευή του φράγματος της Συκιάς (φωτογραφία) ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Αιτωλ/νιας και Δήμαρχος Αγρινίου Θ. Σώκος δήλωσε τα εξής:  Με την απόφασή  του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την σύμβαση που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Γ.Σουφλιάς με τον ανάδοχο του έργου ΄Φράγμα της Συκιάς΄ προϋπολογισμού 170  εκατ. Ευρώ, δηλ όσο θα κόστιζε η κατασκευή του τμήματος  του Δυτικού οδικού άξονα από Αντίρριο μέχρι το Κομπότι της Άρτας εξαιρουμένης της ευρείας παράκαμψης του Αγρινίου.  Πρόκειται για εξέλιξη σταθμό στον αγώνα των Αιτωλοακαρνάνων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία και αποτελεί κόλαφο για το Υπουργό  ΠΕΧΩΔΕ κο Γ.Σουφλιά ο οποίος αν και γνώστης των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση όλων των έργων της εκτροπής, προχώρησε στην δημοπράτηση και ανάθεση  του φράγματος  της Συκιάς το οποίο αποτελεί βασικό της έργο  συμπεριφερόμενος ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της Θεσσαλίας και όχι της Ελλάδας. Καλώ την Κυβέρνηση  να προβεί  στην αναθεώρηση όλων των μέχρι σήμερα πολιτικών της για το έγκλημα της  εκτροπής του Αχελώου και που  έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και με τα νομικά, πολιτικά και ηθικά  επιχειρήματα του λαού  της Αιτωλοακαρνανίας.

    Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Αιτωλ/νιας κος Θ.Σώκος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση αντί να κατασπαταλεί τους Εθνικούς πόρους σε έργα αμφιβόλου σκοπιμότητας, όπως αυτό του φράγματος της Συκιάς, να τα διαθέσει για  την κατασκευή των βασικών οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας  και της Θεσσαλίας, ήτοι για  τον δρόμο Πλατυγιάλι Αγρίνιο Καρπενήσι Καρδίτσα, ώστε οι περιοχές αυτές να βγουν από την χρόνια απομόνωση και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη την Δυτική και Κεντρική Ελλάδα.


ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗς ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ   

Ε

να επίμονο αίτημα των κατοίκων της πόλης του Αγρινίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου Πανεπιστήμιου με έδρα την πόλη αυτή, αντί της εξαρτημένης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πανεπιστημιακής σχολής διαχείρισης φυσικών πόρων που λειτουργεί σήμερα. Το αίτημα έχουν προβάλλει και με ενέργειες και διαβήματα στους αρμοδίους έχουν διεκδικήσει πολλοί φορείς της πόλης, που έλαβαν κατά καιρούς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.   Την  25.4.2006, ημέρα Τρίτη του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο των εγκατεστημένων στην Αθήνα Αγρινιωτών Ο Άγιος Χριστόφορος και το Σύλλογο των Αγρινιωτών Φοιτητών και Νέων της Αθήνας. εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας  με συμμετοχή πολλών, που είχαν την ευκαιρία  να ενημερωθούν σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις επί των σημαντικότερων πτυχών του ζητήματος, όπως αυτό της σύστασης και λειτουργίας του τέταρτου τμήματος, των κτιριακών και λοιπών υλικοτεχνικών υποδομών και της προοπτικής της αυτονόμησης. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών κ. Δημήτριος Τζίμας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Αγρινιωτών Φοιτητών και Νέων της Αθήνας κ. Ανδρέας Μπρέσιακας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Αναπληρωτής Νομάρχης κ. Δημήτρης Γεροπάντας, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός και ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Φίλων του Πανεπιστημίου Αγρινίου κ. Γεράσιμος Πολίτης. Οι εισηγήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθαν. Παλιούρα, του Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου κ. Δημ. Ματθόπουλου και του Διδάκτορα Αρχαιολογίας κ. Ιωάννη Νεραντζή ανέδειξαν το πρόβλημα, φώτισαν τις πτυχές του και υπερτόνισαν την ανάγκη η πόλη του Αγρινίου να αποκτήσει πια μια αυτόνομη πανεπιστημιακή σχολή και να δικαιωθεί το πολυετές αίτημά της. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών κ. Γεώργιος Νικ. Παπαϊωάννου.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης, οι Βουλευτές Ανδρέας Καραγκούνης και Ανδρέας Μακρυπίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του κλήρου, δημοσίων αρχών, του τοπικού τύπου, φορέων και συλλογικών οργανώσεων.  


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ του πασοκ ΘΑΝΟΥ ΜΩΡΑϊΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ   

Π

λήθος Αιτωλοακαρνάνων ετεροδημοτών παρέστη στη πρόσφατη πολιτική ομιλία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή  της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος, μιας και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση 26 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο υποψήφιος Νομάρχης Αιτ/νιας Θύμιος Σώκος, πολλοί νυν αλλά και υποψήφιοι Δήμαρχοι. Μαζί με τις πιο προοδευτικές, δημοκρατικές και σύγχρονες δυνάμεις αυτού του τόπου, πιάνουμε ξανά το νήμα της ιστορίας και της αλλαγής. Με ηγέτη, τον αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας,  τον Γ. Παπανδρέου. Με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο και καταχειροκροτούμενος, έκλεισε την ομιλία του ο Θάνος Μωραΐτης στους ετεροδημότες της Αθήνας. Είχε προηγηθεί μια ομιλία εφ΄ όλης της ύλης για το σύνολο της πολιτικής αλλά και τοπικής επικαιρότητας. Ο κ. Μωραΐτης στην ομιλία του, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα πεπραγμένα της έως τώρα θητείας της: Η κυβέρνηση Καραμανλή, ανταγωνίζεται τη κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ποια θα είναι χειρότερη για τη χώρα, αλλά και πιο σύντομη σε διάρκεια. Η  ευθύνη για το έκτρωμα της διετούς δεξιάς διακυβέρνησης,  βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο το πρωθυπουργό και αυτός είναι που θα κριθεί σύντομα, αρνητικά από τον ελληνικό λαό.  Ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης των Ολυμπιακών Αγώνων: Έφθασε ένα χρόνος διακυβέρνησης για να πάει χαμένη η αναπτυξιακή προοπτική που μπορούσαν να δώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πάγωσε το χαμόγελο της ολυμπιακής Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά.


εργα οδοποιιασ

ογράφτηκε την Πέμπτη 27-4- 2006 η σύμβαση κατασκευής του έργου με τίτλο ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ προϋπολογισμού 970.079 . Πρόκειται για το έργο κατασκευής οδών πρόσβασης προς το Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου υλοποίηση του οποίου θα σημάνει την ολοκλήρωση βασικών υποδομών στην περιοχή του Μεγάρου.  Με βάση τη μελέτη προβλέπεται η ανακατασκευή των οδών Γληνού, Κλεισούρας (από Ε.Ο. έως Γριμπόβου), Βάλτου (από Ε.Ο. έως Γληνού), Οινέως (από Ε.Ο. έως Καλλέργη), η κατασκευή των οδών πρόσβασης για το Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου και η κατασκευή πεζοδρομίων (υπόλοιπο τμήμα) από κόμβο Αγ. Δημητρίου έως οδός Αγγελοκάστρου.  Συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων- ακαθάρτων, κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων, πλακόστρωση πεζοδρομίων, δημιουργία πλήρους δικτύου ηλεκτροφωτισμού, οριζόντια και κάθετη σήμανση, προκειμένου αφενός να συμβάλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών, στην συλλογή των ομβρίων  υδάτων και αφετέρου στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής.  

Νοσηλευτεσ: τερμα;

Έχει θορυβήσει τους πολίτες του Αγρινίου, αλλά και τους εργαζόμενους στην Νοσηλευτική σχολή Αγρινίου η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την οριστική παύση της λειτουργίας της Σχολής. Όπως αναφέρει σε ερώτησή του στον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  κ. Μωραΐτης   η αβεβαιότητα επιτείνεται από το γεγονός ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου είναι φέτος η λειτουργία 13 πιλοτικών Σχολών (από τις 49 υπάρχουσες) σε όλη την Ελλάδα και η Σχολή του Αγρινίου δεν αναφέρεται πουθενά! Μια Σχολή, που λειτουργεί (υπό την εποπτεία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου) στην πόλη του Αγρινίου από το 1963 και έχει άρρηκτους δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μια Σχολή που χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης και των εργαζομένων έχει καταξιώσει το έργο του Βοηθού Νοσηλευτού και επανδρώσει πολλά Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Σήμερα, στη Νοσηλευτική Σχολή Αγρινίου, φοιτούν ενενήντα μαθητές και απασχολούνται 18 ωρομίσθιοι καθηγητές, 13 μόνιμοι εργαζόμενοι και αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό της πόλης με αδιαμφισβήτητο έργο.