Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ   ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ  

Ψ

ηφίστηκαν χθές 19/7/06 κατά πλειοψηφία  από την Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου και την διαχείριση των υδάτινων πόρων στις λεκάνες απορροής ποταμών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτήρισε αβάσιμες τις ενστάσεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και ορισμένων βουλευτών, για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό στραβισμό. Οι δύο πάντως ρυθμίσεις, προκάλεσαν την διαφοροποίηση, από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους, βουλευτών τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, όχι στην εκτροπή του Αχελώου είπε ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής Απόστολος Κωστόπουλος. Ενστάσεις και διαφωνίες και για τις δύο τροπολογίες εξέφρασε ο βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης που πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση και να γίνει διευρυμένος διάλογος, ενώ, η βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δήλωσε ότι υπερψηφίζει την τροπολογία για την εκτροπή του Αχελώου και καταψηφίζει όμως την ρύθμιση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές Χρήστος Βερελής Ανδρέας Μακρυπίδης και Θάνος Μωραίτης, της Άρτας, Θόδωρος Κολιοπάνος, και της Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης εξέφρασαν την διαφωνία τους για την ρύθμιση αυτή.  Απαντώντας στις αιτιάσεις των διαφωνούντων βουλευτών, ο κ Σουφλιάς επανέλαβε ότι είναι έργο εθνικής σημασίας, κατεξοχήν περιβαλλοντικό και θα ωφελήσει όλη την Ελλάδα. «Ουδέποτε το ΣτΕ αρνήθηκε την κατασκευή του έργου στον Αχελώο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σουφλιάς.  Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου τάχθηκε το ΚΚΕ, που καταψήφισε την διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ ο ΣΥΝ διαφώνησε και με τις δύο ρυθμίσεις.  


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ 

Μ

ια νέα σελίδα επιχειρεί να ανοίξει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τριχωνίδα Α.Ε με την επιτυχή ολοκλήρωση και υποβολή μίας νέας πρότασης στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου 3.1. για την Αναβάθμιση στη διαχείριση Κοινών Οικοσυστημάτων, της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A – ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ, Κατηγορία Πράξης Δ5: Δράσεις/ έργα διαχείρισης αστικών και αγροτικών λυμάτων σε παράκτιες περιοχές. Η πρωτοβουλία αυτή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τριχωνίδα Α.Ε, παράλληλα με τις δράσεις που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, επιβεβαιώνει την προσπάθειά του Προέδρου της και Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου καθώς και του Δ.Σ της εταιρείας για την προστασία της  ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας και την ανάδειξή της σε περιοχή υψηλής προσέλκυσης επισκεπτών, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και προωθώντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των εισοδημάτων των κατοίκων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σκοπός της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A – ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ, που επικεντρώνεται γεωγραφικά στις  διασυνοριακές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι η ενθάρρυνση – μέσα από τη διασυνοριακή συνεργασία – της αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης των διασυνοριακών περιοχών των 2 χωρών και του Ευρωπαϊκού χώρου γενικότερα, ως μέσου για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών χωρών.

Στο παραπάνω πλαίσιο,  η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τριχωνίδα Α.Ε, υπέβαλε πρόταση έργου με τίτλο «BIOUMICA Δημιουργία και ενεργοποίηση μιας σειράς επεξεργασίας με σκοπό την αποκατάσταση της οργανικής ουσίας μέσω του compust». Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία «ιεραρχίας» για τη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 442/75 σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA στην Ιταλία και την Ελλάδα, καταλήγοντας στη δημιουργία υψηλής ποιότητας compost. Η πρώτη ύλη για αυτή τη διαδικασία θα αποκτηθεί από τη συλλογή αποβλήτων ζωντανών οργανισμών σε ευαίσθητες περιοχές και η οποία αποτελείται από τα επονομαζόμενα αγροτικά απόβλητα (κόψιμο κλαδιών, κλαδέματα, και υποπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας). Η διαδικασία αυτή θα λάβει χώρα σε ένα βιο- κοντέινερ υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου κάθε παράμετρος βρίσκεται υπό αυστηρό και πλήρη έλεγχο. Η διαδικασία θα σέβεται όλους τους περιβαλλοντικούς όρους των ευαίσθητων περιοχών. Το έργο θα αρχίσει στις αρχές του 2007 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008.


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ"

Π

λήθος κόσμου παραβρέθηκε στη  συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ, όπου μίλησε  ο υποψήφιος Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής και Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Δήμαρχος Αγρινίου και υποψήφιος Νομάρχης Αιτωλ/νίας Θύμιος Σώκος, οι πρ. βουλευτές Αθ. Δημητρακόπουλος, Γιάννης Βαϊνάς, Χρ. Σμυρλής-Λιακατάς και Πάνος Κουρουμπλής, οι πολιτευτές Σοφία Γιαννακά, Βασ. Αντωνόπουλος και Μάκης Παράσχος, Δήμαρχοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι Δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και πλήθος δημοτών που κατέκλυσαν το Παπαστράτειο, αλλά και την πλατεία Παναγοπούλου, σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση. Μηνύματα, έστειλαν, ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης (που βρίσκεται στις ΗΠΑ, με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, προσκεκλημένος της Αμερικανικής Γερουσίας), ο πρ. Υπουργός Χρήστος Ροκόφυλλος και ο πρ. Βουλευτής Κώστας Παπαλέξης.  Ο κ. Μοσχολιός ονόμασε τον συνδυασμό του «Σύγχρονο Αγρίνιο», που υποδηλώνει, όπως δήλωσε,  τον στόχο και το όραμα   για την εξέλιξη της πόλης σε ένα σύγχρονο και δυναμικό αστικό συγκρότημα της Δυτικής Ελλάδας, σε μια πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη που τον θέλουμε ενεργό και συμμέτοχο, να στέκεται κριτικά απέναντί μας, αλλά να μας επιβραβεύει κιόλας όταν το αξίζουμε».  


ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα». Πρόκειται για μια ερωτική φάρσα που αναδεικνύει με τρόπο αποκαλυπτικό και παράξενο την τυραννική αντίφαση ανάμεσα στην πραγματικότητα των αισθήσεων και στις βαθύτερες αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής. Η μετάφραση είναι του Νίκου Γκάτσου, η σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου, τα σκηνικά-κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη, κινησιολογία Κατερίνα Παπαγεωργίου. Δραματουργική συνεργασία: Αγαθή Δημητρούκα. Η μουσική σύνθεση εμπνέεται και συνομιλεί με το τραγούδι «Πέρα στο θολό ποτάμι» από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Καίτη Ροβήρου, Δανάη Τζήμα, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Λένα Παπαληγούρα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 21 Ιουνίου   στο Μεσολόγγι, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλ/νίας. Μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως ήσαν, πλην άλλων, η συζήτηση   της επερώτησης των Νομαρχιακών Συμβούλων κ.κ. Κατσικαρέλη Νικολάου και Σαξάμη Σωτηρίου, περί της μίσθωσης του δημόσιου ιχθυοτροφείου «Προκοπάνιστος» Αιτωλικού, η γνωμοδότηση του Ν.Σ. επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Γριμπόβου Ναυπάκτου» (από αναβολή, σχετική η αριθ. 67/2006 απόφαση του Ν.Σ), η έγκριση του Ν.Σ. του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ν.Α. Αιτωλ/νίας και του Δήμου Χάλκειας με αντικείμενο αυτής την υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης περιοχής του οικισμού «Γιαβρουτέικα» του Δήμου Χάλκειας, εξουσιοδότηση του κ. Νομάρχη για την υπογραφή αυτής και ορισμός εκπροσώπων του Ν.Σ. με τους αναπληρωτές αυτών στην, προβλεπόμενη από το άρθρο 7 της εν’ λόγω σύμβασης, Κοινή Επιτροπή.