Διαβάστε εδώ :

 

 

1.-"Οι καπνεργάτριες του Αγρινίου", ένα κείμενο της Μπάδα από Τη μνήμη του επαρχιακού αστικού τόπου και τοπίου: Το Αγρίνιο μέχρι τη δεκαετία του ’60, Πρακτικά Ημερίδας (23 Σεπτεμβρίου 2001).

 

2.- "Η ιστορία και η μνήμη των εκτελέσεων γυναικών στο Αγρίνιο"

 

3.-  Η Πολιτισμική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας, προστασία  και προτάσεις αξιοποίησης (πολιτιστικός τουρισμός)

 

4.-  Παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαρχαμπά, "Καπνεργάτες. Οι κυνηγοί του ονείρου", Αγρίνιο 2007: Ίβυκος, που έγινε στο Αγρίνιο την 11. 6.  2007

 


Κωνσταντίνα Μπάδα

 Η Κωνσταντίνα Ευαγ. Μπάδα γεννήθηκε στο Αγρίνιο με ρίζες καταγωγής την Παλιοκαρυά Τριχωνίδας και τα Ρουσέικα. Τελειώνοντας τη βασική και μέση εκπαίδευση στο Αγρίνιο εισήχθη με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποφοίτησε το 1974. Εργάστηκε στη Μέση Ιδιωτική Εκπαίδευση και από το 1978 μέχρι το 1985 στο Λαογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως επιστημονικός συνεργάτης. Παράλληλα οι μεταπτυχιακές της σπουδές οδήγησαν στην αναγόρευση της σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το 1985 είναι μέλος του Επιστημονικού και Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο υπηρετεί σήμερα από τη θέση της καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας. Ως επισκέπτης ερευνητής σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσα στα οποία είναι το Cambridge, το Essex και το Kings College του Λονδίνου, επέκτεινε τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της προς την Προφορική Ιστορία και την Aθρωπολογία.

Εκτός από το διδακτικό και ερευνητικό έργο έχει παρουσιάσει πολύπλευρο και αποτελεσματικό διοικητικό έργο στο Πανεπιστήμιο, συνδικαλιστική δράση και κοινωνική δραστηριότητα. Διετέλεσε Πρόεδρος στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου. Ο απώτερος στόχος της ήταν πάντοτε η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου Πανεπιστήμιου.

Έχει αναπτύξει πολύπλευρη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα στο Nομό της Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του, της ξεχωριστής πολιτισμικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του και την αξιοποίηση τους για μια ποιοτική και αειφόρα περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας, στόχος του οποίου είναι η καταγραφή και η μελέτη της μνήμης των ανθρώπων της περιοχής και η ανάπτυξη ενός Αρχείου Προφορικής Ιστορίας και Ιστοριών Ζωής.  














ΠΡΟΣΩΠΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)
Δημήτριος Γ. Λαϊνιώτης  ...
Στέφανος Ι. Δεληκωστόπουλος 
Γρηγόριος Κωσταράς.....
Αθανάσιος Παλιούρας: .....
Γρηγόριος Κωσταράς.....
Αθανάσιος Γιαννακόπουλος
Κωνσταντίνα Μπάδα...
Πάνος Καπώνης
Ιωάννης Γ. Νεραντζής
 

 

Ενδεικτική εργογραφία

της Κωνσταντίνας Μπάδα

  • Η αθηναϊκή γυναικεία φορεσιά κατά την περίοδο 1687-1834. Ενδυματολογική μελέτη, διδακτορική διατριβή, Ιωάννινα 1983: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  

  • Παιδικοί- νεανικοί ενδυματολογικοί κώδικες και το κοινωνικό-ιστορικό τους ισοδύναμο Ιωάννινα 1993:Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

  • Ρaul Sant Cassia and C. Bada , The Making of the Modern Creek  Family. Marriage and Exchange in Nineteenth - Century Athens, Cambridge, Cambridge Univ. Press 1992, 2006  

  • Ο κόσμος της εργασίας : οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Αθήνα 2004: Πλέθρον 

  •  Thompson Paul, Φωνές από το παρελθόν. Προφορική Ιστορία, μτφρ. Π.Βαν Μπούσχοτεν – Ν. Ποταμιάνος,   Επιμέλεια  Κ. Μπάδα – Π. Βαν Μπούσχοτεν,  Αθήνα  2002 : Πλέθρον  ( σσ . 418)  

  •  Μπάδα  Κωνσταντίνα (επιμέλεια), Η μνήμη του επαρχιακού αστικού τόπου και τοπίου: Το Αγρίνιο μέχρι τη δεκαετία του ’60, Πρακτικά Ημερίδας (23 Σεπτεμβρίου 2001), Αθήνα 2003,   Μεταίχμιο – Δήμος Αγρινίου   

 

 

Νέα Εποχή 2006  

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές