Σάββατο, 01. Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ  ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ   

Κ

ίνδυνος δραστικής μείωσης των κονδυλίων του τέταρτου  Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα.  Και  τούτο διαψεύδει τις   προεκλογικές υποσχέσεις,   τις  προγραμματικές   δεσμεύσεις  των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, που τις διαδέχεται αναπόφευκτα  η απογοήτευση που ένιωσαν οι πολίτες και οι φορείς, ιδιαίτερα της περιφέρειας   Δυτικής   Ελλάδας. Τα   675   εκ.   ευρώ   που αποτελούσαν τους πόρους του Γ ΚΠΣ, να μειώνονται στα 370 εκ. ευρώ, αφού αυτά πλέον προβλέπονται από το Δ' ΚΠ Σ. Τούτο σημαίνει ότι το Γ ΚΠΣ ήταν κατά 80% (ή 305 εκ. ευρώ) μεγαλύτερο από το Δ' το οποίο περιμένουμε για την περιφέρεια μας. Έτσι οι προσδοκίες των πολιτών και των φορέων της περιφέρειας μας, διαψεύδονται,  γεγονός που  επιβεβαιώνεται  και από τους πίνακες που αφορούν τις προβλέψεις του Γ και Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Τα ανωτέρω επισημαίνει σε δήλωση του ο βουλευτής Χρίστος Βερελής που τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για τεράστια μείωση στα κονδύλια που θα πάρει η Δυτική Ελλάδα υπάρχει αν τελικά γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Περιφέρειας. Αντί για 675 εκατ. ευρώ. τώρα προβλέπεται να έρθουν στους τρεις νομούς μόνο 370 εκατ. ευρώ! Εάν όντως ισχύσουν αυτά τα ποσά θα μπορούμε να μιλάμε για κατάφορη αδικία της Δυτικής Ελλάδας που είναι η πιο φτωχή ελληνική περιφέρεια μετά την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη! Δηλαδή αντί να δοθούν μεγαλύτερα κονδύλια για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την σύγκλιση με τις πλούσιες περιφέρειες (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο) θα γίνει το  αντίθετο.    


Ο ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ  

Ο

υποψήφιος Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κήρυξε στις 27 Ιουλίου 2006 την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας σε   συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι. Χειροκροτούμενος θερμά από το πλήθος των παρισταμένων ο κος Σώκος, αφού εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για το γεγονός ότι απευθυνόταν πρωτίστως στους κατοίκους της πόλης των ελεύθερων πολιορκημένων, παρουσίασε τον τίτλο και το σύνθημα του Συνδυασμού του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μαζί τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που θα αποτελέσει τη ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της μιζέριας που δεν αξίζει στην Αιτωλοακαρνανία, της απραξίας που δεν τιμά ούτε τον τόπο, ούτε το Νομαρχιακό αξίωμα, των αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει η αδράνεια του καλού παιδιού. Από τον κ. Σταμάτη, πρόσθεσε, μας χωρίζει χάος. Το χάος της υποβάθμισης και της αδιαφορίας που οδηγεί σήμερα στην περιθωριοποίηση της περιοχής, στην εγκατάλειψή της από τους νέους, στην ανυπαρξία κινήτρων και ευκαιριών επιστροφής των ετεροδημοτών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τονίζοντας ότι πρέπει να ανατραπούν οι καταστάσεις που δεν μας αξίζουν, διότι πια δεν περισσεύει ούτε χρόνος, ούτε υπομονή, ο υποψήφιος Νομάρχης Θύμιος Σώκος εξέφρασε τη σιγουριά του για την επερχόμενη νίκη του Συνδυασμού του, λέγοντας μάλιστα ότι όλοι ξέρουν ότι ο τόπος μας χρειάζεται ηγεσίες και όχι δημόσιες σχέσεις, ότι η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται σχέδιο, όραμα και πρόγραμμα, δουλειά για να διασφαλισθεί η αξιοπρέπεια των κατοίκων, αγώνα κατά των συμβιβασμένων, δουλειά για να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος και να αναδειχθεί η Αιτωλοακαρνανία σε κυρίαρχο πόλο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.


ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΖΗΤΟΥΝ  ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ  

Ο

Σύλλογος Αγρινιωτών φοιτητών της Αθήνας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, που αναφέρεται στις θέσεις του για την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας κυρίας Γιαννάκου στο νομό Αιτ/νίας και τις δηλώσεις της πάνω στο φλέγον ζήτημα της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου, κρίνουμε σκόπιμο να καταστήσουμε σαφή και ξεκάθαρη τη θέση μας επί του θέματος για ακόμα μια φορά. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ακούστηκε δια στόματος της Υπουργού για αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Πατρών και Ιωαννίνων. Ωστόσο έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι έγινε λόγος για Πανεπιστήμιο Αιτ/νιας με σχολές σε διάφορες πόλεις του νομού. Η προαναφερθείσα ονομασία δημιουργεί ερωτήματα καθώς θεωρούμε ορθό να διατηρηθεί η υπάρχουσα εδώ και πολλά χρόνια Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου με μετεξέλιξή της σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Ως Σύλλογος θέλουμε και επιθυμούμε τη δημιουργία μιας άρτιας και πλήρους οργανωμένης πανεπιστημιούπολης, με όλα τα τμήματά της συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο. Μια πανεπιστημιακή κοινότητα ανοιχτή στην κοινωνία και τους πολίτες, ικανή να αντιμετωπίσει τα κελεύσματα και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Σχετικά με τις υλικοτεχνικές υποδομές εφ' όσον υπάρχει η βούληση εκ μέρους της πολιτείας αυτές μπρούν να καλυφθούν από την ίδια την περιοχή του Αγρινίου. Διαφωνούμε κάθετα με τη δημιουργία ακτινωτού Πανεπιστημίου καθώς θα υπάρξει λειτουργικό και οργανωτικό πρόβλημα. Η ίδρυση σχολών σε διαφορετικές πόλεις αποδυναμώνει την ακαδημαϊκή οντότητα και το κύρος του Πανεπιστημίου. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακόμη πανεπιστημιακός φορέας απλώς και μόνο για να πιστοποιεί την ύπαρξη του. Εξάλλου τα παραδείγματα από τη λειτουργία ακτινωτών πανεπιστημίων σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι πράγματι αποθαρρυντικά. Ο Σύλλογός μας τάσσεται υπέρ του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα μιας πόλης 100.000 κατοίκων η οποία δυστυχώς αναλογικά με άλλες έχει το μικρότερο ποσοστό φοιτητών. Η υλοποίησή του αποτελεί διακαή πόθο της κοινωνίας του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, για αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι υπόθεση όλων να δραστηριοποιηθούν, πρωτίστως των πολιτών και εν συνεχεία όλων των φορέων. Εμείς από την πλευρά μας εκπροσωπώντας ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας της πόλης μας, στηρίζουμε οποιαδήποτε ανιδιοτελή προσπάθεια κινούμενη προς την κατεύθυνση της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Αγρινίου.  


φεστιβαλ αμφιλοχιασ

Από τον Δήμο και το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας διοργανώνονται οκταήμερες (από 30/7 έως και 6/8) Φεστιβαλικές εκδηλώσεις των Πανακαρνανείων.  Στην διάρκεια των εκδηλώσεων κάτοικοι και επισκέπτες της Αμφιλοχίας θα παρακολουθήσουν μια σειρά από δρώμενα γεμάτα φως και ήχους. Στην κεντρική πλατεία της πόλης παραδοσιακούς χορούς ερμηνευμένους από τμήματα συλλόγων της περιοχής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ασκήσεις ακριβείας των τμημάτων της ρυθμικής γυμναστικής συλλόγων της πόλης, καθώς και να   μια μουσική βραδιά από την Φιλαρμονική του Δήμου. Επιπλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού χώρου της Λιμναίας  θα παρακολουθήσουν τρεις βραδιές θεατρικής μαγείας και λυρισμού. Επίσης αναβιώνει και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Βαρκαρόλα,  μια άλλη σημαντική εκδήλωση των Πανακαρνανείων, που παραπέμπει στο παρελθόν όταν  οι κανταδόροι της περιοχής  με μια βάρκα τραγουδούσαν στις παραλίες.  

 

εκδηλωσεις Στα καλυβια

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2006 το βράδυ άρχισαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη μνήμη των πενηνταεννέα πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 31 Ιουλίου του 1944 στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου σε κοντινή απόσταση από τα Καλύβια. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Τετάρτη 26 Ιουλίου 2006. Ώρα 7.00 μ.μ Προημιτελικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης  Πέμπτη 27 Ιουλίου 2006. Ώρα 9.00 μ.μ Παράσταση Χορευτικών συγκροτημάτων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγρινίου, Χορευτικό τμήμα Δ.Δ Καλυβίων. Ώρα 10.00 μ.μ: Δημοτική Βραδιά: ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ και το συγκρότημά τους.   Παρασκευή 28 Ιουλίου 2006. Ώρα 9.30μ.μ Παράσταση Καραγκιόζη, Χ. Πατρινός. Σάββατο 29 Ιουλίου 2006. Ώρα 9.00 μ.μ Τελικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης. Κυριακή 30 Ιουλίου 2006. Ώρα 9.15 π.μ Άφιξη επισήμων στα γραφεία του Δ.Δ Καλυβίων. Ώρα 9.30 π.μ Επίσημο Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων. Ώρα 10.00 π.μ Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας. Χαιρετισμός: Κεντρική ομιλία από τον κ. Ευθύμιο Πριόβολο, Γυμνασιάρχη - Συγγραφέα. Χαιρετισμοί εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων. Κατάθεση στεφανιών. Απόδοση τιμών από την Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.